STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: Sötét tanítvány regény

Avagy nyolc új epizód A klónok háborújából

2018. július 15. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a személyes véleményem és a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm olvasható a Christie Golden által szerzett Sötét tanítványról.

 Képtalálat a következőre: „sötét tanítvány”

Azok kedvéért, akiknek időközben kedve támadna a könyv elolvasásához; a spoilermentes fülszöveggel és a személyes ajánlómmal fogjuk kezdeni, nehogy véletlenül lelőjem valakinek a csavarokat, és ezeket követi majd a történet fontosabb részeinek spoileres összefoglalója.

Fülszöveg:

A Köztársaság és a szeparatisták közt dúló háború lassan darabokra szaggatja a galaxist. Dooku gróf, az árulóvá lett Jedi mester egyre brutálisabb taktikákhoz folyamodik, ezért hiába a Jedi lovagok elszántsága, a konfliktus egyre több áldozatot követel. Amikor Dooku utasítására a szeparatisták megsemmisítenek egy menekülteket szállító flottát, a Jedi Tanács úgy dönt, elérkezett az idő, hogy leszámoljanak a gróffal.

Dooku azonban halálos ellenfél még a legtapasztaltabb fejvadász számára is, ezért a Tanács kétségbeesett lépésre szánja el magát: Quinlan Vos Jedi mestert és a hírhedt Sith bérgyilkost, Asajj Ventresst bízzák meg a feladattal, hogy elpusztítsák a grófot. Noha a Jedik nem bíznak Dooku egykori tanítványában, Ventress gyűlölete olyan erős korábbi mestere iránt, hogy még legősibb ellenségeivel is készségesen szövetkezik, hogy végezhessen vele.

Kezdetben úgy tűnik, hogy ők a legalkalmasabbak erre az akcióra, ám kettejük ellentmondásos kapcsolata hamarosan veszélybe sodorja az egész küldetés sikerét...

Képtalálat a következőre: „dark disciple”

Ajánlóm:

A Sötét tanítvány egy nagyon rendhagyó könyv, de a lehető legjobb értelemben – legalábbis a Klónok háborúja szerelmeseinek biztosan. Mivel egy az egyben a sorozat, egy majdnem kész, nyolc epizódot felölelő története alapján készült, a regény egyes szakaszai határozottan eltérnek egymástól, a hangulat és a feszültség is össze-vissza hullámzik, és egy rendes tetőpont helyett van vagy három-négy, itt-ott elszórva a sztoriban. Ez pedig irodalmi szempontból lehet, hogy nem a legelőnyösebb húzás, egy, a Klónok háborúján alapuló könyvéből viszont határozottan megnyerő.

A Sötét tanítványt pontosan olyan volt olvasni, mint megnézni néhány epizódot a Klónok háborúja legszebb évadaiból. Példának okáért teljesen egyértelmű, hogy hol lett volna vége egyes epizódoknak, és hol kezdődtek volna a következők. Továbbá olyan régi, kedves mellékszereplők is feltűnnek ezekben a "nem definiált epizódokban", mint a fiatal Boba Fett és fejvadász csapata, illetve Obi-Wan és Anakin örökké humoros párosa. Így hát a regényt azoknak, akik annak idején meggyászolták a sorozat leállítását, csak ajánlani tudom, sőt szinte már kötelező darabnak titulálnám.

Azonban azok, akik nem látták volna a Klónok háborúját (most rögtön menjenek és nézzék meg), szintén nyugodtan belevághatnak a könyvbe. Ugyan kicsit szokatlan olvasmány lesz, rengeteg érdekes és izgalmas részletet tartogat mindenki számára. Ventress és Quinlan remek főszereplők, arról nem is beszélve, hogy a párosuk még számomra is kicsit meglepő módon kifejezetten jól működik. Elgondolkodtató kérdések merülnek fel arról, hogy a Jedik felhagyva az elveikkel orvul meggyilkolhatnak-e egyetlen személyt annak érdekében, hogy sok ezret megmentsenek, hogy milyen mélyre lehet süllyedni a sötét oldalban, és egyáltalán hogyan is működik, illetve, hogy meddig hajthat valakit a bosszú, és van-e egyáltalán értelme. Továbbá (spoiler) a könyv remek lezárása Ventress történetének is.

A történet fontosabb részleteinek spoileres összefoglalója:

Az első szakaszban Ventress és a saját célját titokban tartó Vos teljesít néhány átlagos fejvadász küldetést. Az utolsó megbízásuk alatt a férfiről lehull a lepel, Ventress ugyanis megtudja, hogy Jedi. Azonban ekkorra már annyira megkedvelik egymást, hogy úgy döntenek együtt maradnak és teljesítik Vos igazi küldetését, illetve a nő régi vágyát, vagyis megölik Dookut.

Quinlan-nek azonban ahhoz, hogy elég erős legyen, meg kell ismerkednie a sötét oldallal – legalábbis Ventress szerint. Elutaznak a nő szülőbolygójára, a Dathomirra, ahol a Jedi Mester, hogy bizonyítsa az elkötelezettségét, meg kell ölje az Éjnővérek által annak idején Szunnyadónak keresztelt, gonosz, ősi teremtményt. A páros időközben végleg egymásba szeret: Ventress megnyílik a férfi előtt, Vos pedig teljesen elvágja magát a Jediktől.

Ezt követően a könyv a Szeparatisták világára, a Raxusra kalauzol minket, ahol a főszereplőink végre összecsapnak Dookuval. Quinlant elkapják, a sebesült Ventress pedig el kell meneküljön ugyan, de megfogadja, hogy vissza fog térni a férfiért. A nőben ekkor megy végbe az igazi változás; egy csapásra megfeledkezik ugyanis a bosszúról, ami addig hajtotta, és az egyetlen célja, Vos kiszabadításává válik.

Mialatt a kétségbeesett Ventress megalázkodva segítséget kér Boba Fettől és a csapatától, Dooku megkínozza az elfogott Jedi Mestert, és mivel érzi benne, hogy belekóstolt a sötét oldalba átformálja őt az új tanítványává. Amikor Ventressék megérkeznek a gróf kastélyához már túl késő; a nő össze kell csapjon a volt Jedivel és végül ismét menekülőre kell fogja.

Hamarosan híre megy, hogy Dookunak egy új, nagy hatalmú pártfogoltja van, egy bizonyos Enigma tábornok, aki sorra pusztítja el a köztársasági csapatokat. Ventress ezúttal már a Jediktől kér segítséget. A Rend el is küldi vele Obi-Want és Anakint, akikkel közös erővel végül sikerül kiszabadítaniuk Vost. A láthatóan megkínzott Quinlan azt állítja, hogy neki nem volt része semmiben és Enigma tetteit valójában mind Dooku vitte véghez. A Rend hisz is a Mesternek, és visszafogadják őt maguk közé, azonban Ventress azt állítja, továbbra is látja benne a sötét oldalt, és elhagyja.

A következő időszakban Vos átlagos küldetéseket teljesít a Jedikkel, ám egy idő után mindenkinek gyanús lesz, hogy minden olyan akció, amiben a férfi is részt vesz titokzatos módon meghiúsul. Úgy döntenek próba elé állítják Quinlant és ismét elküldik megölni Dookut, hogy bizonyítsa az elkötelezettségét. Vos ezúttal is Ventresstől kér segítséget, akinek lassan eloszlanak a férfit illető gyanúi. Elutaznak a Christophsisra, ahová titkon, a tanács megbízásából Obi-Wan és Anakin is követik őket, és ahol végül kiderül az igazság, amikor Vos ahelyett, hogy megküzdene Dookuval, megkéri őt, hogy mutassa be Darth Sidiusnak. Ekkor Anakinék elfogják mindkettőjüket, ám hamarosan meg is szöknek Ventressel.

A Christophsison kényszerleszállást hajtanak végre és sebesülten behúzódnak Dooku egyik szeparatista erődjébe. Hamarosan megérkeznek a köztársasági erők is és egy nagy csata bontakozik ki a két fél között. Ventress kérleli Quinlant, hogy hagyják maguk mögött ezt az egészet, de a sötét oldal által eltorzított férfi nem hallgat rá. Egy ponton Dooku megpróbálja megölni Vost, ám Ventress feláldozza magát a férfiért. Ekkor Quinlan haragjában összecsap Dookuval és le is győzi a grófot, ám úgy dönt nem öli meg, mert egy fegyvertelen meggyilkolása helytelen lenne egy Jedi számára. Dooku ugyan megszökik, ám ezzel a tettével, az immár megtisztult Vos ismét elnyeri a Tanács bizalmát. Ventresst végül a Dathomiron temetik el.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8014114543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása