STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Mortis rejtélye

2019. július 17. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Mortis rejtélye című történetéről (3x15; 3x16; 3x17).

mortis.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (3x15 – A Mindenség Urai):

1_10.jpgA Jedi rend segélyhívást kap az űr mélyéből, így odaküldi Anakint, Obi-Want és Ahsokát, hogy derítsék ki, ki juthatott bajba. A lovagok hajója a megadott koordinátákon furcsán viselkedik, és egyszer csak leszáll egy számukra teljesen ismeretlen égitesten. Hőseink a planétán megismerik a Leányt, a Fiút és az Atyát, akik hatalmas erő birtokosai, és akik arra kíváncsiak, hogy valóban Anakin-e a Kiválasztott. Az atya már öregszik, és nélküle a Leány és a Fiú biztosan felborítanák az Erő, illetve az univerzum törékeny egyensúlyát, így az – miután megbizonyosodik róla, hogy valóban Anakin a Kiválasztott, így tehát ő az egyetlen, aki rajta kívül képes kordában tartani a gyermekeit – megkéri a Jedit, hogy vegye át a helyét. Anakin nem hajlandó elfogadni a rejtélyes teremtmény ajánlatát, így Obi-Wannal és Ahsokával megkísérli elhagyni a bolygót.

Második epizód (3x16 – Mortis oltára):

2_9.jpgFelszállás után a Fiú elrabolja Ahsokát a Jedik hajójáról, így Anakin és Obi-Wan vissza kell térjen a bolygóra. Skywalker a tanítványa után indul, Kenobi pedig az Atyához siet, hogy tanácsot kérjen tőle. Mindeközben a Fiú egy csellel átállítja Ahsokát az oldalára, és megkísérli meggyilkolni az apját, hogy az ő felügyelete nélkül végre rászabadíthassa a sötét oldalt a galaxisra. Obi-Wan és a Leány követik a fiút a tornyába, ahol azzal kell szembesüljenek, hogy a megmérgezett Ahsoka Anakin ellen fordult. Kenobi Skywalker segítségére siet, a Leány pedig megkísérli megállítani a Fiút. Megjelenik az Atya is, aki megpróbál véget vetni a harcoknak, ám nem jár sikerrel. A Fiú végez Ahsokával, majd az apja életére tör, azonban a Leány feláldozza magát, hogy megmentse őt. A Fiú nem képes elviselni a tudatot, hogy megölte a saját húgát, így elhagyja a csatateret, a Leány pedig a halála előtt még feltámasztja Ahsokát.

Harmadik epizód (3x17 – Mortis szellemei):

3_1.pngAnakin nem hajlandó elhagyni a bolygót Az Atya áldása nélkül. Amikor felkeresi őt, ő se tudja megmondani neki, hogy mit tegyen, ám ekkor Anakin előtt megjelenik Qui-Gon szelleme, aki azt tanácsolja neki, hogy látogassa meg a bolygón a sötét oldal központját. A Jedi megfogadja a tanácsot, és elmegy a Fiúhoz, aki azonban bepillantást nyújt neki a jövőjébe, és abba, hogy Darth Vaderré fog válni. Anakin semmiképpen sem akarja hagyni, hogy ez megtörténjen, így hajlandó csatlakozni a Fiúhoz, hogy közösen végezzenek a Palpatine-nal. Amikor az Atya tudomást szerez a lovag pálfordulásáról felkeresi őt, és kitörli az emlékezetéből a látomást, így Anakin visszatér a világos oldalra. Együttes erővel – és egy ügyes csellel, amelynek során az Atya végez magával – már képesek megölni a Fiút, így ismét beáll az egyensúly az Erőben.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A mai történetnek szinte minden egyes perce fantasztikus, ráadásul annyira jelentőségteljes is, hogy szerintem még a saját élőszereplős filmjét is megérdemelné, szóval vágjunk is bele!

1_2.pngA történet első epizódja rengeteg kérdést vet fel. Megismerjük Az Atyát, a Leányt és a Fiút, az Erő nagy hatalmú használóit, akik borzasztóan izgalmasak. A napszakok változása, az Erő jelenléte, a hőseink látomásai, Az atyáék képességei – ezek mind olyan témák, amelyekről önmagukban is rengeteget lehetne írni, és amelyeket rengetegféleképpen lehet értelmezni is. Az epizód vége felé Anakin kiválasztottságára is ráterelődik a téma, ami ismét csak borzasztóan izgalmas, illetve rejtélyes, és ami szerencsére a későbbi részekben még bővebben ki lesz fejtve.

2_1_1.jpgA történet második epizódjában a Fiún elhatalmasodik a sötét oldal, és a szerettei ellen fordul. Most, hogy már többé kevésbé ismerjük ennek a rejtélyes bolygónak a szabályait, az események valóban beindulnak, és a Fiú megöli a Leányt, ami Az atya szerint a sötét oldal és a Sith-ek felemelkedéséhez fog vezetni a galaxisban. Mindezek mellett pedig még Ahsoka sötét oldalába is bepillantást nyerhetünk, ami ismét csak kifejezetten izgalmas.

3_6.jpgValószínűleg nem túl meglepő módon, a történet harmadik epizódja is fantasztikus. Különösen érdekes, amikor Anakin bepillantást nyer a jövőjébe, és megtudja, hogy Darth Vaderré fog válni. Ezt követően A Sith-ek bosszújához nagyon hasonlóan zajlanak le az epizód eseményei: Anakin úgy dönt, hogy bármit hajlandó megtenni azért, hogy elkerülje ezt a jövőképet, és a Fiú csábításának engedve átáll a sötét oldalra, amivel gyakorlatilag pontosan azt a helyzetet teremti meg, amit annyira igyekezett elkerülni. Az atyának hála azonban ebben az esetben minden helyrejön, és Anakin (ideiglenesen) egyensúlyt hoz az Erőben.

Ahogyan tehát azt már korábban is mondtam, Mortis története fantasztikus. Igazi Star Wars, a javából! Ha valakit annyira nem is érdekel A klónok háborúja, ezt a három epizódot még akkor is mindenképpen látnia kell.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb Az Erőddel, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr1814904232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása