STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – A rylothi csata

2019. március 17. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat A rylothi csata című történetéről (3x03; 1x19; 1x20; 1x21).

ryloth.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (3x03 – Utánpótlás):

nevtelen-1.jpgAz első epizód kronológiailag valójában jóval a következő három, (egészen pontosan a Csapda-történet) előtt játszódik, hiszen Toydaria még egy semleges bolygóként jelenik meg benne. Azonban mégiscsak ez az első rész, amelyikben feltűnik a Ryloth-i csata, így minden joga megvan ahhoz, hogy ebben a történetben szerepeljen. Az epizód elején a rylothi szabadságharcos Twi'lekeket, és az oldalukon küzdő klónokat láthatjuk, ahogy a droidok egyre jobban visszaszorítják őket, és lassan elfogynak a tartalékaik. A Köztársaság egyetlen esélye arra, hogy időben utánpótlást küldhessen nekik, a közeli Toydaria bolygóról való indulás lehetne, így oda is utazik Bail Organa, és Jar Jar Binks, hogy engedélyt kérjenek, a háborúban semleges Katuunko királytól az indulásra. A toydarik hagyományai megkövetelik tőlük a bajbajutottaknak való segítségnyújtás, azonban ezt most mégse engedhetik meg maguknak, mivel azzal elveszítenék a politikai semlegességüket. Katuunko király végül beleegyezik abba, hogy Organáék titokban elindítsanak néhány transzportot a Rylothra, ami sikeresen meg is történik, és a helyi klón csapatok, illetve Ima-Gun Di Jedi mester önfeláldozásának köszönhetően, a twi'lek szabadságharcosok megkapják a kitartáshoz szükséges utánpótlásukat.

Második epizód (1x19 – Vihar Ryloth fölött):

anakin-ahsoka.pngA második epizódban a Köztársaság újabb csapatokat szeretne küldeni a Rylothra, hogy végre felszabadíthassák a twi'lekeket, ám ehhez először Anakinnak, és Ahsokának meg kell semmisítenie a bolygót körülvevő szeparatista blokádot. Ez az űrcsata Ahsoka első olyan ütközete, amelyben önállóan vezethet egy egész vadászrajt, azonban vakmerőnek, és engedetlennek bizonyul, ami rengeteg embere életébe kerül. A lesből megtámadott, sérült köztársasági flotta elveszíti az ütközetet, és kénytelen visszavonulót fújni. A twi'lekek azonban nem várhatnak örökké a segítségre, így Anakin gyorsan kieszel egy újabb támadási taktikát, amely lényegében annyiból áll, hogy ő belevezeti az egyik üres Venatort a szeparatisták űrállomásába, majd egy mentőkabinba száll, és megvárja, amíg Ahsokáék a másik Venatorukkal végeznek a megmaradt droidokkal, és felveszik őt. Ahsoka helyrehozza a korábbi hibáját azzal, hogy ezúttal már egy egész csillagromboló legénységének képes megfelelő módon parancsnokolni, és, hogy egy ügyes csellel minimális veszteségekkel kéeps végrehajtani Anakin tervét. A Ryloth feletti szeparatista blokád megsemmisül, és Obi-Wan, illetve Windu mester, a csapataik élén elindulnak a bolygó felszíne felé.

Harmadik epizód (1x20 – Az ártatlanok):

nevtelen-12.jpgA köztársasági csapatok megkísérelnek leszállni a Rylothra, azonban a szeparatista légvédelmi ágyúk miatt kénytelenek visszavonulni. Obi-Wan egy kisebb klónszázaddal végül mégis sikeresen földet ér, és elkezdi megtisztítani a terepet, a nagyobb hordozóik landolásához. A célja az lenne, hogy megrohamozza a komoly veszélyt jelentő ágyúkat, azonban erre nincs esélye, mivel a droidok élő pajzsként használják az általuk elfogott twi'lekeket. Szerencséjére két felderíteni kiküldött katonája, – Ököl, és Waxos –, rátalál egy helybéli gyerekre, akit a szeparatisták még nem fogtak el, és kiderül, hogy a fiatal twi'lek ismer egy titkos alagutat, amelynek a segítségével a klónok a droidok hátába kerülhetnek. A szeparatistákat váratlanul éri Obi-Wanék támadása, így a köztársaságiak sikeresen kiszabadítják a foglyul ejtett twi'lekeket, majd megsemmisítik a légvédelmi ágyúkat. A twi'lek gyermek újraegyesül a felszabadított családjával, és immár Windu mester is leszállhat a bolygóra a klónhadseregével.

Negyedik epizód (1x21 – Ryloth felszabadul):

cham-syndulla_322e71bd.jpegA köztársasági csapatok sikeresen felszabadítják a Ryloth legnagyobb részét, és Windu mesterrel az élükön, a szeparatisták utolsó bázisa, a bolygó fővárosa felé menetelnek. Útközben azonban droid csapatok ütnek rajtuk, és olyan sok embert veszítenek, hogy kénytelenek felkutatni a twi'lek szabadságharcost, Cham Syndullát, és szövetséget ajánlani neki. Cham eleinte vonakodik, mivel a klónhadseregben csak a bolygója újabb megszállóit látja, azonban, miután a szeparatisták elkezdik lebombázni a védtelen falvaikat, és még arra is ígéretet kap, hogy a Ryloth felszabadítása után Winduék távoznak, hajlandó velük szövetségre lépni. Együttes erővel már sikeresen visszafoglalják a bolygó fővárosát, és még a magas rangú szeparatistát, Wat Tambort is elfogják. A rylothi csata ezzel véget ér, és a bolygó felszabadul.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A rylothi csata története abszolút szórakoztató. Mind a négy epizódja kifejezetten jól sikerült, különösen a korai évadok szemszögéből nézve, és a különbségeiknek hála, négy teljesen eltérő aspektusából láthatjuk ugyanazt a csatát.

tcw-rewatch-supply-lines-tall-1536x864.jpgA történet első epizódja időrendben még jóval a következő három rész eseményei előtt játszódik. Jar Jar, és Bail Organa meg kell győzzék Toydaria királyát arról, hogy utánpótlást küldjön a Ryloth háborúval sújtott világán éhező köztársaságiaknak, és szabadságharcosoknak. Az utóbbi epizódok után már kezdtem kissé besokallni Jar Jartól, de kellemeset kellett, hogy csalódjak benne, ugyanis ezúttal nemegyszer őszintén tudtam nevetni a viccein. Sőt, megkockáztatnám, hogy ebben az epizódban sikerült a legjobban elkapniuk a gangent. Toydaria világát nagyon kreatívan hozták létre, kifejezetten tetszett, hogy hogyan formáltak mindent a repülő civilizációjuknak kedvezővé. Korábban már kitértem erre, de ismét csak kiemelném, hogy a toydarik igazságos, barátságos jelleme mennyire különbözik Wattóétól. A bajbajutottakon való segítés, számukra szinte már törvényszerű. Az epizódban Cham Syndulla remek karaktere is feltűnt, de róla majd kicsit később...

nevtelen-11.jpgA második epizódban Anakin és Ahsoka megsemmisítik a Ryloth fölötti szeparatista blokádot, és Ahsoka fontos leckét tanul arról, hogy milyen egy jó vezető. A kis togruta az epizód elején még kifejezetten rossz parancsokat ad az embereinek, és ez sokuk életébe is kerül. Jó volt végre látni, hogy Ahsoka sem tökéletes, és, hogy bizonyos dolgokról még rengeteget kell tanulnia – ami persze teljesen logikus, tekintetbe véve, hogy milyen fiatal. Szerencséjére a mestere, Anakin remek tanárnak bizonyul, és tökéletesen megoldja a padawan önbizalmi problémáját. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire szórakoztató azt látni, ahogy közösen, olajozott módon elbánnak a problémájukkal. Ki szeretnék még térni a csata közben, a vadászpilóták között elhangzó rádióbeszélgetésekre is. Nem tudom, hogy ezzel egyedül vagyok-e, de én úgy érzem, hogy a sorozat kezdetéhez képest rengeteget fejlődött az, ahogyan egymással kommunikálnak, és már kifejezetten szórakoztató, illetve realisztikus élmény őket hallgatni.

nevtelen-13.jpgA harmadik epizód talán a legjobb mind közül. Obi-Wan, és egy maroknyi klón meg kell tisztítsák a Rylothon a terepet, hogy a teljes hadsereg leszállhasson a bolygóra, és ebben segítségükre van egy helyi gyermek, aki elszakadt a szüleitől. Az epizódban egyaránt megjelennek az akció-, és csatajelenetek, illetve a megindító, érzelmes pillanatok a háború, hátországra való hatásáról. Ahogy Ököl, és Waxos megtalálják a magára maradt, félénk gyereket, és szép lassan megismerik a történetét – a szülei elhurcolását, az otthona lerombolását, és a magányos rejtőzködő életmódját – az mind a klónokra, mind a nézőre nagy hatással van. A háború közepette magára maradt gyerek koncepciója egyáltalán nem olyan eredeti, azonban korábban, magában a Star Warsban, (ha jól emlékszem), még nem találkozhattunk vele, így borzasztóan örülök neki, hogy pont egy háborús sorozatban bukkant fel először. Meg szeretném még jegyezni azt az apróságot, hogy a twi'lek gyermek, Numa, később, (már fiatal felnőttként), feltűnik a Lázadók sorozatban is, Cham Syndulla oldalán.

nevtelen-14.jpgTulajdonképpen lehet, hogy meggondoltam magam, és a negyedik epizód a kedvencem... Így, vagy úgy, azt mindenképpen kijelenthetem, hogy ez a rész egy borzasztóan remek történetnek, a borzasztóan remek lezárása. Ahogyan az előző részben, úgy ebben is megtalálhatóak az izgalmas csata-, és akciójelenetek, viszont azok, ezúttal a háború hátországra kiváltott hatása helyett, a háború, és a szabadságharc eszményének, illetve politikájának kérdéskörével vannak megfűszerezve. Alaposabban is megismerjük Cham Syndulla karakterét, aki szövetségre lép a Köztársasággal, hogy visszafoglalhassa a szülőbolygója fővárosát a szeparatistáktól. Cham egy fantasztikus szereplő, akit, azt kívánom, bárcsak többet láthattunk volna a sorozatban. Jó vezető, fiatal, bátor, önzetlenül küzd a népe, és az emberei életéért, illetve szabadságáért, erős jellem, és szerető apa. Tudom, hogy ez alapján talán túlzottan is "tisztának" tűnhet, de van valami borzasztóan megkapó a jellemében... Az epizód másik főszereplője Windu mester, – végre egy újabb Jedi, aki saját epizódot kapott –, aki szintén tündöklik a színen. Az akciójeleneteiből kitűnik, hogy sokkal erősebb, mint egy átlagos Jedi, és az is remek döntés volt, hogy őt "párosították össze" Chammel. Nem is lehet igazán többet mondani a történetről – ezt látni kell.

A rylothi csata volt az utolsó olyan történet, amelynek a legnagyobb része az első évad részét képezte, és egyértelműen érezhető a sorozaton, hogy rengeteget fejlődött, már csak ezalatt a tizenöt-húsz epizód alatt is. A mai történetet lelkesen ajánlom mindenkinek, azonban ideje végre fejest ugranunk a második évadba!

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb a Cad Bane és a fejvadászokkal, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr4914618848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása