STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: Queen's Shadow regény

2019. március 25. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a személyes véleményem, és a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm olvasható az E. K. Johnston által szerzett Queen's Shadow regényről.

queens-shadow-tall.jpg

Azok kedvéért, akiknek időközben kedve támadna a könyv elolvasásához; a spoilermentes fülszöveggel és a személyes ajánlómmal fogjuk kezdeni, nehogy véletlenül lelőjem valakinek a csavarokat, és csak ezeket követi majd a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója.

Fülszöveg:

511bfb3lbdl_sx331_bo1_204_203_200.jpg[Saját fordítás:] "Amikor Padmé Naberrie, Naboo "Amidala királynője," elhagyja a pozícióját, az új királynő felkéri, hogy legyen a bolygója szenátora a Galaktikus Szenátusban. Padmé nem biztos benne, hogy el kéne-e fogadnia ezt az új szerepet, ám nem tud nemet mondani, amikor arra kérik, hogy a népét szolgálja, így a szolgálólányaival karöltve, meg kell tanulnia, hogy hogyan navigáljon a politika árulással teli vizein, és, hogy hogyan lépjen ki a királynő árnyékából."

Személyes véleményem és ajánlóm:

Nem igazán voltam izgatott a Queen's Shadow megjelenése miatt, miután E. K. Johnston előző Star Wars-regénye, az Ahsoka se nyerte el igazán a tetszésemet, azonban kellemeset kellett csalódnom. Kifejezetten élveztem Padmé szenátorrá válásának történetét, annak ellenére is, hogy én valószínűleg nem voltam benne az elsődleges célcsoportban. Az előzménytrilógia idejében játszódó regény egyébként üdítően hatott a rengeteg eredet-trilógiás regény után, és ez valószínűleg elég sokat nyomott a latba.

9781405293389.jpgA Queen's Shadowt egy nő írta, egy nőről, nőknek, és ez gyakorlatilag csak úgy süt, minden egyes fejezetéről. Azt hiszem, hogy annyit még sose olvastam a különböző ruhákról, sminkekről, illetve bensőséges női barátságokról, mint az utóbbi két hétben. Ennek ellenére, nem mondhatnám, hogy nem élveztem a könyvet. Ugyan nincs egy átfogó, fő történetszála, amitől sokáig egy kicsit céltalannak tűnik, rengeteg mindent megtudhatunk belőle Padmé életéről. A karakter remekül lett lefestve, és gyakorlatilag minden kiderül róla, amiről korábban nem igazán hallhattunk; hogyan lett belőle királynő, honnan jött, milyen a családja, mik a céljai, hogyan vált szenátorrá, és hogyan ismerte meg a politikai szövetségeseit.

A történet a legnagyobb hangsúlyt azonban egyértelműen a politikára fekteti, és arra, ahogyan Padmé megtanul benne manőverezni. Eleinte elég rosszul indít a szenátusban, bár nem a saját hibájától, (amitől kicsit túlzottan is tökéletesnek tűnik különösen egy 18 éves lányhoz képest), majd szép lassan kivívja magának a szenátorok tiszteletét, és elismerését. A történet másik hangsúlyosabb eleme a szolgálólányokban rejlik, akik sokkal többek, mint egyszerű kísérői Padménak. Egyszerre testőrök, kémek, és dublőrök, a képzettségük pedig rengeteg területen kimagasló. Én magam is meglepődtem rajta, hogy mennyire "menők," és ez olyasmi, amire egyáltalán nem számítottam volna a könyvtől.

A Queen's Shadow összességében tehát egy elég jó regény. Nincs egy teljes, átfogó történetszála, de rengeteg mindent megtudhatunk belőle Padméról. Alapvetően a szebbik nemnek ajánlanám, de biztos vagyok benne, hogy a férfiak egy része is kifejezetten izgalmasnak fogja találni. Az pedig már csak hab a tortán, hogy, a kánon által (mostanáig) zavaróan érintetlen előzmény-érában íródott. Én élveztem az olvasását, és remélem, hogy számotokra is hasonlóan szórakoztató lesz.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Miután Padménak lejár a hivatali ideje, el szeretne menni a Tatuinra, hogy rabszolgákat szabadítson fel, ám erről Palpatine lebeszéli. Helyette a Naboo új királynőjének megbízásából elutazik a Coruscantra, ahol elkezdi szenátorként képviselni a népét. Eleinte nehezen megy neki a munka, amin az se segít, hogy a helyi, lefizetett újságok állandóan azon fáradoznak, hogy egy tapasztalatlan bábszenátornak állítsák be.

handmaidens-tall-v2.jpgMiután valaki megpróbálja őt meggyilkolni, úgy dönt, hogy a segítését kéri egy korábbi szolgálólányának, hasonmásának és egyben a legjobb barátjának, Sabénak, akit még a hivatalba lépése előtt elküldött a Tatunira, hogy próbáljon meg minél több rabszolgát felszabadítani helyette. Sabé nem járt olyan nagy sikerrel a küldetésén, Shmi Skywalkert se tudta megtalálni, így örömmel fogadja az új megbízatást. A Coruscantra érve hasznos kapcsolatokat szerez, és elkezdi felkutatni, hogy kik állhatnak a gyilkossági kísérlet mögött, sőt, amikor Padmé feltűnés nélkül szeretne elintézni valamit, egy darabig még a szerepét is átveszi, ahogyan a régi Nabooi időkben.

Eközben Padmé is egyre több kapcsolatra tesz szert a szenátusban. Megismeri Mina Bonterit, Rush Clovist, Bail Organát, és Mon Mothmát. Az utóbbi kettővel, idővel szoros politikai szövetséget is köt, és Organa még azt is el tudja érni neki, hogy az újságok abbahagyják a személyét aláásó cikkek leközlését. Néhány hónapnyi munka után Padmé meglátogatja az Alderaant, ahol megismerkedik Bail feleségével, Brehával, a királynővel, majd hazautazik a Naboora, ahol beszámol a királynőnek a Coruscanti politikai eseményekről, és meglátogatja a családját, illetve a régi szolgálólányait.

mv5bmtm0nty1nzc3nf5bml5banbnxkftztcwmdk0nzi4na_v1.jpgAmikor Padmé visszatér a Coruscantra megtudja, hogy egy Bromlarch nevű bolygót súlyos katasztrófa sújtott. Többedmagával odautazik, hogy felmérje a károkat, majd a Szenátus elé terjeszti a bolygó megsegítéséhez szükséges intézkedéseket. A gazdag magvilági képviselők azonban leszavazzák őt, illetve a segítségnyújtó tervét, és helyette inkább egyszerűen csak pénzt akarnak kölcsönözni a Bromlarchnak, aminek következtében a bolygó népe hosszú évekre az adósukká válna. Padmé nem hajlandó annyiban hagyni a dolgot, így éjt nappallá téve dolgozik a szövetségeseivel egy összetett terven, amely egyesítené a galaxis középső gyűrűje bolygóinak kereskedelmét, és ami a Bromlarchot is kisegítené a szorult helyzetéből. Az új törvényjavaslatát már rengetegen megszavazzák, különösen a középső gyűrű szenátorai, így a Bromlarch megmenekül, és Padmé elismert politikussá válik.

Az is kiderül, hogy Padmét valószínűleg a Kereskedelmi Szövetség próbálta meg megöletni, és, hogy ők állnak az ellenséges hangvételű újságok mögött is. Sabé megtudja, hogy a Naboo inváziója után fogságba ejtett Nute Gunrayt felmentette a bíróság, és, hogy a politikus valószínűleg máris vérdíjat tűzött ki Padmé fejére. A szenátor ennek ellenére úgy dönt, hogy hivatalban marad, és továbbra is küzdeni fog egy jobb Szenátusért, és egy szebb jövőért.

Ide kattintva megtekinthetitek a kánon-regények időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott könyveket.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8414710491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása