STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – A Malavolence

2019. február 03. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat A Malavolence című történetéről (1x02; 1x03; 1x04).

kf_malavolence.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (1x02 – A titokzatos fegyver):

star-wars-clone-wars-102-03.pngAz első epizódban kiderül, hogy a szeparatisták birtokában van egy titokzatos fegyver, amiről gyakorlatilag semmit sem lehet tudni, mivel nem hagy maga után túlélőket. Plo Koon Jedi mester flottája azonban rábukkan a fenyegetésre, egy ionfegyverrel felszerelt űrhajóra, a Malavolence-re, ami képes teljes csatahajókat megbénítani. Plo mester kénytelen evakuálni a személyzetét, mielőtt szétlövik a védekezésre képtelen flottáját, azonban a droidok még a mentőkabinjaikat is elkezdik levadászni, amit a Malavolence parancsnokai, Dooku gróf, és Grievous tábornok rendelnek el, hogy biztosan ne maradjanak szemtanúk. Ahsoka, és Anakin, akik a közelben állomásoznak, a Tanács utasítása ellenére úgy döntenek, hogy magukra hagyják a flottájukat, és a kis csempészhajójukkal, a Twilighttal túlélők keresésére indulnak. Ez Ahsoka számára különösen fontos, mivel Plo Koon mester volt az, aki felfedezte, hogy Erőérzékeny, majd elvitte a Jedi templomba, ahol továbbra is baráti kapcsolatot ápolt vele. Anakinék végül megtalálják a túlélőket, – Plo mestert, Wolffe-ot, és még két klónt a Wolfpackből (Farkasfalkából) –, akiket a Malavolence-ről megtudott információkkal együtt sikeresen kimenekítenek a veszélyzónából.

Második epizód (1x02 – Sötét árnyék):

image_4515e366.jpegMost, hogy már ismerik a fegyvert Anakin előáll egy tervvel az elpusztítására. A bombázókból álló Árnyék század élén, Plo Koon, és Ahsoka támogatásával, a protontorpedói segítségével akarja felrobbantani a Malavolence-t. Annak ellenére, hogy az akció kockázatos, muszáj megpróbálniuk, mivel a szeparatista szörnyeteg legújabb célpontja egy köztársasági kórházállomás, tele sérült klónokkal. Az Árnyék század egy régi csempészutat kihasználva meglepetésszerűen csaphat le a Malavolence-re, ám még így se sikerül kilőniük a hidat, és Grievoust. Anakin erőlteti a harcot, de nagy veszteségeket szenvednek, és Ahsoka rá is mutat, hogy, az osztaguk nem bírja ezt az iramot. A padawannak azonban támad egy remek ötlete, és az erősen védett parancsnoki híd helyett egy könnyebb célpontot, a hajó ionfegyverét robbantják fel, így megmentvén a kórházállomást. Hamarosan megérkezik Obi-Wan a saját flottájával, és együtt üldözőbe veszik a megbénított Malavolence-t.

Harmadik epizód (1x02 – A Malavolence pusztulása):

clone_wars_cast_season_1.jpgA Sith nagyúr megtudja, hogy a szuperfegyvere veszélybe került, így egy ügyes csellel odaküldi Padmé Amidala szenátort a csatamezőre, ahol könnyedén elkaphatja, és túszul ejtheti őt Grievous. A köztársaságiak így kénytelenek megszüntetni a támadást, és Anakin, illetve Obi-Wan át kell lopózzanak az ellenséges hajóra, hogy kiszabadítsák a szenátort. A tervüket sikeresen végre is hajtják, és, ha már ott vannak, Anakin Padméval szabotálja a hajó navigációs komputerét is, amíg Obi-Wan megvív Grievous-szel. A sikeres akció után a csapat elhagyja a hajót, Grievous pedig üldözőbe veszi őket, a saját egyszemélyes gépén. A Malavolence eközben megpróbál fénysebességre ugrani, de az átprogramozott navi-komputer a közeli holdba vezeti, így a hajó megsemmisül. Ezt látván Grievous is elmenekül a rendszerből.

Személyes véleményem és ajánlóm:

A Malavolence története három, stílusában teljesen eltérő, epizódból áll, amelyek első évados mércével mérve, szerintem elég jónak mondhatók. Van bennük egy titkos szuperfegyver, először bukkan fel (kronológiailag) Grievous, és megismerjük a fantasztikus Plo Koont, aki a sorozat előtt már rengetegszer feltűnt az előzménytrilógiában, ám akiről eddig mégse tudtunk szinte semmit.

wolfpack_malevolence.jpgAz első epizódban szembesülünk a Malavolence-szel, a titkos szeparatista szuperfegyverrel, ami rengeteg szempontból emlékeztet a Halálcsillagra (gondoljunk csak a tüzelési szekvenciájára), de Palptine, azaz Sidious módszereihez is abszolút passzol, hiszen a Sith nagyúr híresen szeretett B-terveket, C-terveket, és Zs-terveket kovácsolni, illetve egyszerre több vasat tartani a tűzben. Teljesen logikusnak tűnik, hogy egyszerre több szuperfegyver is a látóterében legyen. Az első epizódban Ahsoka makacsságával is szembesülnünk kell, aki mindenképpen meg akarja menteni Plo mestert, és ezért még a Tanáccsal is hajlandó szembefordulni. Amikor ezt meg is teszi, borzasztóan emlékeztet Anakinra, és nagyon érdekes azt látni, ahogy Skywalker meg kell intse valamiért, amit ő maga is gyakran megtesz, ugyanakkor közben megtanítja arra is, hogy szükség esetén hogyan kerülje meg a dogmatikus Tanácsot. Végül pedig kiderül, hogy Ahsokának végig igaza volt, és érdemes volt túlélők keresésre indulniuk, hiszen Plo mester és egy csapatnyi klón életben maradt.

Ahogyan már korábban is említettem, az epizódban feltűnt Plo Koon, és a személyes klónszázada, a Wolfpack (Farkasfalka) is, akik a nevüket vélhetően a vezetőjükről, Wolffe-ról kapták. Megtudjuk, hogy annak idején Plo mester volt az, aki felfedezte, hogy Ahsoka Erőérzékeny, és ahogy lassan megismerjük a Jedit, kiderül, hogy a zord külső egy nagyon is higgadt, barátságos jellemet takar. Szeretném még megjegyezni, hogy annak idején, amikor először láttam A klónok háborúját, valahogy sosem sikerült összekötnöm a szálakat, és nem igazán tűnt fel, hogy a Wolfpack milyen gyakran szerepel a történetekben. Erre ezúttal mindenképpen oda fogok figyelni, már csak azért is, mert Wolffe, és a Plo mesterrel maradt, túlélő klónok határozottan szimpatikusak, de még annál is keményebbek. Az űrben lövöldözős rész például tagadhatatlanul elég "random" és talán irreális is volt, viszont azt sem mondhatja senki, hogy nem volt "hullalaza". Azt is érdekes volt látni, hogy a klónok mennyire nem hittek abban, hogy valaki a keresésükre indulna, hiszen az azonosságuk révén könnyen pótolhatóak, (ami természetesen nem igaz). Ez, a klónok jellemével, önértékelésével, és gondolkodásmódjával kapcsolatos gondolat nem először tűnik fel az évadban, aminek én továbbra is határozottan örülök.

the-clone-wars-shadow-of-malevolence.jpgA második epizódban Anakin, és az ő Malavolence ellen vezetett támadása áll a középpontban. Korán kiderül, hogy néhány géppel a hatalmas csatahajóra támadni nagyon rizikós, azonban a klónok vállalják a kockázatot. Végül az akciónak nem egy halottja lesz, és Anakin, bármennyire helyesen szeretne cselekedni , be kell lássa, hogy nem mindenki olyan jó pilóta, mint ő, és azzal, hogy erőlteti a támadást, csak a saját emberei halálos ítéletét írja alá. Természetesen erre nem magától, hanem Ahsoka, és Plo mester "segítségével" hajlandó csak rájönni. Ebben egyrészt az a remek, hogy Anakin karaktere határozottan pozitív, – ami az előzménytrilógiában nem gyakran volt róla elmondható –, hiszen jót akar, kompetens, és, ha néha nehezen is, de hallgat az észérvekre, másrészt pedig, hogy Ahsoka ismét tetszeleghetett az ész szerepében. A kis togruta sokat tanul Anakintól, azonban néha Anakin az aki tőle tanul, és ez csak tovább növeli, a köztük lévő (eleve remek) kémia minőségét.

Egyébként érdekes volt látni a hatalmas gázfaló lényeket is. Szerintem elég jópofa ötlet volt egy olyan teremtményt létrehozni, ami az űrben is megél. Továbbá ki szeretném még emelni azt is, hogy az epizódban feltűnt egy kaminói, a köztársasági kórházállomás vezetője, aki a fajtársaival ellentétben egyáltalán nem kezeli úgy a klónokat, mint egyszerű termékeket. Jó látni, hogy egy fajnak nem jellemző minden egyes képviselőjére ugyan az az egy-két jellemvonás.

star-wars-clone-wars-104-10.pngA harmadik részben Anakin és Obi-Wan titokban átszállnak a Malavolence-re, hogy megmentsék Padmét. És, ha már Padmé; ő ugyan az előzményekben se volt éppen rossz, de a sorozatban csúcsformában van. Erős, bátor, talpraesett, és ravasz karakter. Egészen olyan, mint a lánya, Leia. Egész elképzelhetőnek tartom, hogy, ha a két Jedi nem siet a megmentésére, akkor akár egyedül is megszökött volna a hajóról. Azonban, mint tudjuk, a két Jedi a megmentésére siet, és így végre ismét láthattunk a fantasztikus Obi-Wan-Anakin duót, (amit valószínűleg még az Ahsoka-Anakin párosnál is jobban szeretek, – bár csak egy hajszálnyival). Erről már korábban is írtam, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire jó végre azt látni, amiről az előzménytrilógiában csak beszéltek; kettejüket, ahogy különféle vakmerő kalandokba keverednek, miközben folyamatosan "húzzák egymás agyát", de nem olyan komoly módon, mint a filmekben, hanem inkább csak úgy, mint két régi barát, akik tisztelik egymást, és akik tudják, hogy a másik nem fogja zokon venni, ha valami kellemetlent mondanak neki.

Mindennek a tetejébe a viccek nagy része (különösen Obi-Wan humoros kis megszólalásai) valóban vicces, és nem olyan, amelyen csak a fiatalabb generáció tudna nevetni. Ugyanakkor a történetben továbbra is elhangoznak olyan kiforratlan, kínos párbeszédek, amiket örömmel fogok a későbbi évadok elérésével hátrahagyni. Végezetül szeretném még megjegyezni azt az apróságot, hogy ezekben az epizódokban tűnik fel a hivatalos kronológiai sorrend szerint először Grievous karaktere, akivel Obi-Wan még össze is csap. Többször is hallottam már azt a téves okfejtést, miszerint Anakin, és Grievous A Sith-ek bosszújában értelmetlenül üdvözlik egymást idegenekként, hiszen A klónok háborújában korábban már többször is találkoztak. A következőt későbbiekben nem szeretném majd minden alkalommal elismételni, de azért most nyomatékosítanám; ez nem igaz. Anakin és Grievous valóban rengetegszer összefuthattak volna, és rengetegszer majdnem össze is futottak, azonban a sorozat készítői külön odafigyeltek arra, hogy távol tartsák őket egymástól, és így megőrizzék az univerzum kontinuitását.

Mindent összevetve a Malavolence története határozottan élvezhető, és, ugyan nem ér fel a későbbi, kiforrottabb évadok minőségéhez, de az biztos, hogy az első évad jobb epizódjai közé tartozik.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb Az elveszett droiddal, fogjuk folytatni. Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8414533106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása