STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet regény

2019. január 06. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a személyes véleményem, és a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm olvasható az Alexander Freed által szerzett Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet regényről.

rogue-one.jpg

Általában, azok kedvéért, akiknek időközben kedve támadna a könyv elolvasásához, a spoilermentes fülszöveggel és a személyes ajánlómmal szoktuk kezdeni, nehogy véletlenül lelőjem nekik a csavarokat, és ezeket szokta csak követni a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója. Azonban, mivel a Zsivány Egyest valószínűleg már mindenki látta, a történetet ezúttal nem fogom összegezni, hanem inkább összegyűjtöm azokat, a fontosabb extra jeleneteket és háttér-információkat, amelyek valamilyen formában kiegészítik azt.

Fülszöveg:

covers_423406.jpg"A Zsivány Egyes mozifilm regényváltozata új jelenetekkel és kiegészítő anyagokkal.

Ahogy a Birodalom sötét árnya fokozatosan terjeszkedik, egyre aggasztóbb hírek érkeznek a galaxis minden részéből. A felkelők tudomást szereznek egy titokzatos fegyverről, mely a Birodalom által uralt űr mélyén épül. Ha egyszer elkészül, semmi sem állhat majd ellen neki, akár egész bolygók elpusztítására is képes lesz. A hírek szerint a rettenetes gépezet építése már a befejezéséhez közeledik…

A galaxis lakóinak sorsa egy szokatlan összetételű csapaton múlik: egy bosszúvágytól hajtott, leleményes fiatal nőn; egy felkelő parancsnokon, akinek orgyilkosságot kellene végrehajtania; egy szökevény pilótán; egy vak szent emberen, és mindenre elszánt bajtársán; valamint egy veszedelmes birodalmi droidon, akit egykori gazdái ellen fordítottak. A felkelőknek minden eddiginél nagyobb szükségük lenne egy jelentős győzelemre, de ehhez a különös csapatnak meg kell szereznie a Birodalom új fegyverének terveit…

Ám mialatt veszélyes céljuk felé tartanak, a szörnyű gépezet is felbukkan a láthatáron, csak arra várva, hogy kihirdesse a császár zsarnoki uralmát a galaxisban egy olyan csapással, mellyel rászolgál rettegett nevére: a Halálcsillag."

Személyes véleményem és ajánlóm:

A Zsivány Egyes regényváltozatáról igazán nem tudok sokat mondani... Teljes mértékben megállja a helyét, mint a film adaptációja, azonban itt már majdnem vége is a történetnek. Egy-két szempontból azért bővít a mozgóképes élményen, (leginkább a karakterek háttereinek bemutatása terén), de új jelenetekből például nagyon keveset látunk (amiben természetesen nagy szerepe lehetett annak, hogy a filmhez nem adtak ki egyetlen kimaradt jelenetet sem, és az ilyen jellegű adaptációk szerzői általában azokat szokták kiegészítésként beleszőni a könyveikbe).

0663350e3deac11f1267a7b1562db8af.jpgSzóval beszéljünk azokról az újdonságokról, amelyeket már említettem; a szereplők háttértörténeteiről. A filmet annak idején érte olyan kritika, hogy túl sok főszereplőt vonultat fel, és a nézőnek nincs elég ideje kellően megismerni, és megszeretni mindannyiukat, így a jelenlegi beszédtémánk tulajdonképpen egy határozottan fontos újdonsága a történetnek. Talán Bodhi az, akin a legtöbbet bővített a könyv, és akire ez nagyon rá is fért. Rengeteg fejezet van az ő szemszögéből írva, és egy csomó mindent megtudunk a múltjáról, az indítékairól, és a jelleméről. Emlékszem, hogy a moziban ülve Jynt és Cassiant nagyon könnyen megkedveltem, azonban Bodhiért valahogy nem igazán tudtam izgulni, pedig nem kérdés, hogy őt szánták a harmadik főszereplőnek, (és, bár ez engem a legkevésbé sem zavart, meg tudom érteni, ha valakit igen). A regényben tehát, ez a probléma elég jól ki lett küszöbölve.

fc9da200f044f70c5e55ee07daa4fbf1.pngA legnagyobb hangsúly azért természetesen így is Jynen, közvetlenül utána pedig Cassian-en volt, és róluk is megtudhattunk néhány újdonságot. Baze, Chirrut, (akik szerintem sose voltak főszereplőnek szánva, így,  annak ellenére, hogy néhányan panaszkodtak arra, hogy őket sincs elég idejük megismerni –, nem is hiányoltak igazán bővebb kifejtést), és K-2SO, (aki pedig már egyértelműen csak egy segítő karakter volt, mégis tömegek kedvence lett), csak a lezárás végére kaptak fejezeteket a saját szemszögükből, ráadásul nem is akármilyeneket, és ez számukra bőven elég is volt. Mindhármuk háttere, és halála kapott egy-egy "pluszt", amitől még a filmes változatnál is megérintőbbek, tragikusabbak, és bizonyos szempontból szebbek lettek. Ezenkívül nagyon kellemes meglepetésként ért, hogy milyen remek kiegészítőfejezeteket tartalmazott a regény, (valószínűleg ezekkel szerette volna Alexander Freed áthidalni a kimaradt jelenetek hiányát), amelyekben különböző mellékszereplők, – például Galen, Mon Mothma, vagy Draven tábornok –, gondolatiról, vagy értekezéseiről olvashatunk.

Ez a Zsivány Egyes adaptáció szerintem hozta azt amit kell, azonban nem sokkal többet, így főleg azoknak ajánlanám, akik nagyon szerették a filmet, és minden apró új információ iránt érdeklődnek. Egyébként valószínűleg azoknak is megérné még elolvasni, akik annak idején nem tudtak eléggé kötődni a sok új szereplőhöz, mivel a rengeteg háttérinformáció még szerethetőbbé, és érthetőbbé teszi őket, ami ezen nagy mértékben segíthet. Én, mint keményvonalas Zsivány Egyes rajongó, személy szerint remekül szórakoztam az olvasása közben.

A történet néhány fontosabb újdonsága:

Ahogy korábban is említettem, filmes kimaradt jelenetek híján a regény nem igazán tartalmaz nagyobb mennyiségű újdonságot. Természetesen azért egy-két dolgot még így is megéri megjegyezni:

main-qimg-6a68dfcd044f246ca993fd0e7a2a5b3a.pngEgyrészt, amikor a Halálcsillag tüzet nyit a Jedhára, láthatjuk, hogy a városban élőkre, és a környékén tartózkodókra hogyan hatnak az események. Különösen érdekes, hogy néhány hátrahagyott Birodalmi rohamosztagosról is olvashatunk egy-két sort.

Másrészt a jelenet, amelyikben Jyn visszatér a Yavinra és a Haditanács előtt beszámol az apja üzenetéről, egész alaposan ki lett bővítve, és Jyn még Mon Mothmával is váltott benne néhány bizalmas szót.

Végül pedig valamivel többet olvashatunk Bodhi Scarifen töltött kalandjairól is, különösen az egyik Tonc nevű lázadóval folytatott társalgásairól.

Ide kattintva megtekinthetitek a kánon-regények időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott könyveket.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr2714540128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása