STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: Master & Apprentice regény

2019. május 16. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a személyes véleményem, és a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm olvasható az Claudia Gray által írt Master & Apprentice regényről.

master-and-apprentice-tall_2.jpg

Azok kedvéért, akiknek időközben kedve támadna a könyv elolvasásához; a spoilermentes fülszöveggel és a személyes ajánlómmal fogjuk kezdeni, nehogy véletlenül lelőjem valakinek a csavarokat, és csak ezeket követi majd a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója.

Fülszöveg:

[Saját fordítás | Részlet:] "Egy váratlan ajánlat tönkreteheti a kapcsolatot Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi között, miközben a két Jedi megpróbál elevickélni egy veszélyes bolygón és egy bizonytalan jövőkép árnyékában."

Személyes véleményem és ajánlóm:

jedi_master_padawan_0.pngA Master & Apprentice egy remek regény! Számomra valószínűleg a legjobban tetsző azok közül, amelyeket eddig elolvastam a zseniális Claudia Gray munkáiból. Ennek a legfőbb oka valószínűleg az, hogy a története az előzmény-érában játszódik, ami igen közel áll a szívemhez, ráadásul az egyik főszereplője Obi-Wan Kenobi, aki pedig a kedvenc karakterem az egész univerzumból. A Master & Apprentice-t tehát gyakorlatilag nekem találták ki, de ez nem jelenti azt, hogy objektív szempontból nézve se lenne egy remek regény.

A történet középpontjában a tanítvány-mester kapcsolat áll, amit számos különböző jobb és rosszabb példán keresztül ismerhetünk meg. A központi természetesen Qui-Goné és Obi-Wané, ami rengeteg olyan izgalmas részletet tár elénk az életükből, amelyekkel korábban még sehol sem találkozhattunk, (Qui-Gonon keresztül pedig még a mestere, Dooku múltjára, és a sötét oldal felé való elsodródásának első jeleire is vethetünk egy pillantást).

count_dooku_4f552149_0.jpegA páros konfliktusa azonban önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy elvigye a hátán a történetet, hiszen a Baljós árnyak ismeretében pontosan tudjuk, hogy a könyv végére meg kell majd találják a közös hangot. Ennek következtében a regénybe számos másik olyan apróbb történetszál is belekerült, amelyek folyamatosan ellátnak minket olvasókat gondolkodni valóval (a próféciák értelmezésének képében), rejtélyekkel (a koronázás és annak szabotálása ügyének képében), és még románccal (a Qui-Gonékat kisegítő drágakőtolvaj páros képében) is.

A regény tehát azoknak is remek szórakozást nyújthat, akik egyébként annyira nem rajongnak az előzmény-éráért. A Master & Apprentice-ben Claudia Gray ismét hozta a kiváló formáját, így a könyv elolvasását mindenkinek őszintén ajánlom.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

A történet elején Qui-Gontól segítséget kér egy régi barátja, Rael Averross, akit a Jedik nyolc évvel korábban elküldtek a Pijal nevű bolygóra, hogy ott régensként segítse a helyi fiatal trónörököst, Fanry hercegnőt. Fanry koronázása közeledtével a bolygó egyik titokzatos, fegyveres Ellenzéki szervezete egyre nagyobb fenyegetéssé válik, és Rael arra kéri Qui-Gont, illetve a padawanját Obi-Want, hogy segítsenek neki megállítani őket. Mindeközben Qui-Gonnak a Coruscanton felajánlanak egy helyet a Jedi Tanácsban, aminek az elfogadásával azonban magára kéne hagynia a padawanját. Az idősödő Jedinek eleve elég rossz a kapcsolata Obi-Wannal, így ez nem is jelentene számára akkora problémát, ám végül mégis úgy, hogy majd csak a Pijali küldetésük után ad választ a Tanácsnak a felkérésre.

master-apprentice-excerpt-tall.jpgAmikor a lovagok megérkeznek a bolygóra megtudják, hogy a koronázáskor Fanry alá fogja majd írni az első helyi alkotmányt, amelyet Rael Averross hozott létre a számára a galaxis egyik befolyásos vállalatának, a Czerkának a segítségével, hogy kevesebb feladat háruljon majd a lányra az uralkodása alatt. Obi-Wan és Qui-Gon az Ellenzék utáni nyomozásuk elején meglátogatják a bolygó holdját, amelyen rejtélyes fekete ruhás alakok támadnak rájuk, akiknek a pajzsa ellenáll még a fénykardjaiknak is. A különleges technológiájuknak köszönhetően majdnem sikerül is legyőzniük a Jediket, akiket azonban az utolsó pillanatban megment egy másik fegyveres csoport, az Ellenzék. A szervezet fejével tárgyalva Qui-Gon megtudja, hogy a céljuk az alkotmány eltörlése, vagy újraírása lenne, az ugyanis a jelenlegi állapotában lehetővé tenné a Czerka vállalat számára, hogy rabszolgaként dolgoztassa a bolygó lakosságának egy részét. Rael Averrosst azonban annyira elvakította Fanry jövőjének egyengetése, hogy sose volt hajlandó meghallgatni, vagy elfogadni az Ellenzék ezen felfedezését.

Amikor Qui-Gon később felveti ezt a problémát Raelnek, a férfi őt sem hajlandó meghallgatni. Emellett Qui-Gonnak egyik éjszaka egy látomása is lesz arról, hogy a koronázáson valami baj fog történni, így végül úgy határoz, a Köztársaság képviselőjeként szabotálni fogja az eseményt, és reméli, hogy így majd elejét veheti a katasztrófának. A Coruscanton azonban az az álláspont, hogy a koronázásnak mindenképpen meg kell esnie, ugyanis azzal megnyílna egy Pijalon keresztülhaladó, nagyon fontos hiperűrútvonal kereskedelme is. A Tanács Qui-Gon helyett kijelöli Obi-Want a Köztársaság képviselőjének, aki a rend többi tagjához hasonlóan nem gondolja, hogy a mestere látomása valóra fog válni, és aki ezért hajlandó is szentesíteni a koronázást.

changing-of-the-lightsabers2.jpegAz esemény napján azonban valóban elszabadul a pokol, ahogyan azt Qui-Gon előre megjósolta. A hercegnő nem írja alá a Czerka alkotmányát, hanem megpróbálja meggyilkoltatni a rabszolgatartó vállalat helyi képviselőit, és kisöpörni a rendszeréből a Czerka utolsó hajóját is. Ez azonban csak egy mondvacsinált ürügy arra, hogy elérhesse az igazi célját, és abszolút hatalmat ragadhasson magához. Fanry még attól sem riadna vissza, hogy ártatlan rabszolgákkal teli hajókat robbantson darabokra, ám Qui-Gonnak és Raelnek sikerül elfogniuk őt, mielőtt még komoly bajt okozhatna. Mindeközben Obi-Wan két frissen szerzett barátjával felszabadítja a Czerka rabszolgáit, és a vállalat végül valóban elhagyja a rendszert. A Pijalon bevezetnek egy új demokratikus rendszert, és Qui-Gon úgy dönt, hogy visszautasítja a Tanács ajánlatát, így az elkövetkező éveket továbbra is Obi-Wan tanításával töltheti majd, akivel a közös küldetésükön végre sikerült egy remek mester-tanítvány kapcsolatot kialakítaniuk.

Ide kattintva megtekinthetitek a kánon-regények időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott könyveket.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr3614827924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása