STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Grievous nyomában

2019. április 17. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Grievous nyomában című történetéről (2x09; 2x10).

grievous.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (2x09 – Grievous csapdája):

4.jpgAz első epizódban Grievous elfogja Eeth Koth Jedi mestert, és amikor a rend tudomást szerez erről, a megmentésére küldi Anakint, Obi-Want, és Adi Galliát. Amikor a Jedik a köztársasági hajókkal rátalálnak a szeparatisták erőire, csatába szállnak velük, Obi-Wan pedig lefoglalja Grievoust egy párbajjal. Ugyan Grievous számított a lovagok érkezésére, sőt még csapdát is állított nekik, azt mégse tudja megakadályozni, hogy Anakin, és Gallia kiszabadítsák Koth-t. A szeparatista kiborg kénytelen menekülőre fogni, és egy mentőkabinban leszáll a közeli Saleucami felszínére. Anakinék az űrben maradva igyekeznek befejezni az ütközetet, Obi-Wan pedig Grievous keresésére indul.

Második epizód (2x10 – A dezertőr):

2_2.jpgA második epizódban Grievousnek muszáj egy működő hajót keresnie, mivel a mentőkabinja megrongálódott a zuhanáskor, és máshogy nem tudja elhagyni a bolygót, illetve a rá vadászó köztársaságiakat. Obi-Wan előreküldi Rexet, és még néhány klónt, hogy felderítést végezzenek a számára, ám Rex súlyosan megsérül, amikor egy eltévedt droid meglövi őt, így kénytelen egy közeli farmon kivárnia a felépülését. Csak kicsivel később tudja meg, hogy a farm gazdája egy dezertált klónt, aki úgy döntött, hogy nem harcol tovább, és családot alapít. A két klón megismerkedik egymással, és kölcsönös tisztelet alakul ki köztük. Eközben Obi-Wanék megtalálják Grievoust, ám a szeparatista tábornoknak még időben sikerül segítséget hívnia, és így ismét kicsúszik a Köztársaság markából. A farmon eltévedt droidok támadnak a dezertőr klón otthonára, és családjára, ám azok Rex segítségével felveszik velük a harcot, és legyőzik őket.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A Grievous nyomában két epizódja között hatalmas eltérések vannak, és, bár mindkettő kifejezetten szórakoztató, a második az, ami igazán különlegessé teszi ezt a történetet.

1_1.jpgA történet első epizódjában Obi-Wan, és Anakin párosa, kivételesen nem Ahsoka, hanem Adi Gallia karakterével egészült ki. Hogy erre pontosan mi szükség volt, azt nem tudom, de annyi bizonyos, hogy jó volt ismét megismerni egy újabb Jedit. Elgondolkodtató volt azt látni, hogy Eeth Koth-t milyen könnyen elkapta Grievous. Az ilyen esetek emlékeztetnek arra, hogy a sorozat főhősei miért is élnek túl minden egyes ütközetet – mert ők a legjobbak. Olyan sok időt töltünk Anakinékkal, hogy nem nehéz megfeledkezni arról, milyen legendásnak számítanak, még a Jedik között is. Az ilyen esetek viszont segítenek kontextusba helyezni az erejüket. Az epizód egyik kellemes meglepetése volt számomra, amikor Grievous elmondta Obi-Wannak, hogy miért harcol a szeparatisták oldalán; őt nem érdekli a politika, sem a Sithek eszméi. Ő egyszerűen csak gyűlöli a Jediket. Grievous karakterére nagyon ráférnek ezek a háttér-információk, így ebből a szempontból ez egy különösen remek rész volt.

3_1.jpgA második epizódban a történet éles fordulatot vesz, és – habár lezárja Grievous, és Obi-Wan megkezdett kalandját is – valójában sokkal inkább Rexről, és a klónok jogairól szól. A készítők részéről, ez egy borzasztóan remek döntés volt, már csak azért is, mert onnantól kezdve, hogy Koth mester az előző epizódban megmenekült, már nem maradt semmi, amin izgulhatnánk, – hiszen jól tudjuk, hogy Obi-Wan és Grievous története nem itt fog véget érni –, de különösen azért, mert ez a téma valami fantasztikusan érdekes. A klónok háborújában rengeteg izgalmas kérdés felmerült már, de számomra egyértelműen a klónoké a legjobb; etikus-e egyáltalán a "legyártásuk," miért harcolnak, hogyan gondolkodnak, mik a jogaik, dönthetnek-e szabadon, és a többi. Természetesen ez az epizód, önmagában nem tud kitérni mindegyik kérdésre, de remekül szembeállítja a kötelességtudó, hűséges Rexet, a saját életre vágyó, dezertáló klónnal. A beszélgetésük után, valószínűleg mindketten megkérdőjelezik a saját álláspontjukat, (ahogy mi nézők is az övéiket), de határozottan kitartanak a döntéseik mellett, és tisztelettel tekintenek egymásra. Sőt, az ellentéteik ellenére, a nap végén mégis vállt, vállnak vetve küzdenek meg az ellenségeikkel, amit igazán jó volt látni.

A Grievous nyomában összességében tehát egy remek történet, különös tekintettel a második epizódjára, ami rengeteg kérdést vet fel a klónokról, néhányat pedig még meg is válaszol, így nem is kérdés, hogy az egyik kedvencem a teljes sorozatból.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb az Elveszett fénykarddal, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr5014682988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása