STAR WARS Világa

Kánon Felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Zillo, a fenevad

2019. április 28. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Zillo, a fenevad című történetéről (2x18; 2x19).

zillo.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (2x18 – A Zillo-sárkány):

the-clone-wars-the-zillo-beast.jpgAz első epizódban szeparatista támadás éri a Malastare bolygót. A Köztársaságnak nagy szüksége lenne a helyi dugok támogatására és üzemanyagára, így odaküldenek egy klón légiót, illetve Anakint és Windu mestert. A droidsereg elpusztítása érdekében a köztársaságiak bevetnek egy új, kísérleti bombát, ami remekül el is végzi a feladatát, azonban váratlan módon felébreszti egy ősi, kihaltnak hitt faj egyik példányát is. A hatalmas Zillo-sárkányt a dugok el akarják pusztítani, ám a Jedik a védelmére kelnek. Amikor Palpatine is értesül a fejleményekről, és megtudja, hogy a fenevad páncélján még a lézer sem hatol át, a Jedik mellé áll, így azok engedélyt kapnak arra, hogy különleges fegyverek segítségével elaltassák a sárkányt. Ezek után végre megszületik egy egyezség a Köztársaság és a dugok között, Palpatine pedig a Coruscantra szállíttatja a Zillót, hogy vizsgálatoknak vetethesse alá.

Második epizód (2x19 – A Zillo-sárkány visszavág):

2_3.jpgAmikor a Zillo megérkezik a Coruscantra, Palpatine megbízza az egyik tudósát azzal, hogy másolja le a sárkány ellenálló páncélját, és gyártson belőle felszerelést a klónhadsereg számára. A tudósnak azonban ehhez meg kéne ölnie a fenevadat, és amikor végül megpróbálkozik vele, az elszabadul. Eközben Anakin és Padmé igyekeznek rábeszélni Palpatinet arra, hogy engedje szabadon a sárkányt. A tárgyalásuk félbeszakad, amikor a Zillo átszeli a fél Coruscantot, csak azért, hogy elkaphassa a halálos ítéletét aláíró főkancellárt. Anakin sikeresen megmenti Palpatinet, ám a köztársasági csapatok ezek után már kénytelenek megölni tomboló fenevadat. Az epizód végén a főkancellár megbízza a tudósát azzal, hogy klónozza a Zillót.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A Zillo-sárkány történetében megismerhetünk egy új bolygót, a háttérben felsejlenek Palpatine szándékai, A klónok háborúja pedig ismét csak kipróbál valami újat.

1_3.jpgAz első epizódban megismerhetünk egy újabb bolygót, a Malastaret, és a népét a dugokat. Wattóval ellentétben, – akiről néhány héttel ezelőtt már megállapítottuk, hogy a legkevésbé sem olyan, mint a jóságos toydari fajtársai – a dugok pontosan olyan önteltnek és ellenszenvesnek bizonyulnak, mint a Baljós árnyakból megismert Sebulba. Végül is nem tartogathat minden faj meglepetéseket... Az epizódban feltűnik egy borzasztóan hatékony kísérleti bomba is, ami fél pillanat alatt végez egy teljes droidsereggel, miközben minden mást békén hagy. Gondolom ezt az érdemei ellenére azért nem láthatjuk majd többé, mert a tudósoknak nem sikerül kiküszöbölniük az "óriási-földbe-robbantott-lyuk-mellékhatását". Jó látni, ahogy Anakin és Windu fellépnek a Zillo elpusztítása ellen, ám, ahogyan azt a következő epizódban láthatjuk majd, a teremtménynek – minden jelenlegi siker ellenére – mégis az életébe fog kerülni a háború.

open-uri20150608-27674-1e0egar_54a0db85.jpegA második epizódban a Zillo elszabadul a Coruscanton, és egyenesen Palpatine-hoz masírozik, amiért az ki akarja őt végeztetni. Ez egyrészt arra enged következtetni, hogy a Zillo valójában nem egy egyszerű szörny, hanem egy értelmes, érző teremtmény, másrészt pedig teret ad egy remek Godzilla-szerű epizódnak. Sokszor hangoztattam már, hogy A klónok háborúja egyik legnagyobb erőssége a változatossága, és most is remek volt látni, ahogy a sorozat stílusa japán vizekre evezett. Az epizódban Palpatine kimutatja a foga fehérjét, és megpróbálja könyörtelenül kivégezni a Zillót. A doktora előtt még ki is esik a szokásos jóságos-kancellár szerepéből, ami remekül bizonyítja, hogy feltétlenül meg akarja kaparintani magának a lézerálló páncélzatot. Nyilván nem jönne olyan rosszul a 66-os parancs kiadásakor, ha a klónjai felszerelésén nem tudna áthatolni a fénykard. Mindenesetre, a jelenlegi ismereteink szerint, a Zillo páncélját nem sikerült lemásoltatnia, így az is elég valószínű, hogy a sárkány klónoztatása eredménytelen, vagy legalábbis "hasztalan" volt.

A Zillo-sárkány története tehát nem egy kihagyhatatlan darab, de a rendhagyósága kifejezetten izgalmas. Személy szerint, én határozottan élveztem, és lelkesen ajánlom mindenkinek, aki még nem látta.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb a Halálos csapda című történettel fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr7414715859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása