STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Az elveszett droid

2019. február 10. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Az elveszett droid című történetéről (1x06; 1x07).

az_elveszett_droid.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (1x06 – A droid bukása):

1430762157620.pngAz első epizódban megtudjuk, hogy Grievous tábornok egy ideje már túlzottan is sikeres csatákat vív a Peremvidéken. Anakinra, Ahsokára, és a flottájukra vár a feladat, hogy visszaverjék, ami Skywalker makacsságának köszönhetően sikerül is nekik, azonban a Jedi túlzottan is hajszolja a győzelmet, és az ütközetben elveszíti a hűséges droidját, R2-D2t. Az asztroszernek, az előírások ellenére sosem volt kitörölve a memóriája, ami rengeteg helyzetben nagyon hasznosnak bizonyult már, azonban ebben az esetben komoly veszélyt jelentene a Köztársaságra, ha az ellenség kezébe kerülne, így Anakinék elsődleges feladata a felkutatása, (vagy pedig – amiről Anakin hallani sem akar – a kiiktatása). Ideiglenes pótlásként a Jedik kapnak egy új asztroszert, R3t, akiért Ahsoka talán túlontúl is odavan, és akinek Anakin még csak esélyt sem hajlandó adni, (mentségére váljék, hogy az R3 valóban borzalmasan viselkedik). Az epizód végén kiderül, hogy R2 egy trandoshai roncsvadásznál van, aki készséggel hajlandó eladni őt Grievous tábornoknak.

Második epizód (1x07 – Droidok párbaja):

mv5bnjy5yzm4mzctzdfkyi00njrhltk3odytzdjizmfhzmmynwezxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1.jpgA második epizódban R2 megérkezik Grievous titkos lehallgatóbázisára, aminek az utóbbi időben igen nagy szerepe volt az ütközetei megnyerésében. Anakin és Ahsoka is elkezdenek egy ilyesfajta állomás után nyomozni, azonban a kutatás közben rábukkannak R2 hívójelére, és rögvest el is indulnak annak a nyomán. Eközben Grievous megtudja, hogy R2 tele van értékes adatokkal, és kivégzi, a szemtelenül magas árat követelő trandoshait. A kis köztársasági csapat hamarosan megérkezik a titkos bázisra, ahol Ahsoka megvív Grievousszel, miközben Anakin erről mit sem tudva elmegy, hogy összeszedje R2t, egy maroknyi klón pedig felrobbantja az állomás alapjait. Amikor a kis csapat megszökne a zuhanó bázisról, R3 szabotálja a menekülésüket, és kiderül róla, hogy titokban végig szeparatista "ügynök" volt. R2 összecsap az ellenséges asztroszerrel, és végül felülkerekedik rajta, majd Anakinék oldalán elhagyja a megsemmisülő állomást.

Személyes véleményem és ajánlóm:

Az elveszett droid történetének első része nem tartozik a jobb epizódok közé, ugyanakkor még így sem olyan rossz, a második pedig már egy nagy fokkal minőségibb. A történet összességében egyáltalán nem kihagyhatatlan, de én azért bőven eléggé szórakoztatónak találtam.

clone-wars-rewatch-106-3.jpgAz első epizódban a peremvidéken a köztársasági flotta legyőzi a szeparatisták sokáig veretlennek bizonyuló erőit. Anakin a sikeres csata után makacskodik, és a menekülő Grievous nyomába szegődik. Ezt a tettét nyilvánvalóan egy nemes szándék vezérli, azonban, ahogyan azt az előző történetben is láttuk (a Sötét árnyék című epizódban), a Jedi hajlamos megfeledkezni arról, hogy nem mindenki olyan tehetséges mint ő, és így gyakran veszélybe sodorja a társait. Ez most is így történik, hiszen R2 a hajsza során eltűnik, sőt még maga Anakin is megsérül. Tudom, hogy már sokadszorra, de ismét fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy Skywalker a sorozatban határozottan jobban van reprezentálva, mint az előzménytrilógia filmjeiben, hiszen alapvetően egy pozitív, kompetens karakter, nemes célokkal, akinek azonban nehezére esik elengedni a szeretteit, és aki nem igazán tudja elviselni, ha nem sikerül valakit megmentenie. Ebből a szempontból (és még sok másikból is) pedig sokkal érthetőbb, és átélhetőbb az ő tragédiája, mint a filmekben.

Meg szeretném még jegyezni az epizóddal kapcsolatban, hogy a grafikája még az első évados mércével mérve is borzalmas volt, ha először látnám, valószínűleg azt gondolnám róla, hogy ez csak a félkész változat, amire rá fognak még húzni egy-két textúrát. Egy másik apróság, hogy R3-ról szinte üvölt, hogy szeparatista ügynök, mégis sikerül mindenkit átvernie, (még az állandóan ellenséges Anakint is), ami egy kissé túl gyerekesnek hatott a sorozat többi történetéhez képest. Végül pedig meg szeretném jegyezni, hogy már másodszorra láttunk a világűr vákuumában egyszerű páncélzatban "sétálgató" klónokat, ami, minden lazasága ellenére, egy nyilvánvalóan nevetséges koncepció, és talán meg is szólnám, ha a készítők nem vették volna volna észre magukat, és nem hagyták volna maguk mögött véglegesen az ötletet. Így viszont egyáltalán nem olyan nagy dolog szemet hunyni fölötte.

clone-wars-rewatch-107-4.jpgA második epizódban Anakin és Ahsoka R2 nyomát követve rátalálnak Grievous titkos lehallgatóállomására. Ahsoka kénytelen megvívni Grievousszel, és amikor erről Anakin is tudomást szerez, láthatóan nagyon megrémül. Hamarosan mi is megtudjuk, hogy mi volt erre az oka, hiszen Grievous egyértelműen erősebb még, mint az ifjú padawan. Jó látni, hogy Ahsoka közel sem tökéletes mindenben, és rengeteg fejlődésre lesz még lehetősége a későbbiekben. Az epizódban kicsit meglepően, de annál örömtelibben hat, hogy Grievoust végre komoly fenyegetésként reprezentálják; nem elég, hogy hidegvérrel meggyilkolja a trandoshait, de a párbajában Ahsokával még kifejezetten rémisztő, és vérszomjas hatást is kelt.

Anakin és R2 kapcsolata igencsak szoros, és, ezt ugyan már a filmekből is megtudhattuk, jó, hogy a sorozatban megerősítették. Az, hogy Anakin ennyire kötődik egy robothoz elég érdekes. Egyrészt a Jedik egyértelműen elítélnek mindenfajta köteléket, pláne, ha valaki egy élettelen dologhoz ragaszkodik, ugyanakkor a Star Wars droidjai a legkevésbé sem nevezhetőek tudattalan gépeknek. Mindnek megvan a saját személyisége, és R2n is jól látszik, hogy szereti Anakint. Végezetül meg szeretném jegyezni, hogy ebben a történetben is felcsendült az a szokatlan, elektromos zene, amit A klónok háborúja filmben is hallottunk. Továbbra is kitartok amellett, hogy remekül illik a sorozathoz, ugyanakkor a későbbieben valószínűleg már tényleg nem fogjuk többet hallani, de ezzel is abszolút ki vagyok békülve.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb Nute Gunrayjel, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr314562826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása