STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Hondo és a kalózok

2019. február 24. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Hondo és a kalózok című történetéről (1x11; 1x12).

hondo.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (1x11 – Dooku gróf fogságban):

hondo1.jpgAz első epizódban Anakin, és Obi-Wan egy ügyes trükkel Dooku nyomára bukkannak, és észrevétlenül átszállnak a hajójára, majd összecsapnak vele. A grófnak azonban sikerül megszöknie, így az űrben folytatják a csatát. Miután mindkét fél kompja megsérül, kényszerleszállást hajtanak végre egy közeli, félreeső bolygón, a Vanqoron. A felszínen Anakin, és Obi-Wan, Dooku után kutatva betérnek egy barlangba, azonban ezúttal a gróf jár túl az eszükön, és a kijáratot beomlasztva összezárja őket egy vérszomjas gundarkkal. A Sith lovag kisvártatva kalózokba botlik, akik azt állítják, hogy hajlandóak elvinni őt egy közeli, civilizáltabb bolygóra, némi fizetség fejében, ám végül átverik, és váltságdíj reményében túszul ejtik. Ahsoka kiszabadítja Anakint, és Obi-Want a szorult helyzetükből, pont időben ahhoz, hogy újabb küldetésre induljanak, amelynek során meg kell bizonyosodjanak arról, hogy a Köztársaságnak ajánlatot tevő kalózok valóban elkapták-e Dookut, vagy sem. A Jedik megerősítik, amit a kalózok állítanak, majd elidőznek egy kicsit a tanyájukon, amíg meg nem érkezik a grófért a váltságdíj.

Második epizód (1x12 – A gangen hadvezér):

img24.jpgA kalózok, élükön Hondo Ohnakával, úgy döntenek, hogy a két, őket ellenőrző Jedit is túszul ejtik, hogy még nagyobb váltságdíjat kaphassanak. A Köztársaság erről mit sem sejtve, elküldi Jar Jar Binkst, és egy másik képviselőt, hogy nyélbe üssék az üzletet a kalózokkal, Hondót azonban elárulja az egyik embere, aki magának akar minden nyereséget, és lelövi a köztársasági hajót, mielőtt az célba érhetne, majd kipakolja belőle a váltságdíjat. A tárgyalni érkezők közül csak Jar Jar, és egy maroknyi klón élik túl a zuhanást, ám nem adják fel a küldetésüket, és a gangen vezetésével a tolvajok nyomába erednek. Eközben Anakin, Obi-Wan, és Dooku kénytelenek szövetségre lépni, hogy megpróbálhassanak közösen megszökni a fogságból, ám nem járnak sikerrel egészen addig, amíg Jar Jar egy véletlen folytán le nem kapcsolja a kalózok bázisának energiaellátását. Amint ez bekövetkezik, Dooku elhagyja a bolygót, a Jedik pedig csatlakoznak Jar Jarhoz, akinek sikerül leszámolnia a tolvajokkal, illetve visszaszereznie a váltságdíjukat, majd közösen, bosszú nélkül elhagyják a bolygót. Hondo nagyra értékeli, hogy a köztársaság nem vesz rajta revansot, de annak is a tudatában van, hogy a szeparatisták már valószínűleg nem lesznek ilyen nagyvonalúak...

Személyes véleményem és ajánlóm:

Hondo és a kalózok története nem tartalmaz galaxisfordító eseményeket, sőt az is érződik rajta, hogy a korai, kiforratlanabb évadokhoz tartozik, ugyanakkor számos olyan erősséggel rendelkezik, amelyeknek köszönhetően a "minőség-mérlegének" nyelve egyértelműen a pozitív irányba billen.

epguide11.pngAz első epizódban Anakin, és Obi-Wan közös küldetésre indulnak, hogy felkutassák, és elintézzék Dookut. A sorozat kapcsán ezt már többször is említettem, de úgy érzem nem hangsúlyozhatom eléggé, hogy mennyire tökéletes a főszereplők közötti kémia, azon belül is különösen az övék. A párosuk tökéletesen működik; hatékonyak, humorosak, remekül vannak megírva, és persze végre megmutatják azt, amiről az előzménytrilógiában csak hallottunk, de amit sose láttunk; a közös kalandjaikat. Mindkettejük karaktere úgy szuper, ahogy van, azonban akkor nyújtják a legtöbbet, amikor együtt vannak.

Az epizód másik nagy erénye a kalózok, és különösen Hondo Ohnaka karakterének bemutatása. Hondo az évek során igazi közönségkedvenccé vált, illetve számtalan másik történetben feltűnt már, és ez nem is véletlen, hiszen egy zseniális figura. A humora még csak hagyján, az már szinte alapvetés, azonban az, hogy rendelkezik egyfajta különleges, laza, kalózos stílussal, és egy nagyon egyedi morális kóddal, egyszerűen felejthetetlenné teszi. Ha felbukkan a képernyőn, uralja a jelenetet, és az agyafúrtságának köszönhetően mindig egy-két lépéssel a vetélytársai előtt jár, így folyamatosan, egyfajta természetes magabiztosság árad belőle. Nem kötelezi el magát egyik oldal mellett sem, és mindig azt teszi, ami szerinte, számára a legnagyobb hasznot biztosíthatja, így kiszámíthatatlan, és az ember sose tudja, hogy mi lesz a következő lépése. Kár is szaporítani a szót; Hondo úgy remek ahogy van, és már csak az ő jelenléte miatt is kifejezetten érdemes megnézni az epizódot. Az egyetlen dolog, amit nem könnyű hová tenni a kalózokkal kapcsolatban, az az, hogy vajon miért közlekednek repülő csészealjakkal. Fogalmam sincs, hogy ez kinek az ötlete lehetett, de persze egyáltalán nem zavar a dolog, csak gondoltam hangot adok a kíváncsiságomnak.

epguide012.pngA második epizódban Anakin, és Obi-Wan kénytelenek szövetkezni Dookuval, hogy megpróbálhassanak megszökni a fogságukból, miközben Jar Jarnak meggyűlik a baja egy nagyravágyó kalózzal. Az epizód, – de tulajdonképpen az egész történet –, egy kifejezetten egyedi koncepciót vázol fel, hiszen feltűnik a színén egy semleges fél is, a kalózok bandája, akik üdítően kavarják meg a háború állóvizét, és olyan érdekes szituációknak adnak teret, mint például egy Anakin, Obi-Wan, Dooku-trió. Ez utóbbi hármas valóban kifejezetten eredeti, és szórakoztató. A szökési kísérleteik, illetve az állandóan egymásnak feszülő személyiségeik remek humornak, és érdekes beszélgetéseknek adnak táptalajt. Az epizód végén, végül világosan kiütközik a köztük lévő különbség, amikor Dooku bosszút forralva, erőszakosan hagyja el a kalózok tanyáját, a Jedik pedig békésen, hátsó szándékok nélkül.

A második részben Jar Jar is feltűnik, és természetesen magávalhozza az elmaradhatatlan, gyerekes bohóckodását. Ugyanakkor a teljesség kedvéért fontos megjegyezni, hogy a sorozat elsősorban gyerekeknek készült, így egy kis Jar Jar-humor könnyen elfogadható, illetve, hogy a gangennek az ügyetlenkedésen kívül van egy-két ténylegesen okos, és ügyes pillanata is. Utólag elgondolkodtam azon, hogy vajon Palpatine miért éppen Jar Jart küldte el egy ilyen fontos küldetésre, és végül arra jutottam, hogy valószínűleg pont azért, mert azt remélte, hogy valamit el fog hibázni. Palpatine-nak az az érdeke, hogy a klónháború minél jobban elhúzódjon, és ebben kulcsszerepe van a tanítványának, Dookunak, így logikus, hogy minden eszközt megragad, amivel elértheti, hogy a gróf ne kerüljön a Köztársaság markába. Persze az is lehet, hogy én látok bele túl sokat a dologba, és Jar Jar valójában csak a humora céljából került bele az epizódba.

Mindenesetre a Hondo és a kalózok egy remek, egyedi történet, amit mindenkinek lelkesen ajánlok. Egyaránt bővelkedik humorban, és akcióban, ráadásul többet tud nyújtani, mint egy átlagos, háborús epizód. Én kifejezetten élveztem most is, és, amikor először láttam, akkor is.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb a Lezuhant Jedikkel, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr2514589090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása