STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – Lezuhant Jedik

2019. március 03. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat Lezuhant Jedik című történetéről (1x13; 1x14).

lezuhant_1.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (1x13 – Kényszerleszállás):

image_1abae0b0.jpegAnakin és Ahsoka, Aayla Secura segítségére sietnek, amikor megtudják, hogy a Jedi flottáját támadás érte. A veszteséges ütközet során Anakin megsérül, és a társaival éppen, csak sikerül elmenekülnie a süllyedő hajóról. Ahsokáék, Anakin ápolása közben, egy kis komp fedélzetén véletlenül a hiperűrbe ugranak, és végül egy ismeretlen bolygón landolnak. Az ifjú padawan kénytelen Rexre hagyni a mesterét, amíg ő, és Secura elmennek, hogy segítséget hozzanak. Végül rá is bukkannak egy apró, békés lurmen falura. A falu törzsfője attól tart, hogy a Jedik csak háborút hoznak majd a fejükre, ám abba azért vonakodva beleegyezik, hogy a fia, – aki gyógyító – segítsen Anakinon.

Második epizód (1x14 – A béke őrei):

teewattkaa-dop.pngA törzsfő fiának hála Anakin szépen gyógyul, és minden rendben is menne, ha nem tűnne fel az égen egy szeparatista anyahajó. A lurmenek a hagyományaikat követve nem szállnak harcba senkivel, és ellenérzésekkel ugyan, de békésen hagyják, hogy a szeparatisták felállítsanak egy bázist a falujuk mellett. A Jedik azonban rájönnek, hogy a szakadárok hátsó szándékkal érkeztek a bolygóra; azért, hogy a helyieken tesztelhessék egy új fegyverüket, ami minden szerves élőlénnyel végez, ám droidnak nem árt. Anakinék úgy döntenek, hogy, a lurmenekkel, vagy nélkülük, de meg fogják védeni a falut, és legyőzik a szeparatisták csapatit, mielőtt azok elsüthetnék a gyilkos fegyverüket. Az ütközet során néhány helyi is csatlakozik hozzájuk, ám a törzsfő hű marad az elveihez, és csak reméli, hogy a népe ellenállása nem vezet majd háborúhoz. Hamarosan megérkeznek az Anakinék keresésére kiküldött köztársasági hajók, és a Jedik megfáradt csapata végre hazatérhet.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A Lezuhant Jedik történetét, rengeteg szempontból két teljesen átlagos epizódnak tartom, egy bizonyos aspektusából pedig kifejezetten kimagaslónak. Ez a bizonyos aspektus pedig a békeszerető lurmen törzs szembeállítása, a békét őrző Jedik rendjével.

1441083090803.pngAz első epizód egy viszonylag egyszerű történetet tár elénk; Anakin megsérül egy csatában, majd lezuhan egy ismeretlen bolygón, és a társai kénytelenek magára hagyni, hogy segítséget szerezhessenek. A csatajelenet nekem ezúttal különösen elrugaszkodottnak tűnt, a repülő droidjaival, és az irreális dialógusaival, ugyanakkor minden percét élveztem, hiszen a nosztalgia miatt, számomra, többek között, ebben rejlik a sorozat varázsa. Emlékszem, hogy régen mennyire izgultam, amikor Rexet egyedül hagyták a sérült Anakinnal, és megtámadta őket egy falkányi ragadozó. Persze a jelenet ennyi év után is izgalmasnak hatott, ugyanakkor számomra már nem csak a harcról, hanem Rex bátorságáról, és lojalitásáról is szólt. Igazán érdekes, hogy néhány év mennyit változtat azon, ahogyan befogadom a sorozatot...

Az epizódban két fontos gondolat is felmerült, az egyik, hogy Ahsokának, (és általában véve az összes padawannak), el kell kerülnie azt, hogy túlzottan szoros kapcsolatot alakítson ki a mesterével, hiszen egyszer úgyis elválnak majd az útjaik, ráadásul a kötődés amúgy is tiltott a Jedik számára, a másik pedig, hogy a Jedik hogyan hívhatják magukat a béke őreinek, amikor egy háborúban harcolnak. Amíg az előbbi kérdést Aayla Secura mester segítségével, látszólag sikerül tisztáznia Ahsokának, az utóbbit már csak a következő epizódban válaszolja meg a sorozat.

mv5bnzewnwnlndetywrjms00n2jhltgznwetytdjmwe4mmqyzgzkxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1.jpgA második epizódban a Jedik kis csapata megvédi a szeparatistáktól, a küzdeni nem hajlandó lurmenek törzsét. Az epizód központi témája az, hogy a törzsfő mindenáron semleges akar maradni a háborúban, és, ha kell, akkor hajlandó akár meg is halni ezért az elvéért. Megköveti a Jediket, amiért azok a béke őreinek hívják magukat, és közben pedig erőszakos háborúkat vívnak, és ami azt illeti igaza is van, (legalábbis bizonyos mértékben). Az egész előzménytrilógia azt érzékeltette velünk, hogy a Jedi rend letért az útról, és már rég elvesztette az igazi rendeltetését. Abba most nem mennék bele, hogy ebben Palpatine-nak mekkora szerepe volt, ugyanakkor azt le kell szögeznünk, hogy a Sith nagyúr valóban remek tervvel állt elő; ha a Jedik nem vesznek részt a háborúban, akkor minden bizonnyal győzedelmeskednek a szeparatisták, ha pedig igen, akkor végzetesen letérnek a helyes útról. A lurmen falu, és egyben ez az egész történet, azért olyan fantasztikus, mert azt mutatja meg, hogy mi történt volna a Jedikkel, ha a másik utat választják, és hűek maradnak a dogmáikhoz; meghalnak. A kérdés tehát csak az, hogyan jutnak el erre a pontra; úgy, hogy küzdenek a saját, és mások életéért, vagy úgy, hogy kitartanak az elveik mellett.

Végezetül szeretnék kitérni még egy kevésbé mélyenszántó, de hasonlóan zseniális oldalára a lurmeneknek, mégpedig arra, hogy mennyire hihetetlenül kreatívan lettek kitalálva. Apró, rágcsálószerű teremtmények, akik, amikor gyorsan akarnak közlekedni, gurulni kezdenek, óriási makkokból készített házakban élnek, és a végletekig hagyománytisztelők, illetve békeszeretők. Amennyire én tudom ekkor láttuk őket először, és utoljára a kánonban, ám ettől még fantasztikusak. A lurmen egy kellően "földhözragadt", mégis kreatívan megteremtett faj.

Összességében azt tudnám mondani, hogy a Lezuhant Jedik a felszínen egy elég átlagos, sőt itt-ott túlzottan is elrugaszkodott epizód, ugyanakkor olyan remek erkölcsi, és elvi kérdések bújnak meg benne, amilyenekre a legtöbben valószínűleg nem számítanának a gyereksorozattól.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb a Kék árnyék vírussal, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr5414599396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása