STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Az elrabolt hutt

2019. január 13. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Az elrabolt hutt című történetéről (A film második harmada; A film harmadik harmada).

kf_hutt.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (A film második harmada):

ahsoka_and_stinky.jpgJabba fiát elrabolja valaki, így a kétségbeesett gengszterfőnök segítséget kér a Köztársaságtól, a megtalálásához. Mivel a klónháborúban nagy előnyt jelentene, ha a hutt Űr hiperűrútvonalait is használhatnák, a Jedi Tanács és a Főkancellár, a jövőbeli együttműködés reményében, úgy döntenek, hogy megteszik neki ezt a szívességet. Klón felderítők követik az ifjú hutt nyomát, egészen egy elhagyatott kolostorig, ahová a Tanács elküldi Anakint, az újdonsült padawanját, Ahsokát, és Rexet, illetve a klón csapatait. Ők azonban a kolostorban emberrabló csempészek helyett droidokba botlanak, akiket mindenesetre legyőznek, majd megkeresik, és magukhoz veszik Jabba kétségbeesett, beteg fiát. Arról azonban nem tudnak, hogy Asajj Ventress felvételt készít róluk a poronttyal, amit a mestere, Dooku, bizonyítékként használ arra, hogy elhitesse Jabbával, hogy valójában a Köztársaság rabolta el a fiát, illetve megígérje neki, hogy majd az ő droidserege megmenti az ivadékát.

Anakinékat megtámadják a kolostorban, és csaknem oda is vesznek, amikor felbukkan Obi-Wan a segítséggel. Anakin, Ahsoka, és a hutt kénytelenek menekülőre fogni, mivel Ventress üldözi őket, és egy rozoga, öreg hajóval elhagyják a rendszert, tudván, hogy Rexék Obi-Wan csapatai segítségével már képesek lesznek kitartani. Maga Obi-Wan megküzd Ventressel, aki belátja, hogy a hutt kicsúszott az ujjai közül, így elmenekül. Dooku meggyőzi Jabbát, hogy a Köztársaság Jedijei megölték a fiát, és most azért tartanak a Tatuinra, hogy vele is végezzenek. A Sith lovag droidjai megtámadják Anakinék rozoga hajóját, és azok kénytelenek kényszerleszállást végrehajtani, hogy gyalog vigyék vissza Jabbának a fiát.

Második epizód (A film harmadik harmada):

anakin_vs_dooku_tcw01.pngPadmé tudomást szerez arról, hogy a huttok azt hiszik Anakinról, hogy ellenük akar fordulni, így elmegy Ziróhoz, a Coruscanton élő hutthoz, azt remélvén, hogy rajta keresztül meggyőzheti Jabbát az igazságról. Ziro azonban titkos szövetséget kötött Dookuval, hogy a Szeparatisták támogatásával átvehesse Jabba gengszterfőnöki pozícióját, és amikor ezt Padmé is megtudja, a hutt börtönbe veti őt.

Eközben Anakin és Ahsoka szétválnak a sivatagban; Ahsoka magával viszi a beteg huttot Jabbához, Anakin pedig megvív Dookuval, hogy időt nyerjen a padawanjának. Azonban a fiatal togrutát megtámadja néhány magnaguard droid, és amikor ezt a mestere is megtudja, akkor Dookut faképnél hagyva, a segítségére siet. Anakin azonban Jabba palotájában keresi őt először, ahol a hutt rögtön el is fogja őt, így Ahsoka egyedül kell legyőzze Dooku droidjait. Jabba már majdnem kivégzi a Jedit, amikor Ahsoka megérkezik a fiával. Eközben Padménak is sikerül segítséget hívnia a fogságából, és a Coruscanti őrség letartóztatja Zirót, a szenátor pedig végre kapcsolatba tud lépni Jabbával, hogy leránthassa a leplet a rokona, és Dooku összeesküvéséről, és így megmentse Anakint, illetve a padawanját.

Jabba végül valóban hajlandó együttműködni a Köztársasággal, és engedélyezi nekik, hogy a katonáik, a háború alatt, használják a hiperűrútvonalait.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A klónok háborúja film a sorozat gyengébb történetei közé tartozik. Egyaránt megtalálható benne egy csomó kínos, illetve már-már fájdalmasan bugyuta jelenet, és azért jó néhány kifejezetten ígéretes is. Szerencsére a film megjelenése után a készítői nagyon okosan vonták le a következtetéseket a fogadtatásából, (ami azért nem volt túl rózsás), és a sorozat elég gyorsan levetkőzte a rossz, illetve kidomborította a jó tulajdonságait.

rttt_escalade_une_falaise.pngGondolom a sorozat nézői a legtöbb ilyen jó-rossz tulajdonságnak a tudatában vannak, (például a gyenge párbeszédeknek, amik idővel rengeteget fejlődtek, vagy éppen Ahsoka remek karakterének, aki már kezdetek-kezdetén is hihetetlenül jól működött), ugyanakkor felfedeztem a filmben valamit, amiről az évek alatt teljesen megfeledkeztem. Amikor Anakin, Ahsoka, és a klón csapataik megmásszák a kolostor falát, egy borzasztóan rendhagyó jelenet bontakozik ki előttünk. Ez elsősorban valószínűleg a zenének köszönhető, ami elég elektromos hatású, és gyökeresen elüt a Star Wars stílusától. Nyilván ez is a film kísérletezős mivoltjának köszönhető, ugyanakkor szerintem egyáltalán nem rossz, inkább csak szokatlan, (és egyben újító is). Fogalmam sincs, hogy mi róla az általánosan elfogadott vélemény, de én kifejezetten élvezetesnek találtam, és egészen meg vagyok lepve attól, hogy ezt a sorozatban nem évadról-évadra építették le, ahogyan azt sok más nemkívánatos elemmel tették, hanem egy az egyben rögtön elhagyták. Természetesen A klónok háborúja az ilyen jelenetek nélkül is egy fantasztikus sorozat, de én azért még megnéztem volna belőle egy-kettőt, (ugyanakkor az is lehet, hogy csak azért tetszett ennyire az egész, mert régen rengeteg olyan online Star Wars játékkal játszottam, aminek az említett zene szólt a hátterében, így bennem az már óhatatlanul is jó érzést kelt, ha meghallom valahol).

Érdemes szót ejteni arról is, hogy Ahsoka, és Anakin karaktere mennyire jól működik együtt. Ahsoka nagyon fiatal egy padawanhoz képest, így túlzottan is igyekszik bizonyítani a rátermettségét, és Anakin remekül kezeli ezt a problémát. Persze a lányban ott van az a fiatalos hév, és tettvágy is, ami valószínűleg annyira szimpatikus benne a mesterének. Ahsoka rengetegszer pimaszkodik Anakinnal, de ez őt egyáltalán nem zavarja, – feltehetően azért, mert annak idején ő maga is pontosan így viselkedett Obi-Wannal –, és ez gyakran remek szóváltásoknak az alapja. Ugyanakkor, mind tudjuk, hogy magának Anakinnak is vannak problémái, és sokszor pont Ahsoka az, aki higgadtabban tudja kezelni a helyzeteket, így olyasmikre is rámutathat, amiket a mestere magától nem venne észre. Ahsoka karaktere a sorozat egyik legzseniálisabb húzása, szóval alig várom, hogy a későbbiekben még többet lássunk belőle.

databank_twilight_01_169_9b1eb370.jpegEgy érdekes részlete a filmnek a rozoga, öreg hajó, a Twilight felbukkanása, amivel Ahsoka és Anakin elmennek a Tatuinra. Érdemes tudni, hogy Dave Filoni annak idején A klónok háborúját egy olyan sorozatnak szánta, mint amilyen végül a Lázadók is lett, tehát a középpontjában egy néhány fős csapat állt volna, akik együtt röpködnek, és kalandoznak az űrben, egy régi hajó fedélzetén. Ugyanakkor Lucasnak egészen más elképzelési voltak, így végül a kettejük ötleteinek egyvelegéből született meg az általunk is ismert sorozat, amiben lépten-nyomon fel lehet fedezni Filoni eredeti terveinek nyomait. Ilyen például ez a hajó is, amelynek a fedélzetén végül is rengeteg időt töltenek, (főleg a korai évadokban), a sorozat főbb szereplői.

Érdekes iróniája még a filmnek, hogy Anakin pont egy huttot kell megmentsen. Ez nem újdonság ugyan, de soha nem volt képes teljesen maga mögött hagyni a múltját, és megbocsátani a gyerekkora sérelmeit, amit itt elég egyértelműen ki is mutat, hiszen láthatóan egyáltalán nem érdekli a fiatal hutt rossz állapota. Érdekes apróság továbbá, hogy a Tatuinra érve azt mondja Ahsokának, hogy a sivatag kegyetlen, és mindent elvesz az embertől. Erről egy korábbi cikkemben már írtam, de most ismét felhoznám; A klónok háborúja nem csupán kiegészíti, és megtámogatja az előzménytrilógiát, de sokszor ki is javítja annak a hibáit. Szerintem erre remek példa a fent említett sivatagos idézetem, ami az én olvasatomban a "Nem szeretem a homokot..." egy komolyabb, mélyebb, és értelmesebb változata.

image_eb6f7c0c.jpegPadmé karakterét kronológiai, és megjelenési sorrendben is ebben a történetben látjuk először, és, ugyan sokat nem tudok mondani róla, azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy abszolút hű a filmekben látott karakteréhez; egy határozott, talpraesett, okos, és furfangos nő. Emlékszem, hogy amikor annak idején néztem A klónok háborúját, akkor még nem érdekeltek a közös jelenetei Anakinnal, sőt sokszor kínosnak is tartottam őket, (mint bármelyik tíz év alatti gyerek – gondolom), de most már határozottan kíváncsi vagyok arra, hogy milyenek is voltak ezek. Pontosabban arra, hogy a szerelmi szál jobb volt-e, mint a filmekben, (vagy legalábbis, hogy a sorozat ilyen szempontból is megtámogatta-e a filmek gyengébb pillanatait).

Mindent összevetve, A klónok háborúja kétes fogadtatású filmje, annak ellenére, hogy nem a legkimagaslóbb alkotása Filoniéknak, mozis szemszögből nézve pedig egy kifejezetten gyenge produkció, annyira remek sorozatnak adott táptalajt, hogy egyáltalán nem túl nehéz megbocsátani a hibáit, és élvezettel végigülni a jobb jeleneteit.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb a Domino szakasszal, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr3614472172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása