STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Pantorai vizsgálat

2019. május 12. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Pantorai vizsgálat című történetéről (1x15; 3x04).

pantora.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (1x15 – Betolakodók):

1_5.jpgAz első epizódban Obi-Wan, és Anakin meglátogatják az Orto Plutoniát, a közeli Pantora képviselőjével és szenátorával, akik a magukénak akarják nyilvánítani a bolygót. A planétán állomásozó klón helyőrségre azonban holtan találnak rá, és némi keresés után belebotlanak egy csapatnyi legyőzött rohamdroidba is. Anakin és Obi-Wan rájönnek, hogy a bolygót egy helyi, felfedezetlen civilizáció lakja, és, hogy ők a felelősek a felségterületükre betolakodó csapatok lemészárlásáért is. A törzset meglátogatván megtudják, hogy a főnökük békét szeretne kötni velük, ám a Pantora képviselője nem hajlandó elfogadni, hogy a bolygó, jog szerint talán egy másik népet illeti, így háborút hirdet ellenük, a köztársasági csapatok pedig kénytelenek követni a parancsait. Rövidesen azonban összetűzésre kerül sor a két fél között, amelyben a képviselő elesik, így a Pantora szenátora veszi át a helyét a diplomáciai küldetésükön, aki sietve békét is köt az Orto Plutonia lakóival, és lemond a javukra a bolygó birtokjogáról.

Második epizód (3x04 – Piszkos módszerek):

1b35f737afd9718d.jpegA második epizódban a Kereskedelmi Szövetség blokád alá veszi az Pantorát, amelytől a hold csak a szeparatistákhoz való csatlakozás útján tudna megszabadulni. A Pantora új képviselője nem akar belemenni a dologba, viszont hamarosan sokkal nagyobb problémája akad, ugyanis a lányait rejtélyesen elrabolják. A hold szenátora, és jó barátja, Ahsoka úgy döntenek, hogy meglátogatják a Pantora körül felállított blokád vezérhajóját, mert sejtésük szerint, titokban ott tarthatják fogva a képviselő lányait. Az egyik lányt sikeresen meg is találják, és ki is szabadítják, ám azt nem tudják, hogy a másik hol lehet. Mindeközben a képviselő a fiával egy másik nyomot követ, és elutazik a Tatuinra, ahol megtudja, hogy a pitiáner bűnöző, Greedo tartja fogva a hiányzó lányát. A képviselő kiszabadítja a gyereket, és így újraegyesülhet a családja, ám a Kereskedelmi Szövetség tagadja, hogy bármiféle része lett volna az emberrablásban, és az egyik jelentéktelenebb emberével "viteti el a balhét". A Szövetség azonban a fiaskó jóvátételeként, és jó szándéka jeléül beleegyezik abba, hogy megszüntesse a Pantora fölötti blokádját.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A mai történet két teljesen eltérő epizódból áll, amelyek közül mindkettőben központi szerepet kap a politika, ám olyan izgalmas "finomságokkal" megfűszerezve, mint a primitív fajok jogai és az emberrablás.

2_5.jpgA történet első epizódja messze sokkal jobb annál, mint amire emlékeztem. Megvannak benne a sorozat szokásos elemei, azaz az akció, és a mögöttes tartalom, amin az ember agyalhat kicsit, ugyanakkor az elvakult képviselő személyében végre kapunk egy olyan karaktert is, akit utálhatunk. Az epizódot nézve döbbentem rá arra, hogy A klónok háborújában nem igazán utálhatunk senkit, még a fő-gonoszokat sem, ami persze nem gond, hiszen a Star Wars általában így működik, ugyanakkor az se hátrány, ha néha napján megdobnak minket valakivel, aki annyi érzelmet ki tud váltani belőlünk, hogy akár személyesen is hajlandóak lennénk lepuffantani őt. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor a rengeteg klón-droid összecsapás után, ezúttal végre változik kicsit a formula, és egy rövid időre az Orto Plutonia őshonos törzse ölti magára az ellenség szerepét. Az első epizód röviden tehát egy elég rendhagyó rész, de a lehető legjobb értelemben.

the-clone-wars-s03e04-a441a6d0c0bb40eed8777c460978cce9-full.jpgA második epizód egy teljesen új, sokkal hétköznapibb történetet jár körbe, ám szerencsére azért abból is van mit kiemelni. Egyrészt alaposabban megismerhetjük a Pantora lakóit, akik vizuálisan (szokás szerint) nagyon sajátosan lettek megtervezve, ami elég izgalmasságot kölcsönöz nekik, de közben remekül illeszkedik is a Star Wars világához. A hold új képviselője, Papanoida egyébként annak idején A Sith-ek bosszújában is kameózott egyet, ráadásul a karaktert nem más alakította, mint George Lucas, ami nincs igazán hatással a történetre, de gondoltam leírom ide, mivel jó kis érdekesség. Az epizódban egyébként feltűnik Greedo, Jabba, sőt még Tan Divo nyomozó is (aki kronológiailag majd csak később fog rendesen bemutatkozni), szóval érdekes karakterekből egyáltalán nincs hiány. A Kereskedelmi Szövetség függönye mögé is bepillanthatunk kicsit, ami szintén egészen érdekes, szóval ahogyan már említettem, ez az epizód is elég jól megállja a helyét a sorozatban.

Lezárásként tehát azt tudnám mondani, hogy a Pantorai vizsgálat története egyáltalán nem kihagyhatatlan, ám a rengeteg háborús epizód között kifejezetten üdítő színfoltként van jelen, különös tekintettel az első epizódjára, amelynek a megtekintését mindenkinek lelkesen ajánlanám.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb A Mandalore-i Halálőrséggel, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8514749265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása