STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Az Erőd

2019. július 22. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Az Erőd című történetéről (3x18; 3x19; 3x20).

erod.png

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (3x18 – Az Erőd):

1_11.jpgEven Piell Jedi mestert elrabolják, és bezárják a szeparatisták, a háború alatt gazdát cserélt Erőd nevű börtönbe, amit annak idején a rossz útra tért jedik számára épített a Köztársaság. Piell ismeri a koordinátáit egy stratégiailag fontos hiperűr-útvonalnak, így Anakin, Obi-Wan, Ahsoka és egy maroknyi klón elindulnak, hogy kiszabadítsák őt, mielőtt a szeparatisták megszereznék tőle az információit. A mentőakció jól indul, és a csapat sikeresen eljut Piell mesterhez, aki elárulja nekik, hogy ő csak a koordináták egyik felét ismeri, a másikat ugyanis a kapitánya, Tarkin memorizálta. Anakinék kiszabadítják Tarkint is, és a mentőcsapat szétválik, hogy nagyobb esélyük legyen az Erődből való kijutásra.

Második epizód (3x19 – Ellentámadás):

2.PNGA két csapat komolyabb bonyodalmak, és jelentős veszteségek – például a korábbi epizódokban megismert Echo halála után – sikeresen kijut a toronyból és újraegyesül. A felszedésükre siető hajó azonban felrobban, így kénytelenek visszavonulót fújni, és elrejtőzni az Erőd környéki sziklák között. Anakinék segítséget kérnek a Jedi Tanácstól, akik elindítanak egy flottát a kimentésükre.

Harmadik epizód (3x20 – Menekülés az Erődből):

Képtalálat a következőre: „clone wars even piell death”A kis csapat elindul a kimentési pontra, egy lávafolyam közepén álló szigetre. Útközben többször is megtámadják őket az üldözőik, és az egyik összecsapás során Even Piell mester elesik. A Jedi, a halála előtt még átadja a titkos információját Ahsokának, azzal az utasítással, hogy csakis a Jedi Tanácsnak árulja el amit hallott. Hamarosan megérkeznek a köztársasági mentőalakulatok, és a csapat sikeresen megszökik a bolygóról. A Coruscanton kiderül, hogy Ahsoka csakis a Tanácsnak, Tarkin pedig csakis a pártfogójának, a főkancellárnak hajlandó átadni az információt, így Yoda mester tanácskozásba kezd Palpatine-nal arról, hogy mihez kezdjenek a helyzetükben.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A Erőd ismét csak egy remek története A klónok háborújának. Az alapszituáció – foglyok kiszabadítása egy bevehetetlen börtönből – önmagában is kifejezetten izgalmas, de valójában az apróbb részletek azok, amik igazán remekké teszik ezt a három epizódot.

1_3.pngA történet első részében megismerhetünk egy újabb Jedi mestert, Even Piellt, illetve feltűnik még egy váratlan szereplő is a színen, az ifjú Tarkin kapitány. Tarkint fantasztikus ötlet volt szerepeltetni a sorozatban, hát még "összeereszteni" Anakinnal, azaz a jövőbeli Darth Vaderrel. A beszélgetéseik minden alkalommal kifejezetten érdekesek. Érdemes megfigyelni, hogy, amikor a csapat ketté akar szakadni, Tarkin azt javasolja, hogy maradjanak együtt, mert az egyesített erőik nagyobb fenyegetést képviselhetnének, mint két kisebb osztaguk – mi tudjuk, hogy ezt a látásmódot a kapitány sosem fogja maga mögött hagyni, elég csak a Halálcsillagra gondolni. Egy másik érdekes kikacsintás az eredeti trilógiára, amikor Anakin előáll a karbonba fagyasztás ötletével – mi ismét csak tudjuk, hogy Anakin, később, Darth Vaderként ugyan ezt teszi majd Han Solóval is.

2_10.jpgA történet második epizódja tele van remekül koreografált akcióval, amit már önmagában is kifejezetten szórakoztató végignézni. Ebben a részben Tarkin kifejti abbéli – egyébként megalapozott – álláspontját Anakinnak, hogy a béke őreinek nem lenne szabad, és nem is hatékony háborút vezetniük. A lovag egyetért vele, és megerősíti, hogy nemegyszer vesztettek már el csatát a jedik kódjának betartása érdekében. A történetben viszontláthatjuk a kedvenc klónjainkat, Rexet, Codyt, Fivest és Echót is, akik közül az utóbbi sajnos elveszti az életét egy robbanásban.

3_7.jpgA történet harmadik epizódjában ismét csak remek összecsapásokat, és lőpárbajokat láthatunk. Tarkin és Anakin megtudják, hogy mindketten a főkancellár pártfogoltja, amitől talán csak még szimpatikusabbak lesznek egymásnak, az akció végére pedig kölcsönös tisztelet alakul ki köztük. Mivel a történet központi elemeként szolgáló titkos hiperűr-útvonalról többet nem hallunk majd a sorozatban, feltételezhetjük, hogy Yoda mester és Palpatine kancellár tárgyalásai nem voltak sikeresek.

Az Erőd epizódjai kétségkívül A klónok háborúja legizgalmasabb történeteinek egyikét képviselik. A megtekintésüket mindenkinek őszintén ajánlom.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb az Elveszett Ahsokával, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr2514974716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása