STAR WARS Világa

A Solo premier legfontosabb és legérdekesebb pillanatai

2018. május 12. - STAR WARS Világa

Ez a cikk nem magát a filmet, hanem sokkal inkább a vörös szőnyegen történteket fogja feldolgozni: interjúk, Favreou sorozata, egy Kenobi spin-off lehetősége, stb... Persze azért a Solóról is összegyűjtöttük a rajongók (egyöntetűen pozitív) spoilermentes véleményeit.

solo-red-carpet-premiere.jpg

Az eseményen rengeteg interjú készült és rengeteg érdekes személy megjelent, - Lucas, Hamill, McGregor, és még sorolhatnánk -, de az igazi sztárok természetesen Aldenék voltak. A házigazdák, az internetes Star Wars Showból (tulajdonképpen ott is házigazdaként tündöklő) jól ismert Andi Gutierrez, Anthony Carboni, és David Collins voltak, akik egy pillanatra sem hagyták zuhanni a hangulatot, sőt másfél órán keresztül folyamatosan csak növelték azt.

Kezdjük a műsornak azzal a részletével, ami a legtöbbeteket talán a legjobban érdekel; a stáb legérdekesebb mondataival:

645x344-1526043196952.jpg

Joonas Soutamo (Csubakka,) - akinek karakteréről tudjuk, hogy ebben a filmben kapta az eddigi teljes Star Wars pályafutása alatt a legtöbb szerepet - elárulta, hogy Csuvi mondatai tulajdonképpen tényleg meg voltak írva. Ennek köszönhetően ő is jobban megértette, hogy mikor, melyik tónusú üvöltést, vagy morgást használja, illetve a társai is könnyebben reagáltak az artikulálatlan hangokra.

Az ILM (látványért és hangért felelős csoport) fejei is megjelentek, Robert Bredow, és Patt Tubach személyében, és meséltek egy kicsit arról, hogy mennyi munka van egy-egy jelenet mögött, illetve, hogy a forgatások elején, az Ezeréves Sólyom pilótafülkéjének ablakaira nem a megszokott zöld hátteret tették, amit aztán később számítógéppel kicserélhettek volna a világűrre. Ők valóban elkészítették a csillagokat, hogy a színészek úgy érezhessék, tényleg az űrben repülnek, sőt amikor fénysebességre kapcsoltak, még annak az animációja is megjelent, amire Donald Glover (Lando) állítólag nagyjából így reagát: "Ez a valaha volt legmenőbb dolog, amit csináltam."

Paul Bettany (Dryden Vos) az ügyeletes rosszfiú elárulta, hogy a karakterében azért van annyi tartás, és előkelőség, - Jabbahoz hasonló gengszterfőnök létére -, mert imádja amit csinál. Dryden borzasztóan élvezi, hogy ő lehet a gonosz, nagyjából olyan mint a Keresztapa. Bettany azt is elárulta, - a nézők hatalmas örömére -, hogy szerinte Han lőtt először, és ez a film pont arról szól, hogy megtanulja, miért kell először lőjön.

John Powelltől, a film zeneszerzőjétől azt tudtuk meg, hogy a Solóban fel fog csendülni Han és Qi'ra közös szerelmi dallama, de a valódi kérdés az, hogy vajon igazi-e ez a szerelem.

Ron Howard (a rendező, aki régi barátjával, George Lucas-szal egyszerre érkezett) elmondta, hogy mennyire meg van elégedve azzal, hogy a filmet sikerült ennyire gyorsan befejezniük és mégse kellett semmilyen részlete kapcsán kompromisszumokat kötniük. Magát a Solót úgy jellemezte, mint egy könnyedebb, nyári Star Wars - szórakozást.

Emilia Clarke nem sokat árult el a kameráknak, csupán azt, amit már amúgy is tudtunk; a karaktere Qi'ra nagyon rejtélyes. Feltételezzük, hogy a film nem egy meglepetéséért ő lesz a felelős.

Donald Glover (Lando) arról mesélt, hogy ahogyan a fiatal, és az öreg Han, úgy a fiatal és az öreg Lando is találkoztak, nem titkolt felkészülési célzattal. Csakhogy ahogyan Aldennek Ford csupán azt a tanácsot adta, hogy, ha azt kérdezik, mit tudott meg tőle Han Solóról, mondja azt, hogy mindent, amit tudnia kell, de többet nem árulhat el (szóval tulajdonképpen nem sok hasznosat,) úgy Billy Dee Williams is csak annyit mondott, a rengeteg kérdéssel készülő Donaldnak, hogy sétáljon be, és legyen ő Lando. Ő annak idején így csinálta; nem voltak titkai, vagy trükkjei - csupán felbukkant és máris ő volt a leglazább, legstílusosabb személy a szobában. Donald továbbá azt is elárulta, hogy annak ellenére, hogy a galaxis bármelyik nőjével repülhetne, ő miért pont L3-vel, a droiddal furikázik: ő az egyetlen aki igazán őszinte vele, és nem titkolózik, vagy játssza meg magát előtte.

Thandie Newton (Val, Beckett csapatának profija) elárulta, hogy az ő karaktere egy igazi ász. Az a fajta személyiség, akit majdnem minden filmben egy férfi alakít, így nagyon örül, hogy ezúttal az ellenkező nem egy képviselője fogja a vászonra vinni.

Phoebe Waller Bridge (L3-37) azt is hozzátette Lando és a droid kapcsolatához, hogy sokban hasonlít egy nővér - báty helyzethez. Sokat civakodnak, de valójában igazán őszinték a másikkal.

Alden Ehrenreich (Han) arról mesélt, hogy nagy elégedettséggel tölti el a film lezárása, de egy kicsit másfajtával, mint azt gondolnánk. Szeretné, hogy minden néző jól szórakozzon a film közben, és biztos benne, hogy ez így is lesz.

Jon Favreou (Rio Durant) is megjelent a vörös szőnyegen, és elárulta, hogy mikor fog zajlani az élőszereplős Star Wars sorozata:

x1080-w8o.jpg

A történet a Yavini csata (tehát nem az Endori, ahogyan azt elsőre tévesen híresztelték) után hét évvel veszi majd fel a fonalat, a szereplők pedig számunkra teljesen ismeretlenek lesznek. Dave Filoni ősszel érkező Ellenállás című animációs sorozatával, - ami pedig inkább a hetedik epizód előtt néhány évvel zajlik majd -, remélhetőleg remekül át fogják hidalni az eredeti, és az új trilógia között eltelő harminc évet. Favreou azt is elárulta, hogy a forgatókönyv felével már készen is áll, ami azt jelenti, hogy a komolyabb munkák is biztosan kezdetét veszik hamarosan. Köszönetet mondott George Lucasnak is, hiszen az ő úttörő filmes technikái nélkül nem készíthette volna el a vadonatúj 'A dzsungel Könyve' filmjét sem, aminek, a szintén forradalmi "cutting-edge" technikáját a sorozatában is alkalmazni fogja.

A vörös szőnyegen maga Ewan McGregor (Obi-Wan) is tiszteletét tette, ami azért furcsa, mert semmi köze a filmhez: (persze nem ő az egyetlen ilyen személy, de az ő megjelenése keltette a legtöbb pletykát)

qqoh3.jpg

Egy esetleges Obi-Wan Kenobi spin-off filmről azóta pletykálnak, amióta a Disney megvette Lucastól a Star Warst - vagy talán még annál is régebb óta. Kétségtelen, hogy a rajongók mindennél jobban vágynak rá, és Ewan McGregoron kívül szinte senki mást nem látnának szívesen a szerepben. Maga a színész is úgy nyilatkozott (többször is,) hogy örömmel visszatérneKenobiként ám a Disney még nem kereste meg. Kétségtelen, hogy az utóbbi pár hónapban, és főleg az utóbbi egy héten jelentősen megszaporodtak a pletykák, elméletek, és belsősök által kiszivárogtatott információk, miszerint 2019 környékén a Disney megkezdi egy eddig hivatalosan nem bejelentett Star Wars produkció fogatását, ami nagyon valószínű, hogy maga a Kenobi film lesz. Az pedig, hogy Ewan is megjelent a legújabb spin-off vörös szőnyegén, ugyan nem bizonyít a világon semmit, de egyre inkább alátámasztani látszik a Star Wars-szal megújuló kapcsolatát.

Az is érdekes, hogy a Disney már évekre előre bejelentett sorozatokat, új trilógiákat, és minden egyebet, arról mégis régóta hallgat, hogy lesz-e jövőre, vagy esetleg két év múlva harmadik Star Wars spin-off. Lehetetlennek tartjuk, hogy egy ekkora lehetőség mellett, aminek kapcsán még, az általában apróságokon is életre-halálra vitatkozó Star Wars rajongók, is egyöntetűen hallatják a hangjukat, csak így elmenjenek. Valamivel valószínűbbnek tűnik, hogy csak várnak a nagy bejelentéssel.

Mark Hamill, Rian Johnson és még sok hasonló kaliberű Star Wars személyiség határozottan elégedett a Solóval:

2018-05-11t052743z_1976084681_rc1edb00f050_rtrmadp_3_film-starwars-solo.jpg

A Twittert elözönlötték a vélemények, és reakciók, és persze ebből a sztárok sem maradtak ki. Rian Johnson azt mondta, hogy, lehet, hogy nem lehet komolyan venni valakinek, aki a Disneynek dolgozik a véleményét egy Disney filmről, de nagyon tetszett neki a Solo, Mark Hamill pedig alig várja, hogy újra megtekinthesse, - mert meg fogja, abban biztosak lehetünk.

Végül, azonban első sorban, a rajongók, filmről alkotott első véleménye néhány címszóban:

gettyimages-957161970_copy_h_2018_0.jpg

Fun (ami azért valamivel többet takar a magyar "vicces" megfelelőjénél,) könnyed, szórakoztató, élvezetes laza, stílusos, kielégítő - vagyis pont olyan, mint amilyet vártuk.

Az akció Star Warstól elvárható minőségű, a viccek sose fogynak el és remekek (egyesek szerint néhányszor azért elhangzott egy-két gyengébb darab is,) az érzelmek hangsúlyosak és a helyükön vannak, illetve rengeteg kikacsintás és utalás található meg benne, a régi filmekre. Ezek egyike-másika jelentéktelen apróság, de az univerzumban járatosabbak számíthatnak rá, hogy lesz jó néhány, lenyűgöző "Te jóóó ég!" pillanatuk. Alden Ehrenreich tökéletes választás Han Solo szerepére, és abszolút hitelesen adja át a csempész fiatalabb, negyedik epizódhoz felnövő személyiségét. Lando nem csak Han vicceit, és jellemfejlődését hivatott támogatni, hanem egy teljes értékű szereplő, a saját, önálló történetével. Egyikük sem egy másolata az eredeti trilógiából ismert énjeiknek. Mindketten éretlenebbek, fiatalabbak, és "újabbak", mégis mindenki felfedezte bennük a jól ismert Hant és Landót is.

A filmkészítők és nézők is egyetértettek abban, hogy ez egy könnyed, nyári film. Nem az év alkotása, még csak nem is a Star Wars leghangsúlyosabb darabja, de nem is szánták annak. A cél, és az elvárás is az, hogy a nézők beüljenek, gyermeteg mosollyal végignézzék egy régi hősük felnövésének szórakoztató történetét, és nagyon elégedettet jöjjenek ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr10013914360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása