STAR WARS Világa

Újranézem A klónok háborúját – csatlakozzatok!

2018. december 31. - STAR WARS Világa

Mivel A klónok háborúja legújabb évada várhatóan idén ősszel, vagy télen fog megjelenni, úgy éreztem, hogy végre eljött az ideje a sorozat újranézésének.

tcw-movie-poster-logo.jpg

Én személy szerint A klónok háborújával először, nagyjából nyolc-tíz éve találkozhattam, a lehető legtökéletesebb életkorban. Gyakorlatilag a sorozattal párhuzamosan nőttem fel, amiért borzasztóan szerencsésnek érzem magam, hiszen ennek köszönhetően Filoni és Lucas munkájának minden egyes percét élvezhettem Jar Jar gyerekes bohóckodásától kezdve, egészen a meglepően grafikus, (néhol már brutális), érzelmileg is kiforrott csatajelenetekig. Annak ellenére, hogy én tökéletes alanya voltam a sorozatnak, és maga a sorozat is tökéletes műsor volt számomra, az egészet, elejétől a végéig, még csak egyetlenegyszer láttam. Természetesen a kedvenc részeimet "rongyosra" néztem, de tudom rengeteg olyan epizód is akad benne, ami kifejezetten remek, és én mégse láttam már évek óta. A sorozat újranézését már hihetetlenül hosszú ideje tervezem, azonban most hálás vagyok, hogy mégse kezdtem el korábban, mert egyrészt így pont az új évad megjelenése előtt fogom tudni átismételni a történéseit, másrészt pedig, mert így, az óriási kihagyás után, remélhetőleg rengeteg epizód eseményei fognak ismét újnak, és izgalmasnak hatni.

A sorozatot ezúttal nem megjelenési sorrendben, hanem (egy félig-meddig saját magam által összeállított) kronológiai sorrendben fogom megtekinteni, ami szintén egy régi álmom valóra váltása lesz. Az egyes történeteket pedig természetesen mindig össze fogom foglalni a Kánon felzárkóztató keretei között, (még akkor is, ha valószínűleg majdnem mindenki ismeri őket), hiszen mégiscsak a kánon részét képezik.

Viszont, nem akarom máris rövidre zárni a cikket, hanem inkább arra biztatnálak titeket, hogy velem együtt, nézzétek meg ti is a sorozatot. Hamarosan érkezik az új évad és a várakozást nem is lehetne jobban kitölteni, mint az eddigi események átismétlésével. Persze ezt a Kánon felzárkóztató segítségével is megtehetnétek, de az mégsem ugyanaz, mint a régi kedves történetek újranézése. Ha pedig esetleg van olyan, aki még nem látta a sorozatot, akkor annak különös tekintettel ajánlanám a megtekintését. A klónok háborúja egy remek show, ami az előzménytrilógia majdnem összes hibáját kijavítja, és emellett rengeteget tágít a Star Wars univerzumán. Persze néhány mondatban nem is lehet igazán összefoglalni, hogy mennyire remek ez a sorozat, így hadd győzködjelek tovább titeket az alábbiakban kicsit részletesebben is, (illetve hadd méltassam végre az egekig A klónok háborúját. Már évek óta tervezek – igen, jóval a Star Wars Világa létrehozása előtt óta – egy olyan videót, cikket, bejegyzést, vagy bármi egyebet, amiben át tudom adni a gondolataimat arról, hogy miért zseniális ez a sorozat, és miért lenne érdemes minden Star Wars rajongónak megnéznie. Szóval ezzel a cikkel tulajdonképpen egy újabb álmomat váltom valóra. Annyi ideje várok már erre, és fogalmazom fejben a soraimat, hogy az egyetlen félelmem az, hogy képtelen leszek a megfelelő ponton befejezni az írást):

bokatan-kenobi_battleofsundari.png

Kezdjük talán a legelején; A klónok háborúját Dave Filoni, a közkedvelt Avatar: Aang legendáján való munkája befejezésekor találta ki. Az eredeti tervei szerint egy ismeretlen karakterekből álló csapat (két Jedi egy mester, és egy tanítvány, illetve néhány fejvadász, csempész, és kalandor) lett volna a főszerepben, akik a Klónok háborúja alatt utazzák be a galaxist a hajójuk fedélzetén, miközben rengeteg kalandba keverednek (ezt az álmát egyébként később nagyjából meg is valósította a Lázadók sorozattal). Azonban amikor előadta az ötletét George Lucasnak, ő azt mondta, "Ezt Anakin Skywalker, és Obi-Wan Kenobi fogják csinálni", ami igazán meglepte Filonit, hiszen ő nem is remélte, hogy ilyen fontos karakterekkel dolgozhatna. Meg is mondta Lucasnak, hogy nem biztos benne, hogy tudja, hogyan kéne kezelnie őket, mire George azt válaszolta, hogy ő majd megtanítja, és így kezdtek el közösen dolgozni, az általunk is ismert A klónok háborúján.

mrko7.jpgA sorozatban azért még így is felfedezhető rengeteg apróság, amit Filoni eredeti tervei inspirálhattak, például Cad Bane, a fejvadász, a Twilight, a rozoga hajó, amin a főszereplőink gyakran indulnak közös küldetésekre, főleg a korai évadokban, és persze az ifjú Jedi, aki tökéletesen egészíti ki Anakin és Obi-Wan duóját, továbbá, aki önmagában is egy fantasztikus karakter; Ahsoka Tano. Ahsoka kétségtelenül a sorozat egyik, (ha nem a), legnagyobb erőssége. Ha jól tudom, eleinte nem kedvelték sokan, hiszen csak egy nagyon fiatal, kislány volt, aki valahogy belekeveredett a felnőttek háborújába. Azonban ahogy teltek az évadok, és egyre alaposabban megismertük Ahsokát,  – a gyengeségeit, az erősségeit, a félelmeit, a vágyait –, illetve láttuk, ahogy Anakin, és részben Obi-Wan is hatással voltak a jellemfejlődésére, valószínűleg kivétel nélkül mind megszerettük. Ő, és Anakin fantasztikusan jól passzolnak egymáshoz, illetve egészítik ki egymást, ha pedig a párosukat megfűszerezzük Obi-Wan karakterével, akkor kész is van tökéletes trió. Szórakoztatóak, hatékonyak, és remekül tudnak együttműködni.

maul_revealed-revenge.jpgPersze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy Ahsoka, és egyébként az egész sorozat, milyen remekül helyezte más megvilágításba az előzménytrilógiát. Ha a fiatal togruta példájánál maradunk, akkor megfigyelhető, ahogy Anakin a második és a harmadik epizód között kialakított vele egy nagyon szoros kapcsolatot, ami végül nem úgy ért véget, ahogyan annak kellett volna. Spoiler  – Ahsoka, kicsivel a harmadik rész előtt, a Jedi Tanács miatt elhagyta őt, és a Rendet, és ez egy nagyon nyomós ok, illetve magyarázat arra, hogy Anakinnak A Sith-ek bosszújában miért rendült meg olyan könnyen a bizalma a Jedikben  spoiler vége. A klónok háborúja tele van hasonló apróságokkal, amelyek kijavítják az előzménytrilógia hibáit, (vagy legalábbis a sorozaton belül jobban kezelik őket). Csak, hogy még néhány példát említsek; Anakin karaktere sokkal jobb, mint a filmekben, kifejezetten megérthető, és szerethető, de közben azok a tulajdonságai is megvannak, amiket már ismerünk, (csak kicsit "finomhangolva"); Anakin és Obi-Wan kapcsolata egy sokkal egészségesebb ex-mester-tanítvány viszony, mint a filmekben (rengeteget viccelődnek egymással, vagy egymáson, de közben tisztelik, és szeretik is a másikat); valóban látjuk azokat a csatákat, és kalandokat, amelyeket a filmben olyan gyakran emlegetnek, de soha nem mutatnak meg; nagyobb szerepet, és háttértörténetet kapnak azok a karakterek, akikre a filmben nem jutott elég idő, (például Dooku, Maul, Grievous, Boba Fett, a klónok, és rengeteg Jedi).

rex501stumbara.pngA fentiek már önmagukban kifejezetten szimpatikusnak hangozhatnak, azonban ez még közel sem minden; a sorozat nem csak megtámogatja az előzménytrilógiát, de önmagában is egy remek, szórakoztató produkció, a saját eredeti történeteivel, és koncepcióival. Itt is fel szeretnék sorolni néhány remek példát: ahogyan már korábban is említettem, Ahsoka, és az ő jellemfejlődése a sorozat egyik legnagyobb erőssége. A klónok háborúja másik legkreatívabb és legsikeresebb oldala, szerintem a klónokban rejlik. A filmekben gyakorlatilag semmit sem tudunk meg róluk, pedig annyi, de annyi potenciál van bennük – amit egyébként a sorozat remekül ki is aknázott, attól kezdve, hogy mennyire különbözhet egymástól két klón, egészen odáig, hogy mik a jogaik, dönthetnek-e a saját sorsukról, és etikailag megalapozható-e egyáltalán egy klónhadsereg legyártása. A klónok háborújából arra is választ kapunk, hogy egész pontosan hogyan történt az ő megrendelésük, és hogyan működött a 66-os parancs. A Sith lovagok, és az Erő sötét oldala terén is zseniális húzásoknak lehetünk tanúi: spoiler – Maul feltámasztása, (ami meglepő módon egy kicsit sem volt erőltetett, és a későbbiekben a sorozat rengeteg remek epizódjáért volt felelős) – spoiler vége, Dooku háttere, és jelleme, illetve Ventress, az első ismertebb női sötét Erőhasználó létrehozása, (aminek az ötletével Lucas már ősidők óta "kacérkodott", azonban valamiért végül egyetlen filmbe se tette bele). Rengeteg fenomenális történet született a fejvadászokról, (különösen az ifjú Boba Fettről, és Cad Bane-ről), illetve a Mandalore-ról, amik annyira izgalmas, és, (nincs rá jobb szó), menő témák, hogy még így is rengeteg potenciál maradt bennük, (amit valószínűleg hamarosan ki is fog aknázni A Mandalore-i élőszereplős sorozat). A klónok háborújában rengetegebane.pngt tanulhattunk a Jedik titkairól is, (például a holokronokról, a látomásokról, és a fénykardokról), és az Erő rejtelmeiről is. Némelyik epizódban olyan ősi, természetfeletti lényekkel találkozhattunk, amik lehet, hogy alapjaiban határozzák meg az Erő fogalmát, (és messze sokkal jobbak a midikloriános magyarázatnál).

Arra is mindenképpen ki szeretnék térni, hogy, (ez talán nem fog a legjobban hangzani, de) a Lázadók és az Ellenállás után olyan jó végre egy olyan sorozatot látni, ahol egy csatában tényleg (látványosan) meghalnak a katonák. A klónok háborúja egy 12-es karikás sorozat, és egy gyerekműsorhoz képest már az elején olyan durva jelenetekkel indít, (hát még, a későbbi évadokban), hogy az valószínűleg teljesen példátlan. Kellő komolysággal kezeli a háború fogalmát, és mégis képes azt fogyasztható formában a gyerekek elé tárni.

open-uri20150608-27674-1yinhwp_d7fc2d00.jpegTisztában vagyok azzal, hogy ez most gyakorlatilag A klónok háborúja dicshimnusza lett, de, ahogyan azt már korábban is említettem; évek óta szerettem volna már létrehozni valami hasonlót. Továbbá a sorozat meg is érdemli az ilyen fokú dicsőítést, mert, (ugyan kezdetben volt pár hibája, de) összességében egy hihetetlenül remek műsor, és (majdnem) biztos vagyok benne, hogy ezt nem csak a nosztalgia mondatja velem. Akik már látták, azok amúgy is valószínűleg majdnem mind egyet fognak érteni a véleményemmel, akik pedig nem, azok remélhetőleg ezek után kedvet kapnak ahhoz, hogy megnézzék, mert tényleg rengeteget nyernének vele. Több embertől is hallottam már, hogy semmi kedvük nem volt egy animációs Star Wars sorozat megnézéséhez, de annyian dicsérték, és ajánlották nekik, hogy végül rászánták magukat, és óriási meglepetések érték őket. Ma pedig ott tartanak, hogy ők is igyekeznek más rajongókat rábeszélni A klónok háborújára. Ilyen személyre egyébként akár még példát is tudok mutatni, ugyanis az amerikai HelloGreedo Star Wars youtuber pontosan a fent leírt utat járta be.

Nem kétséges, hogy a sorozatnak voltak gyengébb pillanatai is, főleg a kezdeti időszakban (bugyuta dialógusok, elnagyolt jelenetek, olcsó, kiforratlan látványvilág), de ezeket elég gyorsan, egy-két évad alatt levetkőzte magáról, és közben temérdek jó tulajdonságát erősítette meg, illetve hozta létre. A klónok háborújában (szerintem) az a legzseniálisabb, hogy nem csak néhány főszereplő kalandjait kísérjük figyelemmel, hanem sokkal inkább tíz-tizenöt főszereplőét, akik egymást váltogatva tűnnek fel a különböző évadok különböző epizódjaiban, és ettől annyira változatos lesz minden egyes történet stílusa, hogy soha nem lehet beleunni a nézésébe. Ráadásul ezek a különböző történetek mind, kivétel nélkül, (na jó, talán a Jar Jar-félék, – amikből szerencsére nagyon kevés van –, kivételével), borzasztóan izgalmas témákat, és (néha visszatérő, néha teljesen eredeti) karaktereket járnak körbe. A sorozat végignézésével az ember valóban úgy érezheti, hogy minden szempontból – katonaiból, politikusiból, köznépiből, Jediből, Sithéből, fejvadászéból, droidéból, primitív létformákéból – látta a Klónháborúk eseményeit, és következményeit. Mindeközben pedig izgult, nevetett, (talán) sírt, elmélkedett, összezavarodott, megvilágosodott, kérdéseket tett fel, válaszokat kapott, új dolgokat tanult, és összességében remekül szórakozott. Sokat hallani mostanában az új Star Wars sorozatokkal kapcsolatban (Lázadók, Ellenállás), hogy "bárcsak az én gyerekkoromban készült volna egy ilyen műsor", de én azért vagyok hálás, hogy az én gyerekkoromban ezek helyett A klónok háborúja volt az, ami elkészült.

epguide516.png

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr9414406930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása