STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: Solo: Egy Star Wars-történet - Bővített kiadás regény

2018. október 01. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a személyes véleményem és a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm olvasható a Mur Lafferty által szerzett (egyelőre csak eredeti nyelven elérhető) Solo: Egy Star Wars-történet - Bővített kiadásról.

Kapcsolódó kép

Általában, azok kedvéért, akiknek időközben kedve támadna a könyv elolvasásához, a spoilermentes fülszöveggel és a személyes ajánlómmal szoktuk kezdeni, nehogy véletlenül lelőjem nekik a csavarokat, és ezeket szokta csak követni a történet fontosabb részeinek spoileres összefoglalója. Azonban, mivel a Solót valószínűleg már mindenki látta, a történetet ezúttal nem fogom leírni, hanem inkább összegyűjtöm azokat, a fontosabb extra jeleneteket és háttér-információkat, amik valamilyen formában kiegészítik azt.

Fülszöveg: (Saját fordítás)

"Ne hagyd ki, az exkluzív tartalmakat, amiket a Solo: Egy Star Wars-történet lélegzetelállító adaptációja kínál; Han birodalmi kiképzését, Qi'ra múltját, a Lázadás kezdetét, és még sok mást, ami csak a forgatókönyv alternatív változataiban lenne olvasható!"

A könyvet promotáló, illetve a fülszöveg részleteit is tartalmazó előzetes, magyar feliratos változata:

Személyes véleményem és ajánlóm:

Képtalálat a következőre: „solo a star wars story expanded edition”A Solo volt, az első Star Wars film alapján készült könyv, amit olvastam, és határozottan kijelenthetem, hogy kezdetnek remek volt. A leginkább azzal kapcsolatban aggódtam, hogy, mivel korábban már jó párszor láttam, nem fog tudni igazán lekötni a történet. Szerencsére ez a sejtésem egyáltalán nem bizonyult helyesnek; a könyvet elolvasni, pontosan olyan izgalmas volt, mintha még egyszer megnéztem volna a filmet. És ez, megtoldva a temérdek háttér-információval, illetve a bővített, és kimaradt jelenetekkel, összességében egy kifejezetten pozitív élményként hatott.

Magát a történetet nem igazán véleményezném, hiszen azt, különböző felületeken, már temérdekszer megtettem az előző fél év folyamán (a legutóbb például pont ma, a YouTube-on, egy filmes kommentár formájában).

Helyette viszont kiemelném, hogy a könyv telis-tele van érdekességekkel (igen, még a filmnél is többel), ami számomra egy újabb, óriási pozitívum. Ezek az érdekességek ráadásul sokszor olyan dolgokra mutatnak rá, illetve magyaráznak meg, amik a mozis változatból, többnyire valószínűleg idő hiányában, ki kellett maradjanak. Ez egyébként az egész regényre igaz; gyakorlatilag minden jelenet meg van toldva valami kis újdonsággal, hogy az ember sose unhassa el magát, illetve ott vannak még a kimaradt jelenetek, és a forgatókönyv alternatív változataihoz készítettek is, amikkel itt találkozhatunk először. Nem mondom, hogy egy egészen új történet bontakozik ki előttünk a könyvből, de az biztos, hogy a szereplők és az események is, mind kaptak néhány új dimenziót.

Mindezek mellett a Solo, megmaradt Solónak lenni, ami ismét csak egy nagyon pozitív és fontos szempont. A hangulat, a stílus, a történet és a karakterek nem különböznek a filmben látható változataiktól, hanem inkább önmaguk kibővített verziói (ez a szereplők esetében főleg annak köszönhető, hogy a gondolataikon keresztül bepillantást nyerhetünk a múltjukba és az érzéseikbe is).

Képtalálat a következőre: „L3 37 dies Lando”Érdekességnek megjegyezném, hogy a karakterek belső monológjainak köszönhetően, a történet helyenként sokkal szomorúbb lett, mint amennyire én azt a filmben annak éreztem. Természetesen azért a humor és a könnyedség, megmaradt domináns hangulatnak, de, mivel gyakorlatilag minden szereplő elvesztett valakit, néha-néha (főleg a könyvben megjelenő új jelenetekben) elég mélyen átérezhetők ezek a tragédiák. Számomra ez egy teljesen váratlan, ám nagyon kellemes meglepetés volt.

Összességében azt mondanám, hogy a regény egy szórakoztató, izgalmas és érdekes olvasmány, ugyanakkor egyáltalán nem elengedhetetlen. A filmhez egy-két fontosabb dolgot hozzátesz, ettől eltekintve viszont semmi kiemelkedő nincs benne. Persze, személy szerint úgy gondolom, hogy ez így is a maximuma annak, amit az ember egy film könyvadaptációjától remélhet. A Solo film kedvelőinek kifejezetten ajánlanám, ők (önmagamból kiindulva) biztosan élvezni fogják.

A történet néhány fontosabb újdonsága:

Han egy darabig valóban a Birodalom egyik pilóta akadémiáján tanul, ahol nagyon tehetségesnek bizonyult a repülés szempontjából, viszont legalább ugyan annyira tehetségtelennek a parancskövetés, és a csapatjátékéból. A sokadik kihágása után végül áthelyezik a Mimbani gyalogsághoz.

A Mimbanon Beckették csapatának volt egy negyedik tagja is, Korso az "izomagy," aki még a csatában életét vesztette. Csuvit (és vele együtt Hant) többek között, végül azért is vették fel, mert nélküle hiányzott a csoportjukból az erő embere.

Kapcsolódó képVal, Beckett és Rio mindig is tudták, hogy egyszer majd az egyikük kell eltemesse a másik két társát. Ugyan Beckett arra nem számított, hogy ez a valaki, pont ő lesz, ez azért némiképp mégiscsak megmagyarázza, hogy látszólag miért tette magát olyan könnyen túl a gyászon.

Miután Qi'rát elkapták a Korélián, Lady Proxima eladta őt egy ember-kereskedőnek, aki személyesen Dryden Vos igényi szerint képezte ki a lányt. Amikor a gengszterhez került, rengetegszer megpróbált megszökni, sokszor a gyilkolástól sem riadván vissza. Egyszer olyan messzire jutott, hogy még Dryden is kénytelen volt elismerni a képességeit, és maga mellé vette, hogy még alaposabban kiképezhesse.

L3, annak idején egy átlagos asztroszer volt, mígnem a gazdája, egyik éjszaka véletlenül elfelejtette feltenni rá a gátlóchipjét. Ekkor a droid, különböző alkatrészekből készített magának egy "rendes" testet, majd még a napfelkelte előtt távozott. Navigátornak akart állni, ám a legtöbb ember, vagy nem volt hajlandó alkalmazni, vagy megpróbálta megszerezni magának. Végül Lando volt az egyetlen, aki úgy döntött, hogy felveszi.

Képtalálat a következőre: „saw gerrera”Enfys Nest a koaxiumot Saw Gerrerának adta, aki a találkozójukra magával hozta, a 11 éves Jyn Ersót is.

L3-t a sérülései után nem lehetett volna megjavítani, anélkül, hogy elvesszen a személyisége. A Sólyomhoz való hozzákapcsolása, bizonyos szempontból "megmentette" ugyan, ám a folyamat visszafordíthatatlan volt, és a hajó, illetve a droid "agya," rövid idő alatt megszűnt külön-külön létezni. Eggyé váltak, ezzel létrehozván egy teljesen új személyiséget. Lando az egyik kommunikációs terminálon keresztül még el tudott búcsúzni L3-től, a folyamat vége előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6014275267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2019.01.11. 10:20:39

Értékes információk, köszi hogy összefoglaltad, sztem a Solo a klasszik trilógia óta a legjobb SW film. A kritika lehúzta, a nézők pedig az SW VII- VIII. sorfilmek bődületesen alacsony színvonala miatt így büntette (nem mentek el rá sokan moziba). A Solo nem tiporja lábbal az SW legendát (mint pl. a Last Jedi) nincsen benne látványos logikai bukfenc (mint az Ébredő Erőben) a figurák lazák, viccesek. Egyszerű kalandfilm, ami nem tiporja lábbal a legendát, mint a VII-VIII epizód. nem túl látványos, de a sztori jó, a magam részéről szeretem.
FILMES bővített verzióról van infód???

STAR WARS Világa 2019.01.14. 21:22:10

@Gyingizik: Köszönöm a dicsérő szavakat. A Solo DVD megjelenéséhez érkezett néhány kimaradt, illetve bővített jelenet, továbbá színfalak mögötti videók, amelyekről itt írtam: starwarsvilaga.blog.hu/2018/09/27/a_solo_egy_star_wars-tortenet_extrai_es_kimaradt_jelenetei
süti beállítások módosítása