STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: Most Wanted regény

2018. szeptember 02. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a személyes véleményem és a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm olvasható a Rae Carson által szerzett (egyelőre csak eredeti nyelven elérhető) Most Wanted-ról.

Kapcsolódó kép

Azok kedvéért, akiknek időközben kedve támadna a könyv elolvasásához; a spoilermentes fülszöveggel és a személyes ajánlómmal fogjuk kezdeni, nehogy véletlenül lelőjem valakinek a csavarokat, és ezeket követi majd a történet fontosabb részeinek spoileres összefoglalója.

Fülszöveg: (Saját fordítás)

Képtalálat a következőre: „most wanted novel star wars”A cselekmény a "Solo: Egy Star Wars-történet" eseményei előtt zajlik.

Han és Qi'ra nem igazán hasonlítanak egymásra, azon kívül, hogy nincs igazán semmijük. Mindketten utcakölykök a Korélia ipari bolygóján, akik bármit megtennének a túlélés érdekében, miközben egy szebb jövőről álmodnak. Belefutnak egy-egy esélybe, amikkel bebizonyíthatnák a rátermettségüket, Korélia veszedelmes bűnözői alvilágában, csakhogy idővel rá kell ébredjenek; ugyanannak a lelkiismeretlen főnöknek, ugyanazon küldetését teljesítik. Amikor a munkájuk végzetesen balul üt ki, Han és Qi'ra menekülni kényszerülnek – kalózok, egy bűnöző droid-szindikátus, a Birodalom, és a tulajdon főnökük elől – és a túlélés érdekében meg kell tanuljanak bízni a másikban.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A Most Wanted fantasztikus. Rövid Star Wars-olvasói karrierem során ez volt az első olyan történet, amit valóban nem tudtam letenni, és amit a befejezésekor sajnáltam, hogy nincs tovább. A könyv stílusa ismét csak teljesen más, mint a társaié. Tulajdonképpen ahogyan én látom a Star Wars kánon-regények annyira sokszínűek, amennyire csak lehetnek, és nincs köztük igazán két egyforma – ami remek, mert így mindenki találhat bennük valamit, amit szeret. És ez a valami számomra egyértelműen a Most Wanted.

Kapcsolódó képTény, hogy ez a történet sem tartogat galaxismegváltó eseményeket, de ami azt illeti ez minden egyes kánon-regényről elmondható. Ráadásul a Most Wanted a Solo film előtörténete (ami, saját maga is egy előtörténet), így az ember azt hinné, nem lesz benne semmi izgalom, hiszen mindenkiről előre tudjuk, hogy végül hol fog kikötni. Na egy frászt nem; azt ugyan valóban ki lehet találni, hogy a főbb szereplők közül kinek, mi lesz a sorsa, azonban az izgalom szinte vég nélküli. Hőseink állandóan menekülnek valaki elől, ráadásul a sötét csatornákban sose tudhatjuk, hogy kibe, vagy mibe fognak belefutni a következő sarkon, és ezek a jelenetek remekül meg is vannak írva. Két üldözés között pedig mindig sikerül valahol meghúzniuk magukat egy pár órára, ahol a történet egy kicsit fellélegzik, és tartalmasabb beszélgetések útján mi is, és ők is rengeteget megtudnak egymás életéről, és jelleméről. Ahogy a tinédzser trió véget nem érő kalandjait olvastam be kell valljam nemegyszer fogott el a Harry Potter-nosztalgia.

Azonban ez ne tévesszen meg senkit; a Most Wanted egy vérbeli Star Wars-történet. A kalandozó hőseinket rengeteg különös, sosem látott teremtménnyel, sajátos droiddal, bűnöző szindikátusokkal és a mindenek felett álló Birodalommal veti össze a sors. Sőt, jó párszor még az Erőről is szó esik benne.

A történet jól meg van pakolva érdekességekkel is, amik hol egy-egy apróságot, hol egy-egy elég komoly dolgot magyaráznak meg. Néhányszor pedig csak simán érdekesek. Azonban ahol a könyv igazán kimagasló még, az a karakterek egyéni, és csoportos kezelése. Han jelleme rendkívül "Hanos," jól el lett kapva, ugyanakkor érezhetően sokkal fiatalabb és optimistább, még a Solóban látható önmagánál is. Kevésbé cinikus, mindenfelé vannak barátai, és elég nyitott mások irányába. Qi'ra lassan meg is látja benne ezt a jóságot, és elkezdi megkedvelni őt. Persze azért továbbra is nagyszájú, fennhéjázó, és az ösztöneire hallgatva, improvizálva próbálja kidumálni magát mindenből. Ugyanakkor Qi'ra az ő szöges ellentéte; mindig mindent alaposan megtervez, sose megy fejjel a falnak, igazi hidegvérű taktikus. Nagy örömömre, igazán alaposan ki lett bontva a karaktere, és az is tisztán látszik, hogy Han miért, és, hogyan kedveli meg, az eleinte ellenszenves társát, illetve maga az olvasó is megtalálhatja benne azokat a jellemvonásokat, amik érthetőbbé, és szerethetőbbé teszik. A kettőjük párosát kiegészíti még Tsuulo, a Coruscantról származó elárvult, fiatal ródiai szaki, aki ráadásul komoly Erő-hívő is. Ők hárman tökéletesen kiegészítik egymást, szinte minden helyzetet meg tudnak oldani, és ezt egy idő után "kénytelenek" maguk is beismerni.

Számomra meglepő módon, még karakterfejlődésre is maradt hely a történetben. Qi'ra és Han az első közös kalandjuk során rengeteget tanulnak a bűnözői világ szabályairól, érezhetően előttünk formálódik meg a Solóból ismert jellemük, és elsősorban ráébrednek arra, hogy nem kell mindig mindent egyedül csinálniuk; lehetnek barátok, akik bíznak egymásban, és kiállnak a másikért. (Érdekes fordulat, hogy Han később pont Qi'ra miatt esik majd vissza a bizalmatlan, csak magával törődő állapotába, ahonnan később Leia és Luke fogják újra kimozdítani.)

Képtalálat a következőre: „han qira”És jöjjön a regény számomra legkedvesebb szempontja; az, hogy egyáltalán nem klisés. A várakozásaim, és annak ellenére, hogy ifjúsági regény, nincs benne szerelmi szál; Qi'ra és Han a történet végéig is inkább csak barátok maradnak, mint egy pár. Jól kiemeli ez annak a fontosságát, hogy a Most Wanted nem azt akarta bemutatni, hogy hogyan szeretett egymásba a két főhős, hanem, hogy hogyan, és miért tanultak meg bizalommal lenni egymás iránt. Továbbá, ahogyan az majd a következőekben olvasható lesz, a történet döntő pillanataiban az történik, amire számítunk, de nem azért, amiért azt várnánk. És ez ebben az esetben rendkívül fontos, és nagyon realisztikus döntés volt az írónő részéről.

Mindent összevetve azt mondanám, hogy a Most Wanted egy remek Star Wars regény, aminek az elolvasása egyáltalán nem szükségszerű a Star Wars-kánon szempontjából, viszont nagyon is az a személyes szórakozáséból. Egy gyors, könnyed, izgalmas olvasmány, ami rengeteget fog dobni a Solo filmélményén is.

A történet fontosabb részleteinek spoileres összefoglalója:

A fülszövegben olvasható "lelkiismeretlen főnök" természetesen Proxima Úrnő, akinek a "Fehér Féreg" bandájában épp megüresedett az előkelő Head (Fej) pozíciója. A csatornapatkányok között négy alkalmas utód-jelölt van; Han, Qira, egy Tsuulo nevű ródiai "technikus", és egy Reebolt nevű fiatal koréliai véreb idomár. A választás azért esik rájuk, mivel (a tizennyolc-tizenkilenc évükkel) ők a legidősebb bandatagok, akik védőöltözet nélkül is felmerészkedhetnek a csatornákból a felszínre, és így rendkívül könnyen bonyolíthatnak le ott olyan ügyleteket, amiket a férgek csak körülményesen tudnának.

Képtalálat a következőre: „lady proxima”Han és Qi'ra mindketten nagyon szerencsésnek érzik magukat, amikor egymástól függetlenül megtudják, hogy Proxima hajlandó lenne őket kinevezni az új fejnek, egy-egy küldetés fejében. Természetesen arról nem tudnak, hogy a másik is megkapta az ajánlatot, és, mivel a kapcsolatuk nem túl baráti, nem is árulják el egymásnak. Külön-külön elindulnak, hogy elvégezzék a rájuk rótt feladatokat; Qi'ra egy bizonyos összeget kell felajánljon egy zártkörű aukción, Han pedig egy értékes tárgyat kell átvegyen egy hasonlóan zártkörű találkozón.

Természetesen a két küldetés szoros kapcsolatban áll egymással, ugyanis az aukció nyertese fogja megkapni a rejtélyes, értékes tárgyat. A Fehér Féreg bandán kívül még a Droid Gotra (a droidok egyenlőségéért, és szabadságáért küzdő szervezet), illetve a Kaldana Szindikátus (helyi kalózok egy csoportja) képviselteti magát. Végül a Droid Gotra ajánlja a legtöbbet, ám ezt a Szindikátus nem akarja annyiban hagyni, és mindkét találkozó lövöldözésbe fullad. Qi'ra éppen csak el tud menekülni, a helyi rendőrséggel, a CorSec-kel a nyomában. Han is menekülőre kell fogja, ugyanis a Kaldana Szindikátus megtámadta a Droid Gotra képviselőjét, amikor az átvette a tárgyat, és a droid (mivel régi barátja volt Hannak) nem tehetett mást, mint, hogy rábízza azt a fiatal Koréliaira.

A két csatornapatkány végül egymásba botlik, és közösen elrejtőznek, hogy lepihenhessenek és megoszthassák egymással a tapasztalataikat. Miután összeadják az információikat és megértik, hogy pontosan mibe is keveredtek Proximához se mernek visszamenni, mert tudják, hogy a saját hírneve megmentése érdekében, őket tenné felelőssé a lövöldözésért, és a találkozó kudarcáért. A páros inkább üzenetet küld Tsuulónak, az iskolázott ródiainak, akinek a segítségével már meg tudják fejteni, hogy a tárgy egy birodalmi adattároló, amin egy nagy erejű védőpajzs tervei vannak, ám a tulajdonos kódja nélkül nem férnek hozzá az adatok java részéhez. Ezek után egy újabb hosszas és kalandos hajsza során a hármas elmegy Qi'ra búvóhelyére, amiről a lány még soha senkinek se beszélt, ám a szükség rákényszerítette a felfedésére. Hanról is kiderül, hogy titokban évek óta egy saját siklón dolgozik, és a menekülés közben még a vezetői tehetségét is megcsillogtathatja.

Képtalálat a következőre: „solo movie han speeder”Qi'ra búvóhelyén mind megnyílnak egy kicsit egymás előtt, és mesélnek a múltjukról. Másnap visszamerészkednek a csatornákba, és megtalálják Han leamortizált barátját, a Droid Gotra képviselőjét. Tsuulo úgy-ahogy megjavítja a droidot, az pedig elárulja nekik, hogy a pajzs terveit egy szökött birodalmi tudós, az Engineer (Mérnök) akarta eladni, hogy a pénzből elrejtőzhessen a peremvidéken. Röviddel ezután maga a tudós is felveszi velük a kapcsolatot, és megegyeznek abban, hogy egy elfogott embere kiszabadításáért cserébe kimenti őket a bolygóról, hogy aztán visszaadhassák a jogtalanul náluk lévő terveket. Mivel a triónak nincs jobb lehetősége a helyzet túlélésére, belemennek a dologba. A tudós küld nekik némi felszerelést, amivel végül különösebb gond nélkül besurrannak egy birodalmi börtönbe, majd kihozzák az emberét, egy Vuki pilótát.

Az Engineer is betartja az ígéretét, és egy másik emberével kimenteti Hanékat. A trió visszaadja neki a terveket, ám egy darabig még a luxushajóján maradnak, ahol, korábban sosem képzelt kényelemben részesülnek. Qi'ra rájön, hogy a tudós nő azért bánik ilyen jól velük, mert még szüksége lehet rájuk; a terveket végtére is eladni jött a Koréliára. A fiatal lány végül kitalál egy olyan megoldást, aminek a segítségével még ők maguk is jól járnak: felveszik a kapcsolatot Proxima Úrnővel, ugyanis az ő kapcsolatait, illetve erőforrásait felhasználva, rajta keresztül már sokkal biztonságosabb módon adhat túl az Engineer találmányán. Cserébe Proxima megkapja a bevétel egy töredék részét – ami számára még így is egy hatalmas összeg – viszont Hanékat is vissza kell fogadja a bandába (máskülönben ugyanis a triónak nem sok esélye lenne a túlélésre a Korélián), mivel ők tették lehetővé ezt az egészet.

Proxima és az Engineer is belemennek az üzletbe, és hamarosan már meg is van az új vevő; a Kaldana Szindikátus (ők ugyanis eladták a vezérhajójukat, hogy ezúttal túllicitálhassák a Droid Gotrát). A volt-birodalmi tudós felajánlja Qi'rának, hogy a Koréliára való visszatérés helyett tartson vele a Peremvidékre, mivel meglátja benne a zseniális taktikust. A lány azonban rengeteg tépelődés után meghozza addigi élete legnehezebb döntését, és a maradást választja – nem, nem azért, mert hirtelen ráébredt, hogy az újdonsült barátai milyen sokat érnek, és nem is azért, mert elkezdte megkedvelni, a korábban számára még idegesítőnek tűnő Hant, hanem – mivel ráébred, hogy az Engineer mellett mindig csak egy eszköz lenne, ahogyan a Vuki pilóta is, és ugyanannyira feláldozhatónak minősülne, ha nem jobban, mint Proxima mellett.

Képtalálat a következőre: „han and qira on corellia”A Kaldana hajó megérkezésekor Hanék átszállnak rá az adattárolóval együtt, és a pénz átutalását követően, az Engineer is megadja a Szindikátusnak a titkosítás kódjait. Azonban a kalózok rögtön azután, hogy megkapták amit akartak, rátámadnak a trióra. Persze Hanék is számítottak a dologra, így még idejében tudnak reagálni, és elmenekülnek egy mentőkabinban. A hajsza közben azonban Tsuulónak nincs szerencséje, és lelövik. Han és Qi'ra, maguk is majdnem meghalnak, amikor üldözőbe veszik a mentőkabinjukat, ám óriási szerencséjükre az Engineer szétlövi a Kaldanák rozoga hajóját, még mielőtt az bármit is tehetne, mivel a Droid Gotra úgy gondolta, hogy a kalózoknál lévő pajzsnál még az is jobb, ha egyáltalán nincs is pajzs, így felbérelték a tudóst némi bónuszfizetség fejében az akcióra.

Han és Qi'ra ezek után rendben visszakerülnek a Fehér Féreg bandába. Han lemond a Head pozíciójáról Qi'ra javára, és közösen elhatározzák, hogy minden energiájukkal azon fognak dolgozni, hogy egyszer végre tényleg elhagyhassák a bolygót, és új életet kezdhessenek – ráadásul amennyire az utóbbi napokban megtanulták tisztelni, sőt kedvelni is egymást, talán ez az új élet egy közös élet lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr9914215993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása