STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: Tales from Vader's Castle képregény minisorozat

2018. november 13. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a személyes véleményem és a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm olvasható a Star Wars Adventures képregénysorozat minisorozatáról, a Cavan Scott által szerzett Tales from Vader's Castle-ről (Históriák Vader kastélyából).

vader-castle-idw-tall.jpg

Azok kedvéért, akiknek időközben kedve támadna a minisorozat elolvasásához; a spoilermentes szinopszissal és a személyes ajánlómmal fogjuk kezdeni, nehogy véletlenül lelőjem valakinek a csavarokat, és csak ezeket követi majd a történet (kánon szempontjából) fontosabb részleteinek spoileres összefoglalója.

Szinopszis: (saját fordítás)

nex4hx3xknqsaf_1_2.jpg "Lina Graf parancsnok hajóját megtámadja néhány TIE vadász, miközben a Lázadók Szövetségének teljesít titkos küldetést, így kényszerleszállást kell végrehajtson a barátságtalan Mustafar bolygón, ahonnan a legénységével alig várják, hogy megtalálják a kiutat.

Miközben szörnyek, rohamosztagosok és még valami náluk is rosszabb elől menekülnek, történeteket mesélnek egymásnak, hogy jobb legyen a kedvük. Azonban, ha nem sikerül időben elhagyniuk a bolygót, ezek a rémtörténetek hamar valósággá válhatnak."

A füzetek címe:

1: The Haunting of the Ghost (A Szellem kísértete)

2: Count Dooku: Prince of Darkness! (Dooku gróf: A sötétség hercege!)

3: The Briar Witch (A vadrózsa boszorkány)

4: Night of the Gorax (A Gorax éjszakája)

5: The Terror of Darth Vader (Darth Vader terrorja)

Személyes véleményem és ajánlóm:

screen-shot-2018-10-01-at-7_24_48-pm-967x480.pngMielőtt még bármibe belekezdenénk, be kell vallanom, hogy a Tales from Vader's Castle volt életem első teljesen kiolvasott képregénye, még akkor is, ha csak egy minisorozat. Persze azért korábban is találkoztam már egy-egy képregénysorozat egy-egy számával, azonban még soha nem vetettem magam bele igazán ebbe a világba. Természetesen a "Kánon felzárkóztató" miatt hamarosan ez meg fog változni, hiszen annak a keretei között minden egyes kánon tartalmat be szeretnék majd mutatni, ugyanakkor egyelőre még csak a regényeknél tartok. Ennek ellenére a Tales from Vader's Castle-lel kivételt tettem, mivel az úgy volt beharangozva, mint egy jó kis Halloweeni rémtörténet, és ilyesmit Star Warsban még nem igazán láttam, illetve, lévén, hogy október volt, kedvet kaptam egy kis rémüldözéshez is.

Tehát, összegezve; nulla tudással vettettem bele magam életem első képregénysorozatába, azzal az elvárással, hogy a története itt-ott meg tudjon majd rémiszteni. Nos, ha lett volna némi tapasztalatom, valószínűleg rögtön tudtam volna, hogy ez utóbbira nem fog sor kerülni, mivel a Tales from Vader's Castle, a Star Wars Adventures gyerek-képregénysorozat minisorozata, ami (lévén, hogy egy gyereksorozat része), elsősorban arra lett kitalálva, hogy gyerekeket ijesszen meg, nem túl halálos szinten. Tehát, ha csak nem tíz év alatti az ember, akkor a dolog félelem-részére nem érdemes várnia.

vader-castle-cover_1.jpgUgyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a Tales from Vader's Castle olvasása közben nem szórakoztam jól. Voltak benne jobb, és rosszabb füzetek is, de természetesen a végső Vader-központú volt az, amiért igazán érdemes volt belekezdenem, abban ugyanis megtudunk egy keveset a kastély működéséről, illetve történetéről, (bár tényleg elég keveset). Személy szerint én még egészen élvezetesnek találtam Han és Csuvi, illetve Héra, Kanan és Csopper történetét, és meglepő módon valamivel kevésbé Obi-Wanét és Dookuét, (illetve az Ewokokét).

Mindent összevetve a Tales from Vader's Castle füzeteinek olvasása közben nagyjából úgy éreztem magam, mintha egy régi Scooby-Doo epizódot néznék; gyakorlatilag egyáltalán nem tudtam megijedni rajta, és a történeteit is elég kiszámíthatónak találtam, ugyanakkor egészen jól elszórakoztatott, és biztos voltam benne, hogy, ha fiatalabb lennék, akkor a hatása sokkal kevésbé maradna el.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb részleteinek spoileres összefoglalója:

Ahogyan a szinopszisban is olvasható volt, Lina Graf Lázadó parancsnok és a legénysége kényszerleszállást hajtanak végre a Mustafaron, ahol elmennek a legközelebbi civilizáltnak tűnő helyre, Vader kastélyába. Annak érdekében, hogy lelket öntsenek egymásba, az úton elmesélnek négy, jó véget érő rémtörténetet:

Az első egy ősi Sith szelleméről szól, aki megszállja Csoppert, a droidot, Kanan és Hera útitársát. Kanan végül azonban egy ügyes trükkel előcsalogatja a betolakodót, és bezárja őt egy üres holokronba.

tales_from_vaders_castle_2.jpgA második történet Dooku grófról szól, aki szövetégre lép néhány vámpírszerű teremtménnyel, hogy leigázhasson egy bolygót. Hamarosan felbukkan Obi-Wan és egy Jedi társa is, akik kénytelenek lesznek ideiglenesen összefogni a gróffal, akit elárultak és megharaptak a szövetségesei. Közös erővel végül sikeresen legyőzik a teremtményeket.

A harmadik történetben az ifjú Han és Csubakka elvállalnak egy olyan fuvart, amitől minden más hajós retteg, azonban rendkívül jól fizet. A csomagjuk kézbesítése érdekében leszállnak egy elátkozott bolygóra, ahol a helyi boszorkány mesterkedési miatt rendkívül gyorsan megöregednek az emberek, és így könnyű prédává válnak. Szerencsére a vukik nagyjából négyszáz évig élnek, így Csuvinak meg se kottyan az a plusz-mínusz ötven év, és sikeresen legyőzi a boszorkányt, amivel megtöri a bolygó átkát is, így mindenki visszanyeri az eredeti életkorát.

A negyedik történet néhány Ewokról szól, akik kénytelenek szembenézni az Endoron őshonos ragadozójukkal, a Legendákban létrehozott (és a Forces of Destinynek köszönhetően már "rekanonizált") Gorax-szal. (Egyébként A Jedi visszatérben, a Birodalmiak ellen alkalmazott csapdáikat is egy Gorax támadás esetére készítették.) Természetesen végül sikerrel veszik az akadályt, és elmenekülnek a szörnyeteg elől.

screen-shot-2018-10-21-at-7_12_58-pm-947x480.pngA minisorozat utolsó füzetében már Vader szolgája mesél el egy történetet Lina csapata megmaradt tagjainak arról, hogy a Mustafar lakói hogyan próbálták meg elűzni a bolygójukról a Sötét Nagyurat, és hogyan buktak ebbe bele. Linának és az egyik társának végül sikerül megszöknie, azonban az nem világos, hogy a rátermettségüknek köszönhetően, vagy azért, mert szándékosan hagyták őket elmenekülni, hogy elterjeszthessék a félelmetes Vader Nagyúr kastélyának történetét a galaxisban.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr5114366337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása