STAR WARS Világa

A "Meryl Streep fogja alakítani Leiát" hírek nem igazak

2018. április 02. - STAR WARS Világa

A napokban felkapott téma volt, hogy pletykák szerint Meryl Streep fogja átvenni az elhunyt Carrie Fisher helyét, a kilencedik epizódban, mint Leia. Ha egy ilyen cikkel találkoznátok tudnotok kell, hogy csak a heti clickbait áldozatai vagytok.

 

A Star Wars Explained - és nyilván még sokan mások - hívták fel a figyelmet arra, hogy ne higgyünk az ilyen típusú cikkeknek. De kezdjük a történet legelején:

Néhány Star Wars rajongó nemrég online petíciót indított, melynek célja az volt, hogy Meryl Streep vehesse át Carrie Fisher karakterét a jövőre érkező epizódban. Mindössze annyiról van szó benne, hogy nagyon szeretik Leiát és nem akarják a sorsát a véletlenre bízni, így hát ebben a formában kérik meg a Disneyt és a Lucasfilmet, hogy ne varrják el néhány mondattal az utolsó Jedik által nyitva hagyott történetszálát.

Természetesen csak ez után kezdett érdekes lenni a dolog. A jelenségről megjelent néhány teljesen korrekt cikk, amiben a szerzők petíció tartalmát ismertetik, ugyanakkor belefuthattatok néhány hivalkodó című, a tényeket kissé kifordítóba is. Az ilyenek rendszerint nem tartalmaznak semmilyen forrást, csupán pletykákra hivatkoznak, esetleg a legvégén egy apró bekezdésben megemlíthetik, hogy az egész csupán egy petíció. Csak, hogy néhány példát is lássatok: Meryl Streep át fogja venni Carrie Fisher helyét a Star Warsban? a Petőfi Livetól, illetve Megtalálták az új Leia hercegnőt? a mozi-filmektől. Az utóbbi egyébként használ ugyan forrást, de, a szintén csupán clickbait movieweb.com Meryl Streep rumored to replace Carrrie Fisher as Leia in Episode IX hasonló tartalmú angol nyelvű cikkét, így nem igazán lehet komolyan venni. Ráadásul egyből úgy hivatkozik rá, mint ötletgazdára, ami a teljes informálódottság hiányát bizonyítja.

Ezek a cikkek általában két okból ilyenek: egyrészt a már fentebb is említett clickbait, azaz klikkcsali miatt, tehát azért osztanak meg figyelemfelkeltő és elferdített információkat, hogy minél többen rájuk kattintsanak, másrészt pedig szimplán félreértik a helyzetet, vagy csak egyszerűen lusták utánanézni több forrásnak és egy hamis cikk alapján írnak egy még inkább hamisat (lásd: a fenti mozi-filmek példánk.)

Tehát ha tetszett a lehetősége az "új" Leiának, ha nem, egyenlőre semmilyen jel nem mutat arra, hogy Meryl Streep megkapná a szerepet.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr513800760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása