STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Kék árnyék vírus

2019. március 10. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Kék árnyék vírus című történetéről (1x17; 1x18).

kav.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (1x17 – A kék árnyék vírus):

clone-wars-rewatch-117-49.jpgAz első epizódban droidok bukkannak fel a Naboon, így a bolygó szenátora, és képviselője, – Padmé, és Jar Jar – hazatérnek, hogy alaposabban kivizsgálják az ügyet. Felfedezik, hogy valami megfertőzte a vizeiket, és egy mocsárban rábukkannak a betegség eredetére; egy titkos, földalatti szeparatista bázisra. A bázis droidjai elfogják őket, és odalent megismerik Dr. Vindit, aki elárulja nekik, hogy "feltámasztott" egy régóta halottnak hitt vírust, a kék árnyékot, sőt tovább is fejlesztette azt, hogy ne csak vízben,de levegőben is terjedhessen. Vindi képes lenne velük megfertőzni az egész galaxist, azonban a szenátor keresésére küldött Jedik, – Anakin, Obi-Wan, és Ahsoka – behatolnak a bázisra, és hatástalanítják a vírus-bombákat, mielőtt azok elszabadítanák halálos tartalmukat. A köztársasági csapatok végül őrizetbe veszik Dr. Vindit, és kiszabadítják Padmét, illetve Jar Jart.

Második epizód (1x18 – Az Ezer Hold rejtélye):

blue_shadow_virus.pngA második epizódban egy apró szeparatista droidnak valahogy mégis sikerül felrobbantania egyetlen megmaradt bombát, így a földalatti bázis levegőjét megfertőzi a vírus, a lent ragadt köztársasági csapatok, – élükön Padméval, és Ahsokával – pedig meg kell akadályozzák, hogy a droidok kinyissák a kapukat, és a kék árnyék kijusson a Naboora. Eközben Anakin, és Obi-Wan sietve elhajóznak a Iegóra, hogy ott megszerezzék a vírus ellenszerét. A küzdelmes kutatás után azonban azzal kell szembesüljenek, hogy a zsákmányukkal nehezebb lesz hazatérniük, mint gondolták, mivel a Iegón a helyiek szerint átok ül, ami miatt senki se hagyhatja el a bolygót. A Jedik rájönnek, hogy az átok nem más, mint egy régi, szeparatista védelmi rendszer, és a forrását elpusztítván felszabadítják a Iegót, egyszersmind végre visszatérhetnek a Naboora az ellenszerükkel, amivel aztán sikeresen hatástalanítják is a vírust, és meggyógyítják a fertőzötteket.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A Kék árnyék vírus, egy érezhetően kiforratlanabb, kezdetlegesebb története A klónok háborújának, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lenne élvezhető.

clone-wars-rewatch-117-76.jpgAz első epizódban Padméékat elfogja Dr. Vindi, a szinte már őrült tudós, és Anakinékra hárul a feladat, hogy megmentsék őket, illetve, hogy hatástalanítsák a vírus-bombákat. Dr. Vindi egy elég tipikus, már-már klisés gonosz tudós, ugyanakkor a vírusa egész érdekes. A Star Wars futurisztikus univerzumában ritkán találkozunk betegségekkel, (ami azt illeti, maga a kék árnyék is egy eltűntnek hitt vírus),így ismét nagy örömömre szolgált, hogy a sorozat egy kiaknázatlan területre evezett. Érdekes, és enyhén talán túlzó elképzelés is, hogy a kék árnyék végezni tudna a galaxis összes lakójával, ugyanakkor ez nem olyan apróság, amin érdemes fennakadni.

Ez az epizód a szokásosnál kicsit nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy Padmé és Anakin milyen nehezen tartják titokban a kapcsolatukat, ami a későbbiekben okoz majd még nekik egy-két komolyabb problémát. Jar Jar bolondos ügyetlenkedését, (amiből ezúttal talán többet kapunk a kelleténél), remekül kiegyensúlyozzák a folyosós akciójelenetek, amelyek borzasztóan jól néznek ki. És ráadásul ezek az összecsapások még semmik ahhoz képest, hogy a végső évadok milyen látványos jeleneteket tartogatnak a számunkra... 

2_1.jpgA történet második epizódjában a kék árnyék elszabadul a földalatti bunkerben, és Anakinra, illetve Obi-Wanra hárul a feladat, hogy megmentsék a lent rekedt, megfertőződött Padmét, és Ahsokát. A lentiek helyzete kétségbeejtő, és, mivel önmagukon nem tudnak segíteni, az egyetlen dolog amit tehetnek, hogy meggátolják a vírus kiszabadulását. Ami engem illet, én kifejezetten szeretem az ehhez hasonló történeteket, és, úgy érzem, ha néhány évaddal később készült volna el a Kék árnyék vírus története, akkor az sokkal jobb lehetett volna. Nem elég, hogy tudjuk, hogy Padmé, és Ahsoka végül úgyis meg fognak menekülni, de a gyerekes stílus miatt még csak nem is érezzük át a helyzet súlyosságát, és a lentiek kétségbeesését. Az egyik jelenetben Padmé elbúcsúzik Anakintól, mert úgy gondolja, hogy a vírus végezni fog vele, de még ekkor sem lehet igazán érezni, hogy a főszereplők élete veszélyben lenne, és ezen az se segít sokat, hogy többnyire ők maguk se viselkednek úgy, mint akikre a halál vár. Az utolsó percig kitartóak, és hősiesek, ami természetesen nem életidegen egy gyereksorozattól, ugyanakkor, – ahogy korábban is megjegyeztem – nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez a történet mennyivel jobb lehetett volna, ha néhány évvel később készül el.

Mindenesetre, mivel a lent ragadtak története nem kap túl nagy fókuszt, a fő történetszál Anakin, és Obi-Wan párosáé, akik egy egészen másik, amolyan "kaland, a kalandban-szituációban" találják magukat. Elutaznak a Iegóra, ott megszerzik a vírus ellenszerét, majd elpusztítják a szeparatisták által hátrahagyott, a bolygót körülvevő védelmi rendszert. Anakinék története egyáltalán nem rossz, elég átlagos kalandnak mondanám. Felbukkan benne egy-két érdekes apróság, mint például az újraprogramozott harci droidok, amelyek sokat hozzáadnak az epizód élvezeti értékéhez. Összességében azonban mégis úgy gondolom, hogy jobb lett volna, ha az epizód a két történetszál helyett csak egyre fókuszált volna, és azt kellőképpen kidolgozza.

A Kék árnyék vírus története tehát egyáltalán nem egy kihagyhatatlan mozzanata A klónok háborújának, de, ha valakinek felkeltette az érdeklődését a rövid kis beszámolóm, akkor azt ajánlom, hogy adjon neki egy esélyt, mert mindent összevetve egészen jól el tudja szórakoztatni az embert.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb A rylothi csatával, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr9414609514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása