STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A Jedik örököse regény

2019. február 05. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a személyes véleményem, és a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm olvasható a Kevin Hearne által szerzett A Jedik örököse regényről.

star-wars-heir-to-the-jedi-artwork.jpg

Azok kedvéért, akiknek időközben kedve támadna a könyv elolvasásához; a spoilermentes fülszöveggel és a személyes ajánlómmal fogjuk kezdeni, nehogy véletlenül lelőjem valakinek a csavarokat, és csak ezeket követi majd a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója.

Fülszöveg:

220px-star_wars_heir_to_the_jedi_2015.jpg"A Halálcsillag elpusztítása nem csupán egy csapásra hőssé, de a Felkelők Szövetségének nagyra értékelt ügynökévé is tette Luke Skywalkert. S bár egyelőre még nem ismeri ki magát az Erő útjain, azt senki sem tagadhatja, hogy páratlan pilóta. Ennél jobb ajánlólevél pedig nem is kell ahhoz, hogy a Szövetség vezérkara egy különösen veszedelmes küldetést bízzon rá...

A titkos feladat, hogy egy briliáns kódfejtőt mentsen ki a Birodalom karmai közül gyorsaságot, ügyességet, és mindenekfölött elszántságot igényel. Luke és R2-D2 ez alkalommal kénytelenek hátrahagyni X-szárnyújukat, s egy tehetséges és gazdag fiatal nő, Nakari Kelen segítségével készülnek fel a küldetésre.

Útjuk során kémekkel, testőrökkel, a Birodalmi Flottával, kegyetlen fejvadászokkal és félelmetes, agyevő parazitákkal gyűlik meg a bajuk, s olyan veszedelmekkel kell szembenézniük, amik még az ifjú jedi lovag képességeit is próbára teszik.

Luke-nak minden eddiginél nagyobb szüksége lenne Obi-Wan Kenobi bölcsességére és útmutatására, de ezúttal csak saját magára, a barátaira, és az Erőre támaszkodhat..."

Személyes véleményem és ajánlóm:

A Jedik örököse amolyan mumusként várt rám már hónapok óta, ugyanis nem sok jót hallottam róla, sőt olyan kijelentéssel is találkoztam már, hogy a kánon jelenlegi legrosszabb regénye. Nos, az tény, hogy ez alkalommal egy elég rendhagyó könyvvel van dolgunk, de azt azért egyáltalán nem mondanám, hogy nem olvastam már nála rosszabbat, sőt, ami azt illeti, engem egész jól elszórakoztatott.

f0df50a211bf9b4675dd84eeaccfd449.jpgUgyanakkor, ahogyan már korábban is említettem, a könyv elég rendhagyó, így nyilván sokkal szűkebb a befogadórétege is. A Jedik örököse egyes szám első személyben van írva, Luke Skywalker szemszögéből, ami elég nagy ambiciózusságra vall a szerző részéről, hiszen a Star Wars egyik legnépszerűbb karakterét kellett hitelesen megírnia, ráadásul nem a szokásos módon, külső szemlélőként, hanem úgy, mintha ő maga lenne az ifjú pilóta. Luke jellemén kívül a gondolatait, és az érzéseit is hitelesen kellett elkapnia, és, noha ez nem sikerült olyan rosszul, tökéletesen valószínűleg senkinek se menne. A könyvre általam ragasztott rendhagyó jelző másik oka, hogy a története nem igazán összefüggő. Persze azért van egy nagy, átfogó szála, ami többé kevésbé folyamatosan "jelen is van", de rengeteg apró, "melléktörténet" ágaz le róla, amelyek határozottan elkülöníthető, önálló egészeket alkotnak, mintha csak különböző epizódjai lennének egy sorozatnak, vagy egy képregénynek. Ami a fő cselekményszálat illeti, az szinte csak a regény felénél veszi kezdetét, és mindaz, ami addig történik csak felvezetés, és előkészítés.

Ami engem illet, (ahogyan már korábban is említettem), ez nem igazán zavart, de abszolút meg tudom érteni, ha valakit igen. Ugyanakkor nem hagy nyugodni a gondolat, hogy A Jedik örököse mennyivel jobb lehetne képregényes formában. Persze ilyen téren nem vagyok szakértő, de azért van egy-két érvem, amivel alá tudom támasztani az elképzelést. A különböző "epizódok", amelyekről korábban már beszéltem, elég hosszúak, és stílusukban kellően elkülöníthetők ahhoz, hogy közösen kitegyenek négy-öt füzetet. Az első Luke-kal, és az Erővel foglalkozik, a második olyan, mint egy horrortörténet, a harmadik egy mentőakció, stb... Ahogyan már említettem, ezek élesen elkülöníthető, önmagukban is teljesen kerek történetek, szóval szerintem sokkal jobb alapanyagául szolgálnának egy mini-képregénysorozatnak, mint egy regénynek.

httj_givin.pngA történet Luke karakteréhez nem tesz hozzá túl sokat, sőt, itt-ott még csak nem is ábrázolja őt elég hitelesen. Az tény, hogy betömi egy-két logikai lyukát az eredeti trilógiának, ugyanakkor semmi létfontosságút. Ami miatt talán érdemes lehet elolvasni, az Nakari Kelen, Luke "ideiglenes" szerelmének a karaktere, aki elég jól sikerült. A románcuk eredeti, és élvezhető, ráadásul végre Luke-nak is megmutatja egy olyan oldalát, amit a filmekben nem igazán láthatunk, és, ami még csak nem is túl idegen tőle. Ugyanakkor a történetnek van egy harmadik főszereplője is, Drusil Bephorin, aki pedig pont az ellenkező irányba billenti a mérleget. A jelenlétekor rengetegszer éreztem úgy magam, mintha épp a legendák egyik hírhedten "elszállt" történetét olvasnám. Drusil a givin fajhoz tartozik, (amit konkrétan tényleg a legendákból emeltek át), amelynek a képviselői úgy köszöntik egymást, hogy matematikai egyenleteket adnak fel a másiknak. És ez csak egy példa a temérdek, (még Star Warsos mércével mérve is) szürreális apróság közül. Természetesen jó az, ha a Star Wars sokszínű, de azért még szerintem is van egy határ...

Összességében tehát A Jedik örökösét egy nagyon emberfüggő történetnek mondanám. Nem rossz, de nem is kimagasló, viszonylag rövid, ugyanakkor a rendhagyó stílusa miatt, az élvezeti értéke nagyban függ az olvasó preferenciáitól. Engem, személy szerint, jól elszórakoztatott, de, ha valaki azt kérdezné tőlem, hogy melyik Star Wars-regényeket érdemes feltétlenül elolvasni, akkor ezt biztosan nem sorolnám a kiválasztottak közé.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

lightsaber_dismantled.jpgA történet valamivel a Yavini csata után veszi fel a fonalat. A lázadók megbízzák Luke-ot egy küldetéssel, amelynek értelmében el kell utaznia a Ródiára, és meg kell alapoznia az ottani fegyverkereskedőkkel egy üzletet. Luke maradéktalanul teljesíti is a feladatát, és útközben még meg is ismerkedik egy Jedi lovag leszármazottjával, aki készséggel nekiajándékozza, a 66-os parancs következtében elhunyt rokona fénykardját. Az ifjú Jedi a kard tanulmányozása közben rádöbben egy-két dologra az Erővel kapcsolatban, azonban tudja, hogy egy tanító nélkül aligha válhat belőle is lovag.

Amikor visszatér a Lázadáshoz újabb küldetésre küldik; Nakari Kelen, (egy másik lázadó) oldalán ki kell szabadítsa a Birodalom által fogvatartott kódfejtőt, Drusil Bephorint, a givint, majd el kell őt szállítsa a családjához, egy félreeső bolygóra, ahonnan Drusil majd nyugalomban segítheti a felkelők ügyét. Annak érdekében, hogy a küldetést teljesíthessék, fel kell szereljék Nakari hajóját, a Desert Jewelt némi tűzerővel, amihez elsősorban pénzre van szükségük. Szívességet tesznek Nakari apjának, egy kutatócég igazgatójának, és elutaznak a Mélymag egyik kísérteties bolygójára, ahol begyűjtenek néhány ritka, és veszélyes teremtményt, és cserébe megkapják a szükséges összeget. Ezt követően elutaznak a Ródiára, ahol megkötik a Lázadás és a bolygó közti első üzletet, majd a frissen felszerelt hajójukkal útnak indulnak, hogy kiszabadítsák Drusilt.

star-wars-heir-to-the-jedi-illustration-1.JPGA mentőakciót gondosan megtervezik, és sikeresen véghez is viszik, azonban a Birodalom rátalál a hajójukra, és körözést ad ki rá. Luke-ék, a megerősített járművel sikeresen le is győzik az üldözőiket, azonban muszáj leszállniuk  egy eldugott bolygóra, a Kupohra, amíg az egyik ismerősük kapcsolata, egy kupohi kém, és üzletember helyrehozza a Desert Jewel által elszenvedett sérüléseket. Az izgalmas kalandok, és a hosszú együtt töltött idő során Luke, és Nakari beleszeretnek egymásba, és a Kupohon alkalmuk is adódik eltölteni egy-két nyugodtabb közös napot, (leszámítva néhány pénzéhes besúgó, és Birodalmi ügynök szaglászását). A lány megnyugtató jelenléte, és biztatása még abban is segít Luke-nak, hogy egy kicsit fejlessze a képességeit az Erőben.

Amikor a hajójuk elkészül, a csapat a Hutt-űrön át igyekszik elkerülni a Birodalmiak figyelő tekintetét, ott azonban a váltságdíjra éhező fejvadászokkal gyűlik meg a baja. Luke tehetségének köszönhetően sikerül sértetlenül megúszniuk az ütközetet, és el is jutnak a Drusil jövendőbeli otthonának kiszemelt bolygóra. Sajnos azonban itt sem lehet nyugtuk, ugyanis újabb fejvadászok támadják meg őket. A hajójukkal lezuhannak az óceánvilág egyik kisebb szigetére, és lábon veszik fel a harcot az üldözőikkel. Sikerül leszámolniuk az összes fejvadásszal, azonban az ütközetben Nakari is elveszti az életét. Luke meggyászolja a lányt, és a többi elvesztett szerettét, majd Drusillal elköti a halott fejvadászok egyik hajóját, és elviszi őt a családjához. A küldetés sikerrel zárul, és a hálás kódtörő megígéri, hogy értékes információkkal fogja segíteni a Lázadók Szövetségének ügyét.

Ide kattintva megtekinthetitek a kánon-regények időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott könyveket.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr1814603822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása