STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Cad Bane

2019. március 24. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Cad Bane című történetéről (2x01; 2x02; 2x03).

cad_bane.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (2x01 – Harc a holokronért):

mv5bmtk4ntq5njywm15bml5banbnxkftztcwmjmwmjm4na_v1.jpgAz első epizód eseményei a Felucián indulnak, ahol Anakin, Obi-Wan, és Ahsoka egy droidsereggel küzdenek. Ahsoka különválik tőlük, és, úgy érzi, hogy remekül is áll számára a csata, azonban Anakinék azt is látják, amit ő nem; hogy a droidoknak egy újabb hulláma tart felé, így megparancsolják neki, hogy vonuljon vissza. Ahsoka túlzottan is magabiztos, így nem akar engedelmeskedni, és végül csak az utolsó pillanatban sikerül kimenteniük őt a szorult helyzetéből. A Coruscanton a Tanács a könyvtár őrzését szabja ki neki "büntetésül", abban a reményben, hogy ott majd türelmet tanul. Mindeközben a Sith nagyúr felbérli a profi fejvadászt, Cad Banet, hogy lopjon el egy holokront, a Jedik könyvtárának zárt részlegéről. Bane elküld a templomba egy Jedinek álcázott alakváltót, aki belülről kéne segítsen neki, azonban Ahsoka lefüleli, és elkapja a betolakodót. A fejvadász ennek ellenére is bejut a templom szellőzőrendszerébe, és egy ügyes eltereléssel, – amivel még Anakint, és Obi-Want is megtéveszti – sikeresen megszerzi a holokront.

Második epizód (2x02 – Végzetes rakomány):

bane_ahsoka.jpgA második epizódban kiderül, hogy Cad Banenek azért kellett ellopnia a holokront, hogy azt egyesíthesse egy ródiai Jedi, Bolla Ropal adatkristályával, és így hozzáférhessen a Jedik által számontartott, Erőérzékeny gyerekek listájához. Bane el is kapja Ropalt, illetve a kristályát, azonban arra már sehogy se tudja rávenni a Jedit, hogy együttműködjön vele, és egyesítse neki a kristályt a holokronnal, így végül megöli őt. Szerencséjére hamarosan újabb Jedik tűnnek fel a színen, ugyanis Anakint, és Ahsokát küldte el a Tanács, hogy megállítsák őt. A Jedik, a klónjaik élén, átszállnak a fejvadász hajójára, majd összecsapnak vele. Bane elkapja Ahsokát, és az  életével fenyegetőzve sikeresen ráveszi Anakint, hogy egyesítse számára a holokront és a kristályt. Eközben azonban a fejvadász hajója kritikusan megsérül, így kénytelenek mind menekülőre fogni. A nagy kavarodásban Banenek sikerül páncélt cserélnie egy klónnal, majd megjátszania a saját halálát, és a többi klón oldalán átszállnia a, Jedik "biztonságot nyújtó" hajójára.

Harmadik epizód (2x03 – Az Erő gyermekei):

gyerek.jpgA harmadik epizódban Sidious új megbízást ad Banenek, amelynek értelmében Erőérzékeny gyerekeket kell elraboljon a Jedik listájáról, hogy a nagyúr aztán felállíthasson belőlük egy saját, Sötét-Erőhasználó ügynökökből álló hadsereget. Amikor a Rend megérzi, hogy Bane el akarja rabolni az eljövendő nemzedékük tagjait, ismét a fejvadász után küldik Anakinékat, akiknek ezúttal sikerül is elkapniuk őt, ám már csak azok után, hogy két gyereket leszállított egy titkos helyre. Windu mester, és Kenobi mester elrepülnek Banenel a bázisára, ahol visszaszerzik tőle az ellopott holokron, és a kristályt, közben azonban belesétálnak a fejvadász csapdájába, így a Banenek ismét sikerül kereket oldania. Eközben Anakin, és Ahsoka nyomozásba kezdenek, és kikövetkeztetik, hogy a gyerekek csak a Mustafaron lehetnek. Elrepülnek a bolygóra, ahol végül meg is találják, és ki is mentik a két csecsemőt, Sidious droidjainak karmai közül.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A heti történetünk egy kifejezetten izgalmas darab, tele remek újdonsággal, amelyek közül a legjobb egyértelműen Cad Bane karaktere.

cad_holocron.jpgAz első epizódban Ahsoka megsínyli, hogy engedetlen volt a Felucián, hiszen büntetésként, a számára unalmasnak tűnő, könyvtár-őrző munkára osztják be. Az ember egészen eddig azt hihetné, hogy ez egy újabb történet lesz arról, ahogy Ahsoka megtanul egy leckét, azonban a történet itt váratlan fordulatot vesz, és a figyelem a padawanról átterelődik Banere, a fejvadászra. És, habár Ahsoka még többször is feltűnik az epizódban, sőt tulajdonképpen ő a legeredményesebb a Templom védelmének szempontjából, a végső tanulság levonása számára elmarad. Az epizódban, (ha jól tudom, a Star Wars kánonjában először) feltűnnek a holokronok is, a Jedik tudását őrző, elzárt adatkockák, amik kifejezetten kreatívan lettek kitalálva, és, amik a későbbiekben még rengetegszer felbukkannak majd. Cad Banenek szintén ehhez az epizódhoz fűződik az első feltűnése (legalábbis az én kronológiai sorrendem szerint), és nem mondhatnám, hogy szolid belépőt rendezett. Bane egy igazi gerinctelen, vérprofi fejvadász, egy nagymenő, aki minden szorult helyzetből kivágja magát, és, aki még a Jedikkel szemben is jól megállja a helyét. Inkább negatív, mint pozitív karakter, azonban elsősorban a semleges zónában mozog, ilyen szereplőt pedig ritkán látni a Star Warsban, szóval önmagában már csak ezért is fantasztikus. Remek karakter, aki minden történetében valódi fenyegetést jelent.

anakin_holokron.jpgA második epizód tónusa, a szokásosnál valamivel sötétebb; Banenek köszönhetően például elég grafikus kínzást, és gyilkolást láthatunk benne. Ugyanakkor – valószínűleg ezt kiegyensúlyozandó – a részben a szokásosnál sokkal több a humor is; Yularen, sőt még Rex is hajlandóak visszabeszélni Anakinnak, ami rengeteg szellemes szóváltást eredményez. Az epizód, a történet szempontjából kicsit olyan, mintha időt ugrott volna, hiszen csak a kezdeti összefoglalóból derül ki, hogy Bane már fel is kutatta, és el is fogta Ropal mestert. Ez persze nem probléma, csak egyszerűen elgondolkodtat, hogy vajon eredetileg terveztek-e még egy epizódot az első, és a második közé, ami aztán mégse készült el. Cad Bane továbbra is egy igazi profi, aki, ugyan már nem olyan könnyen, de mégis folyamatosan túl tud járni a Jedik eszén. Megtalálja a gyengeségüket, aztán ellenük fordítja azt – Anakin esetében például az Ahsoka iránt érzett felelősségét, és szeretetét. És, ha már Ahsokánál, és Anakinnál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy mostanra milyen jól összeszokott a párosuk: már félszavakból is megértik a másikat, és kezdik tökélyre fejleszteni az egymásra való pozitív hatást. (Csak, hogy egy példát is említsek; amikor Anakin szokás szerint, gondolkodás nélkül Bane után akar rohanni, Ahsoka pontosan tudja, hogy hogyan emlékeztesse arra, hogy fontosabb dolguk is van, Anakin pedig rögtön be is látja, hogy a padawanjának igaza van.)

clone-wars-rewatch-203-10.jpgA harmadik epizódban elég sűrűn követik egymást az események, – kicsit talán túlzottan is sűrűn –, ugyanakkor ez a "zsúfoltság" ad egy kalandos érzetet is a történetnek. Talán már felesleges is megemlítenem, hogy Banenek ismét sikerül túljárnia a Jedik eszén, és, habár ezúttal fogságba esik, rövid idő alatt ki is szabadul. Az epizód legérdekesebb része, hogy kiderül; Palpatine azért akart Erőérzékeny gyerekeket elrabolni, hogy valahogyan átállítsa őket a sötét oldalra, és felállítson magának egy titkos Erőhasználó hadsereget. Ez tökéletesen passzol az ő személyiségéhez, hiszen a Sith nagyúrnak mindig volt B-,C-,D-, sőt, még Z-terve is. Talán úgy gondolta, hogy, ha Vader, vagy a 66-os parancs nem válna be, akkor majd egy ilyen sereggel elérheti a céljait. Végül azonban, (Anakinéknak köszönhetően), pont, hogy ez az a terve, ami nem válik be, ugyanakkor a Lázadók sorozat ismeretében már tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz, hiszen évekkel később, az inkvizítorok személyében újraéleszti majd ezt az elképzelését. A különbség csak annyi, hogy azok nagy része nem gyerekkorától kezdve szolgálja a sötét oldalt, hanem idősebb korában áll át.

Összességében tehát Cad Bane története remek, a fejvadász karaktere pedig A klónok háborújának egyik legjobb alkotása. Mindenkinek lelkesen ajánlom a fenti három rész megtekintését.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb a Fejvadászokkal, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr9614639954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása