STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – A második geonózisi csata

2019. április 07. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat A második geonózisi csata című történetéről (2x05; 2x06; 2x07; 2x08).

geonosis.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (2x05 – Randevú a pokolban):

4563392-9694347161-kiadi.pngAnakin, (az oldalán Ahsokával), Obi-Wan és Ki-Adi-Mundi mester, egy hadseregnyi klónnal megindítják a második geonózisi csatát, miután a szeparatisták visszafoglalják maguknak a bolygót. A céljuk, hogy elfogják a "bogarak" vezérét, Pogglet, ám a főherceg jól védi magát, egy pajzzsal körülvett droidgyár belsejében. Az első inváziós csapatok kemény ellenállásba ütköznek, és egy véres csata bontakozik ki a felszínen, amelyben Obi-Wan, és a kis csapata helyzete, folyamatosan egyre kétségbeejtőbbé válik. Anakin, Ahsoka, és Ki-Adi-Mundi, Kenobitól messze érnek földet, ám együttes erővel sikerül elérniük a mestert, és egy kis légi támogatással el is pusztítják, az őt körülvevő droidokat. Miután egyesülnek, könnyűszerrel kikapcsolják Poggle pajzsát, amit végre követhet a droidgyár ostroma.

Második epizód (2x06 – A fegyvergyár):

luminara-unduli-2-retina_ec4e7a18.jpegA droidgyár ostromához újabb Jedik – Luminara Unduli és a padawanja, Barriss Offee – érkeznek, akik leváltják a lábadozó Obi-Want, és Ki-Adit. Barriss csatlakozik Ahsokához, hogy ketten beosonhassanak a gyárba, és időzített bombákat helyezhessenek le benne, amíg Anakin, és Luminara a felszínen elterelik a róluk a droidok figyelmét. Ahsokáék, a droidgyár alatt húzódó katakombákon keresztül sikeresen be is jutnak a létesítménybe, ám útközben lelepleződnek, és elveszítik a bombáikat. A padawanok nem adják fel olyan könnyen, úgyhogy elkötnek egy nagy erejű szeparatista tankot, amivel önfeláldozó módon, belülről magukra robbantják a gyárat. Ezek után Barriss is, és a mestere, Luminara is úgy gondolják, hogy a lent ragadt padawanok halálra vannak ítélve, amivel látszólag mindketten meg is tudnak békélni. Valószínűleg igazuk is lenne, ha nincs Anakin, és Ahsoka kitartása, ami végül elvezeti a törmelék alá temetett tanítványokhoz a keresőcsoportokat, és ezzel megmenti a padawanok életét.

Harmadik epizód (2x07 – Rémuralom):

1.jpgA droidgyár ugyan megsemmisül, de Pogglenek sikerül elmenekülnie, így Luminara a nyomába szegődik egy siklóval. A Jedit azonban meglepi egy homokvihar, aminek következtében a társai nem tudják figyelemmel kísérni az útját. Luminara egy geonózisi épületig követi Pogglet, ahol valami elkapja őt, így Anakin, és Obi-Wan rögtön a segítségére sietnek. A Jedik az épület alatt egy óriási katakombarendszerre akadnak, amibe lemerészkedve zombiként küzdő, halott geonózisiakra találnak. Ahogy egyre lejjebb másznak, ráakadnak a királynőre is, aki valamiféle parazitával uralkodik az elhullott katonái fölött. A királynő Luminarát is az uralma alá akarja hajtani, ám ezt a Jedik megakadályozzák, és ráomlasztják a barlangot. Elkapják Pogglet, majd az őket üldözőbe vevő zombi horda elől a felszínre menekülnek, és maguk mögött hagyják a katakombák rémségeit.

Negyedik epizód (2x08 – Az élősködők):

111.jpgA királynő halálával a geonózisi csata véget ér, így Ahsokát, és Barrisst elküldik, hogy utánpótlást szállítsanak egy másik bolygóra, a megfáradt Windu mester csapatainak. Ahhoz, hogy felpakolhassák a fregattjukat, először meg kell álljanak egy kórházállomáson, ám útközben ellenük fordulna a klónjaik, és rá kell döbbenjenek, hogy megfertőzte őket az agykontrolláló geonózisi parazita, így meg kell, hogy állítsák a hajót, mielőtt az máshol is elterjeszthetné a betegséget. A feladatukkal azonban nem járnak sikerrel, ugyanis Barriss is megfertőződik, így Ahsoka magára marad. Amikor Anakin tudomást szerez a padawanja szorult helyzetéről, titokban megkínozza Pogglet, hogy az elárulja neki a paraziták ellenszerét. Anakin sikerrel jár, és sietve Ahsoka tudtára adja, hogy a férgek nem bírják a hideget. Ahsoka megküzd a zombiként harcoló Barrissel, majd bekapcsolja a hajó hűtőrendszerét, és így sikeresen végez a fedélzeten tartózkodó parazitákkal, a fertőzöttek pedig visszanyerik a tudatukat.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A második geonózisi csata, ugyan egy viszonylag korai története A klónok háborújának, de határozottan remek. Itt-ott még érezni rajta a gyerekes stílust, ám összességében kifejezetten élvezhető.

1449428319442.pngAz első epizód, az gyakorlatilag egyetlen hatalmas, véres csata. Nincs túl sok mögöttes tartalma, amit látunk az nagyrészt csak lövöldözés, és fénykardsuhogtatás. De még milyen lövöldözés, és fénykardsuhogtatás... Az első rész gyakorlatilag egy töltelékepizód, hiszen nem igazán mozdítja előre a történet cselekményét, de az akciója, az első osztályú. Kifejezetten élvezetes csatát raktak össze benne, ami miatt már önmagában is megéri megnézni. Egy újabb Jedi, Ki-Adi-Mundi, illetve a rylothi csatában megismert Ököl, és Waxos klónok is felbukkannak benne ami még három pluszpont a pozitívumok listáján. Anakin, és Ahsoka számolós játéka nem túl eredeti, de ismét csak szórakoztató, és egy az egyben olyasmi, amit tőlük várna az ember. Talán az egyetlen "mélyebb" pillanata az epizódnak, amikor Ahsoka és Anakin megtudják, hogy Obi-Wan bajban van, amitől Ahsoka aggódni kezd, ám Anakin sikeresen rávezeti arra, hogy egy csatában hogyan zárja ki az ilyesmit, és hogyan fókuszáljon helyette a jelenre. Tehát összességében azt érdemes tudni az első részről, hogy egy nagy csata, ami elég szórakoztató.

1450064402079.pngA második epizód már egy fokkal több gondolkodni valóval kecsegtet. Felbukkan benne két új Jedi, Luminara Unduli, és a padawanja, egy új karakter, Barriss Offee, aki korban, és nemben is közel áll Ahsokához, ám szinte minden másban különbözik tőle. Az epizód, szembeállítja egymással Anakin, és Ahsoka, illetve Luminara és Barriss párosát. Luminaráék a Jedi rend aktuális irányelveinek hús-vér megtestesítői; hatékonyak, és higgadtak, a kapcsolat köztük pedig szinte szigorúan "szakmai," így, bár Luminara állítja, hogy szereti Barrisst, úgy tűnik, hogy nem esik igazán nehezére elengednie őt. Ezzel szemben Anakin, és Ahsoka a lehető legrendhagyóbbak; ők is hatékonyak, és erősek, ám gyakran meggondolatlanok, és rendkívül szoros a köztük lévő kötelék. Az epizód elején látható is, ahogy Anakin aggodalommal engedi el Ahsokát a saját küldetésére. Ugyanakkor a rész végén mégis az övék az érdem, amiért sikeresen megmenekül, a két betemetett padawan. Luminara, és Barriss, a gyár felrobbantása után készek elengedni egymást, ám ez gyakorlatilag egyenértékű a feladással. Így, bár az útját elvesztett Jedi rend tanai szerint valószínűleg Luminaráéké a jobb páros, a nézők számára nem is kérdés, hogy Anakinék viszik a prémet.

11.jpgA történet harmadik epizódjában új fordulatot vesznek az események, amikor megismerjük a geonózisi királynőt, és az ő parazita, zombiseregét. Ez a rész kifejezetten horrorisztikus atmoszférával rendelkezik, amit jól kiegyensúlyoz Obi-Wan szűnni nem akaró humora. Habár ezúttal nem igazán tudtam már félni az élőhalott geonózisiaktól, emlékszem, hogy annak idején kifejezetten megijesztettek, úgyhogy a célcsoportjánál biztos vagyok benne, hogy igen jó eredményeket tud elérni az epizód. A horrorisztikus környezet egyébként olyasmi amit nemigen látni a Star Warsban, (a sorozatban korábban már pedzegették a témát, de annyira komolyan még nem ásták bele magukat, mint esetünkben), így ez ismételten olyasmi, ami A klónok háborúja fantasztikus kezdeményezőkészségének a számlájára írható.

png_base64eab4f207f8837477.pngA történet negyedik epizódjában, a készítők továbbviszik a horror-vonalat, ám a zombis koncepció helyét átveszi egy "alienes". Minden esemény egy szűk, elzárt térben, a köztársasági hajón játszódik, amelyben elszabadul egy geonózisi parazita. A vírus Ahsoka, és Barriss ellen fordítja a klónokat, így szellőzőkben, és félhomályos folyosókon kell elkerüljék a lebukást, és a megfertőződést. Ahoka végül magára marad, és Anakin segítsége nélkül valószínűleg nem is lenne képes megoldani a problémát. A kis togruta mestere kiszedi az elfogott Poggleből, hogy hogyan lehet legyőzni a parazitákat, ám a kihallgatás közben elhatalmasodik rajta a sötét oldala. Ahogy a második epizódban azt láttuk, hogy Anakin elszántsága, és szeretete magasan a többi Jedi fölé emeli őt, most annak is a szemtanúi lehetünk, hogy ez hogyan vezet majd el az ő bukásához.

A második geonózisi csata története tehát egészen átlagosan kezdődik, ám a második felére ismeretlen vizekre evezi a sorozat hajóját, amit nem érdemes kihagyni.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb a Grievous nyomábannal, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr1514668167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása