STAR WARS Világa

A Birodalom visszavág 22 legérdekesebb ténye

2018. március 31. - STAR WARS Világa

215d8bad2a2e411978d6c628e1ac15a9.jpg

 

1) Carrie Fishernek (Leia) rengeteg jelenete alatt Harrison Forddal (Han) egy dobozra kellett állnia, hogy áthidalják a 30 centis magasságkülönbséget.

2) Amikor stáb Norvégiába utazott, hogy a Hothi jeleneteket felvegyék, az országban a leghidegebb napokat mérték az elmúlt húsz éven belül. Amikor pedig a negyedik epizód Tatooinei jeleneteit forgatták, akkor tombolt ott az első nagy vihar ötven éven belül.

3) Mark Hamill (Luke) tizenhatszor kellett beverje a fejét Yoda kunyhójának mennyezetébe, mielőtt a rendező, Irvin Kershner elégedetté vált.

4) Amikor Norvégiában, Finse-ben szállt meg a stáb, egy nagy hóvihar kapta el a várost. Ez általában leállított volna egy forgatást, de Irvin Kershner szerint az idő tökéletes volt arra, hogy felvegyék ahogy Luke a Wampa elől menekül. Ezt úgy valósították meg, hogy Markot kiküldték a jéghideg viharba, ők pedig bent maradtak, az ablakokon kifelé néző kamerákkal, a hotel előterében.

5) Amikor Mark Hamillnek gondjai akadtak a Dagobahi jelenetekkel, Frank Oz (Yoda bábosa) behozta neki Miss Röfit, hogy megnevettesse.

6) Amikor Carrie Fisher Londonban forgatott a stábbal, egy Eric Idle-től bérelt házban szállt meg. Idle és a Monty Pythons akkoriban forgatta a Brian életét. Egyik este rendezetek egy kis Partit, amin tiszteletét tette Harrison Ford és a Rolling Stones is, és amin egy erős likőrt szolgáltal fel, amire csak úgy hivatkoztak, hogy a Tunéziai Tisztítószer (és amit a Pythons egyébként a statisztáinak osztogatott, a morál javítása érdekében.) Fischer és Ford az éjszaka nagy részét szórakozással töltötték, ám másnap forgatniuk kellett. A reggeli jeleneteik voltak azok, amikor megérkeznek a Felhővárosba, így a fentiek némi magyarázattal szolgálhatnak arra, hogy miért volt akkor Han és Leia olyan vidám.

7) Eredetileg az aszteroidamező egyik tagja egy cipő volt. A pletykák szerint George Lucas annyiszor kérte meg az SFX-es szakembereket, hogy csinálják meg újra a jelenetet, hogy az egyikük ideges lett és belecsempészte a cipőjét. A későbbi verziókban ezt kijavították. Egyébként egy másik aszteroida pedig krumpliból készült. A filmben akkor látszik, amikor a Sólyom először belép a mezőbe: három kő sodródik a bal felső sarokból a jobb alsóba. Amikor a második eltűnik, pont feltűnik a harmadik. Na az a krumpli.

8) George Lucas úgy gondolta ez az epizód lett a legrosszabb a sagából és bocsánatot kért a létezéséért. Mikor kiderült, hogy sokak szerint ez a legjobb, megváltoztatta a véleményét.

9) Egy gyakran emlegetett mítosz, hogy a Wampa jelenet azért kellett a filmbe, hogy megmagyarázza, a Mark Hamill arcán éktelenkedő hegeket, amiket néhány évvel korábban (1977 január,) egy autóbalesetben szerzett. Ám az igazság az, hogy a forgatás megkezdésekor sem látszottak már a sebei.

10) A jelenet, ahol R2-D2 elmerül a mocsárban, George Lucas saját, félkész medencéjében lett felvéve. A stáb nagy része el volt rejtve a víz alatt és az egész színt maga Lucas vette fel.

11) Nem volt bizonyos, hogy Alec Guiness vissza tud majd térni Obi-Wan szerepében, mivel a forgatás alatt szemműtéte volt. Végül megegyeztek és egyetlen napot dolgozott a stúdióban, 1979 szeptember 5-én, szerdán, reggel fél kilenctől, egészen délután egyig. Ez alatt felvették minden jelenetét, amiért egy negyed százalékot kapott a film teljes bevételéből. Ezzel milliókat keresett.

12) A 2004-es DVD kiadásban a jelenet, ahol Vader és az Uralkodó hologram formájában beszélgetnek, ki lett cserélve. Ekkor már Ian McDiarmid (Palpatine) játszotta el a Császár szerepét (eredetileg egy öreg csuklyás nőt láthattunk, csimpánz szemekkel, Clive Revill által szinkronizálva.) A jelenet hangja is újra fel lett véve, James Earl Jones (Darth Vader) és Ian McDarmid által. Ez Geroge Lucas olyan változtatásainak egyike, amit a rajongók is szívesen látnak.

13) A Dagobahi jeleneteknél Yoda kunyhóját emelvényre kellett építeni, hogy beférjen alá a bábos, Frank Oz, és társai. Mark Hamill egy fülhallgatón keresztül hallotta, ahogy Oz Yodát szinkronizálja, hogy tudja mikor kell válaszoljon. Azonban Irvin Kershner gyakran megfeledkezett erről és Yodának adott instrukciókat, az alant bujkáló bábos nem hallhatott.

14) A karbonit fagyasztó kamrás jelenet az egyetlen, ahol Vader és C-3PO találkoznak az eredeti trilógiában. Pontosabban inkább csak egyszerre vannak ugyan ott.

15) Az egyik első ötlet Lando Calrissian eredetére az volt, hogy egy túlélője legyen a Klónok Háborújának, aki klónok légióit vezeti egy bolygón, amit megszálltak. Az eredeti ötlet a nevére pedig Lando Kadar volt.

16) Az űrben látható speciális effektek fényei olyan erősek voltak, hogy több modell megolvadt.

17) A film eredeti verziója teljesen érthetetlen lett, ezért George Lucas újravágta azt. Azonban ez még rosszabbra sikerült, ezért végül úgy döntöttek sok jelenetet újraforgatnak és így született meg, sokak szerint a legjobb Star Wars  film (ismerős valahonnan? Bizony, a Zsivány Egyes sorsa is hasonló volt.)

18) A Mynockok hangja lovak nyerítése visszafelé lejátszva.

19) A lázadó hangár néhány jelenetében gyerekeket alkalmaztak, hogy nagyobbnak tűnjön a hely.

20) Yoda arcát a Britt művész, Stuart Freeborn készítette el, részben a saját, részben pedig Albert Einstein vonásait felhasználva.

21) Az AT-AT lépegetők nevének kiejtésének kérdése (kiejtés szerint "et-et" vagy "éjtí-éjtí") akkor tisztázódott, amikor George Lucas szóvivője (Lucas kérésére) kijelentette, hogy egybe kell ejteni azaz at-at - nek ("et-et.")

22) Talán a Star Wars egyik legismertebb, és minden kétséget kizáróan legjobb improvizációját Harrison Fordnak köszönhetjük, ugyanis a forgatókönyv szerint, amikor Leia azt mondja neki, hogy szereti, azt kellett volna válaszolja, hogy ő is szereti. Persze ez Han Solótól borzasztóan hangzott, így Irvin Kershner megkérte, hogy improvizáljon, vagy mondja ki, ami először eszébe jut. Így született meg a "Tudom" felelet.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr1613796274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása