STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: Alphabet osztag regény

2019. augusztus 15. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a személyes véleményem, és a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm olvasható az Alexander Freed által írt Alphabet osztag regényről.

alphabet.jpg

Azok kedvéért, akiknek időközben kedve támadna a könyv elolvasásához; a spoilermentes fülszöveggel és a személyes ajánlómmal fogjuk kezdeni, nehogy véletlenül lelőjem valakinek a csavarokat, és csak ezeket követi majd a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója.

Fülszöveg:

91utqmy3mil.jpg"A császár halott. A Halálcsillag megsemmisült. A Birodalom flottája vereséget szenvedett és szétszóródott a galaxisban. Yrica Quell egykoron a Birodalom hadiflottájában szolgált, de a háború végén sok katonához hasonlóan dezertált. A Birodalom bukását követően nem találja helyét a galaxisban, mígnem a sors lehetőséget kínál a számára, hogy vezekelhessen régi bűneiért. Caern Adan, a felkelők egyik hírszerzőtisztje ajánlatot tesz neki: állítson fel és vezessen egy különleges vadászosztagot, amelynek feladata egy volt birodalmi pilótákból álló elit alakulat, a Shadow Wing felkutatása és megsemmisítése."

Személyes véleményem és ajánlóm:

Alexander Freed Star Wars regényeivel mindig is kifejezetten "jóban voltam." Egyiket se tartom számon a kedvenceim között, de szilárd meggyőződésem, hogy minőségükben mind az átlagos Star Wars regények fölött állnak, és egyáltalán nem lepődnék meg azon, ha valaki a legkedveltebb könyveinek nevezné őket. Így vagyok ezzel az Alphabet osztaggal kapcsolatban is, ami talán az író eddigi legjobban sikerült története a messzi-messzi galaxisról.

book-review-star-wars-alphabet-squadron.pngA regény legnagyobb erőssége az alapötletben, illetve a szereplőiben rejlik. Az öt különböző vadászgépből összeállított Alphabet osztag már önmagában is kifejezetten eredeti gondolatnak tűnhet, de akik igazán izgalmassá teszik ezt a felállást, azok a gépekben ülő pilóták. A főszereplőink külön külön nem látszhatnak olyan különlegesnek, de összeeresztve őket már egy igazán izgalmas keveréket kapunk. A történet során elég jó kémia alakul ki a csapat tagjai között, és nem szabad elfelejtenünk, hogy a regény még csak az első felvonása egy trilógiának, szóval ez a későbbiekben még biztosan tovább fog fejlődni. A főszereplők sokszínűségének hála pedig jó eséllyel mindenki találhat magának valakit, akivel valamilyen szinten azonosulhat.

A könyv története már nem olyan lebilincselő, mint a szereplői közötti kapcsolatok. Az események az endori csata után, és a jakkui előtt foglalnak helyet a galaktikus történelemben, amit az utóbbi években már rengeteg másik regény is feldolgozott. Az időszakról nem is tudunk meg nagy újdonságokat, úgyhogy aki az ilyesmit szereti, az rossz helyen keresgél. Ugyanakkor Alexander Freednek az Alphabet osztaggal nyilvánvalóan nem is voltak ilyen céljai. A regény pilótákról szól, és a történet is akkor a legjobb, amikor az ők űrcsatáiról olvashatunk. Ezek a leírások mindig hitelesek, szórakoztatóak, kreatívak és lebilincselőek, így a regény lényeges részeiről bátran kijelenthetjük, hogy sikerült elérniük a kívánt hatást.

5ceac3d87c16372fc50b4e32_nath_tensent.jpgÖsszességében tehát azt tudnám mondani, hogy az Alphabet osztag nem igazán okozhat meglepetéseket. Ez egy pilótákról szóló repülős regény, annak pedig határozottan remek. Más területeken nem nagyon tud felmutatni semmi jelentőset, de erre egyáltalán nincs is szükség. Az Alphabet osztagot a Zsivány kommandó kötetek kedvelőinek kifejezetten ajánlanám, illetve természetesen mindenki másnak is, aki szereti az űrcsatákat.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Yrica Quell, a Birodalom 204-es rajának tagja dezertál, amikor meglátja, hogy mekkora pusztítást okoz – minden jel szerint értelmetlenül – a halott Uralkodó síron túlról érkező bosszúja, a Cinder hadművelet. Quell az Új Köztársaság által, a hozzá hasonló ex-katonák számára felállított Árulók megbánása nevű telepre kerül, ahol hónapokon keresztül kell tétlenül várakozzon. Amikor Caern Adan, az Új Köztársaság egyik hírszerzőtisztje ajánlatot tesz neki arra, hogy csatlakozzon a csapatához, és vadássza le a 204-esben, azaz a Shadow Wingben szolgáló régi bajtársait, Yrica kapva kap az alkalmon, és végre elhagyja a telepet.

5ceac311132231d8dbccecad_wyl_lark.jpgA volt pilóta első feladata, hogy kibővítse Caern szegényes csapatát – amely ekkor még csak belőle, és egy titokzatos, páncélos, Kairos nevű nőből áll – Nath Tensent, egy régi Y-szárnyú pilóta beszervezésével, akinek az osztagát néhány hónappal korábban megsemmisítette a Shadow Wing. Quellnek nem sikerül teljesítenie a küldetést, amit így Kairos kell elvégezzen helyette, ám, hogy jóvátegye a hibáját, végez egy kis kutatómunkát, és egy X-szárnyú segítségével, a terepen sikerül rábukkannia a Shadow Wing nyomára.

A 204-es raj ekkor épp az Új Köztársaság egyik felderítő hajóját üldözi, és a két fél összecsapásának mindössze két túlélője marad: Chass na Chadic, a B-szárnyú pilóta, és Wyl Lark, az A-szárnyú pilóta. Caern ez utóbbiakat is beszervezi a csapatába, és így megszületik a Hera Syndulla csatahajójáról operáló, öt különböző vadászgépből álló Alphabet osztag. Az osztag tagjai eleinte nem találják a hangot egymás között, de néhány apróbb küldetés után egész jól összekovácsolódnak, és hamarosan már egy kész tervvel is előállnak a Shadow Wing levadászására.

5ceac4127c163778b30b5ba0_chass_na_chadic.jpgA 204-es rajt vezető Shakara Nuress, avagy Grandmother nem tudja, hogy kinek is kéne felelnie a széthullóban lévő Birodalomban, így saját célt ad magának, és létrehoz egy katonai bázist, egy tibanna gázban gazdag bolygó körül, amelyről még utánpótlással is el tudja látni az arra járó szövetséges hajókat. Az Alphabet osztag tudomást szerez a bázisról, és így képes azt lesből megtámadni. Quell és Caern remek tervének köszönhetően, a pilóták mindössze öt vadászgéppel képesek ellenállni a teljes Shadow Wingnek – bár egy véletlen következtében majdnem teljes egészében megsemmisítik a birodalmi bázis alatti bolygót – és sikeresen végeznek is Grandmotherrel, illetve a raj egy jelentős részével.

Ide kattintva megtekinthetitek a kánon-regények időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott könyveket.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr1115003038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása