STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – A mandalore-i Halálőrség

2019. május 26. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat A mandalore-i Halálőrség című történetéről (2x12; 2x13; 2x14; 3x05; 3x06).

mandalore.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (2x12 – A mandalore-i összeesküvés):

11.jpegA háborúban semleges Mandalore bolygó már felhagyott a harcias múltjával, ám az egyik katonájuk mégis megtámad egy Köztársasági hajót. Obi-Wan Kenobi elutazik a Mandalore-ra, hogy egy régi ismerősével, Satine Cryze-zal, a bolygó uralkodójával kivizsgálja az ügyet. A Jedi mester megtudja, hogy a helyi ellenállás, a Halálőrség állhatott a támadás mögött, így elutazik a Concordia holdra, amelyre annak idején a tagjaikat száműzték. Megtudjuk, hogy a szervezetet Dooku támogatja, a harcosainak pedig az a célja, hogy átvegyék az uralmat a Mandalore fölött, és háborúba szálljanak a szeparatisták oldalán. Obi-Want a holdon nyomozás közben elkapják, ám Satine még időben megmenti őt a kivégzésétől. A Jedi mester kiáll a Halálőrséget vezető Pre Vizsla ellen, aki az ősi Sötétkardot forgatja, majd Satine-nal elmenekül a holdról.

Második epizód (2x13 – A kísértés útja):

21.jpegSatine Anakin és Obi-Wan kíséretében elrepül a Coruscantra, hogy biztosíthassa a köztársaságot a bolygója semlegességéről, ám a hajóján útközben elszabadul egy csapat felcsempészett orgyilkos-droid. A Jedik a droidokkal könnyedén végeznek, ám rájönnek, hogy a hajó utasainak egyike, Satine egyik tanácsadója áruló, aki valójában a Halálőrségnek dolgozik. Az áruló túszul ejti a hercegnőt és kiszolgáltatja a hajót a szeparatista droidoknak. Kiderül, hogy Satine és Obi-Wan a múltban közel egy évet töltöttek el együtt egy mandalore-i krízishelyzet megoldása közben, és, hogy mindketten szerették egymást. A köztársaságiaknak végül sikerül visszaverniük a szeparatistákat, Anakin pedig végez az árulóval, így Satine is kiszabadul.

Harmadik epizód (2x14 – Mandalore hercegnője):

31.jpegA Köztársaság katonákat szeretne küldeni a Mandalore-ra, hogy segítsenek a helyi erőknek legyőzni a Halálőrséget, ám Satine tudja, hogy a népe csak a megszállókat látná a klónokban, és a legtöbben a terroristák mellé állnának. A hercegnő bizonyítékot szerez az elméletére, ám a Halálőrség egyik katonája megpróbálja őt levadászni, így a felvételt át kell adja Obi-Wannak. A Jedi már könnyedén be tudja csempészni a bizonyítékot a szenátus épületébe, és amikor a képviselőknek is megmutatja azt, mind úgy döntenek, hogy mégse fognak klónokat küldeni a bolygóra, így a Mandalore továbbra is megőrizheti majd a semlegességét.

Negyedik epizód (3x05 – Korrupció):

41.jpegA Mandalore ugyan megőrizte a függetlenségét, de cserébe kénytelen volt lemondani a kereskedelméről, így most Satine a feketepiacról kell beszerezze a bolygó fenntartásához szükséges árucikkeket. Padmé Amidala szenátor látogatást tesz nála, pont amikor az egyik iskola diákjainak teáját rejtélyes módon megmérgezik. A két nő nyomozásba kezd, és megtudják, hogy az egész csak a véletlen műve volt, ugyanis az egyik feketepiaci beszállítójuk egy veszélyes anyaggal titokban hígítani kezdte az italaikat, és rossz arányban alkalmazta az összetevőket. Satine-ék elkapják a kereskedőket, ám a nyomozásuk során azzal kell szembesüljenek, hogy a bolygó szervezetét minden szinten átjárja a korrupció. A hercegnő ráveszi Padmét, hogy a korrupció felszámolása érdekében kérjen segítséget számára a Jediktől.

Ötödik epizód (3x06 – Az akadémia):

51.jpegA Jedik segítsége hamarosan meg is érkezik, Ahsoka Tano képében, aki elkezdi felvilágosítani a helyi akadémia fiatal generációját a korrupció káros hatásairól. A fellelkesült diákok saját nyomozásba kezdenek, és az útjaik során titkos ügyletekre bukkannak. Amikor beszámolnak a hercegnőnek a tapasztalataikról, az óvatosságra inti őket, ám nem tesz semmit, így helyette a bolygó miniszteréhez fordulnak. Kiderül azonban, hogy maga a miniszter a helyi korrupció feje, így a kadétok Ahsokától kérnek segítséget. A padawannal megtudják, hogy a miniszter bebörtönözte a hercegnőt, mivel az túl sokat tudott az ügyleteiről, így Ahsokáék behatolnak a létesítménybe, kiszabadítják Satine-t, és közösen letartóztatják a miniszter, egyszersmind felszámolják a mandalore-i korrupció legjavát.

Személyes véleményem és ajánlóm:

Kétségtelen, hogy A klónok háborúja legjobb részeinek egy részét A mandalore-i eseményeknek köszönhetjük. A mai epizódok kissé felemásak, ugyanis egyaránt megtalálhatóak közöttük jobbak és rosszabbak is, viszont annyi bizonyos, hogy amit annak idején beindítottak, az végül egy igazán felejthetetlen történetté nőtte ki magát.

12.jpegAz aktuális történetünk első epizódja rengeteg fontos jövőbeli történést alapoz meg, így kifejezetten érdemes odafigyelni rá. Először láthatjuk benne a Mandalore-t, a Sötétkardot, a Halálőrséget, Pre Vizslát és Satine-t, akinek a háttérben még fel is sejlik egy közös eredettörténet Obi-Wannal. A Mandalore mindig is lenyűgözte a rajongókat, és A klónok háborújában sem okozott csalódást: a helyszínek izgalmasak, a harcosok veszélyesek, a karakterek eredetiek és érdekesek. Az epizód tehát összességében remek.

22.jpegA második epizódban egy izgalmas orgyilkossági kísérletnek lehetünk a szemtanúi. Új részleteket ismerünk meg Obi-Wan és Satine közös múltjából, a két karakter között pedig remekül alakul a kémia. Megtudjuk, hogy Kenobi annak idején még a Jedi rendet is hajlandó lett volna elhagyni a nőért, és ez a szerelmi szál nemcsak önmagában érdekes, de olyan új oldalát mutatja meg Obi-Wannak, amit korábban még soha nem láthattunk.

32.jpegA történet harmadik epizódja főként a politizálásra helyezi a hangsúlyt, ami önmagában annyira nem érdekes. Ami számomra el tudja vinni a hátán ezt a részt az egyértelműen a hangulata és az atmoszférája: azt, ahogy a Coruscant sötét utcáin egy mandalore-i katona vadászik Satine-ra, nem lehet unalmasnak nevezni. Az epizódban ezt leszámítva azonban nem történik túl sok említésre méltó. A cselekmény valamivel előrébb mozdul, a történet pedig nagyjából fél évadra háttérbe húzódik.

42.jpegA történetünk negyedik epizódja már a harmadik évadban foglal helyet. Az események pontosan onnan folytatódnak, ahol a hagytuk őket. Padmé meglátogatja a továbbra is független Mandalore-t, és Satine-nal egy kisebb nyomozásba kezdenek. A cselekmény nagy hangsúlyt fektet a politikára, illetve a korrupcióra, ami ismét csak kissé unalmas. Az pedig, hogy a Mandalore királynője, és a Naboo szenátora kettesben "leugranak" az egyik kikötőbe egy szokásos kis délutáni lövöldözésre, enyhén szólva túlzásnak hat. Az epizód tehát összességében elég felejthető volt.

52.jpegA történet ötödik részében az előzőnél talán még nagyobb túlzásokra bukkanhatunk. Ahsokáról tudjuk, hogy tapasztalt és érett is, de az, hogy vele egykorú "gimnazistákat" tanítson, ráadásul olyan témákra, amelyekről nekik valószínűleg eleve többet kellene tudniuk, mint egy Jedi padawannak teljesen abszurd. Arról nem is beszélve, hogy ezt a feladatot bármelyik képzett tanár sokkal jobban elláthatná volna nála. Az epizód tele van hasonló logikai bukfencekkel, amiket személy szerint én nem igazán állhattam. A jelenlegi történetet ugyan jól lezárja, de önmagában nem egy emlékezetes rész.

Összességében tehát én így éreztem magam A Mandalore-i Halálőrség történetének végignézése közben. Bizonyos epizódok remekek, bizonyosak pedig kevésbé élvezetesek, de, ahogyan azt már említettem is, az tagadhatatlan, hogy egy remek történetet alapoznak meg.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb a Padmé és Ahsoka című történettel fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr414775056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása