STAR WARS Világa

A 'Solo' úgynevezett "bukásának" lehetséges okai és okozatai

Avagy hogyan hasalhatott el egy jó film a kasszáknál

2018. június 03. - STAR WARS Világa

Ez a cikk NEM tartalmaz spoilereket.

Kezdjük ott, hogy a 'Solo' nyitóhétvégi bevétele ugyan valóban jócskán a várt alatt teljesített, de a filmet egyáltalán nem lehet bukásnak nevezni, eltemetni pedig pláne nem kéne. Az alábbiakban az én személyes véleményemet és elképzelésemet olvashatjátok arról, hogy egy általánosságban (általam is) igen kedvelt film miért járt ilyen alacsony bevétellel, és, hogy probléma lesz-e ez a Star Wars jövőjére nézve.

solo-a-star-wars-story-amc-exclusive-week-1-poster.jpg

Kezdjük a történet legelején: a Disney jó néhány éve bejelentette már, hogy Phil Lord és Chris Miller egy humoros, könnyed Star Wars-történetet fognak rendezni, Han Solo főszereplésével. A cél biztosan továbbra is a kísérletezés volt; igyekeznek kiépíteni egy Marvelhez hasonló filmes univerzumot, és ehhez rengeteg formátumot ki akarnak próbálni, (ugyan így vállalt kockázatot az említett Marvel annak idején a Hangyával), illetve éreztetni akarják a nézővel, hogy nem lesz minden epizód tartalma valamiféle galaxismegváltó kűzdelem - néha kell egy-egy könnyedebb történet is.

Természetesen az ilyenekkel a szokásosnál alacsonyabb bevétel is jár, és erre fel is lehettek készülve. Tény, hogy még a vártnál is rosszabbul sikerült a nyitóhétvége, de erről majd később. A Disney igenis törődött ezzel a filmmel, ezt annál semmi sem bizonyítja jobban, hogy kirúgták az első rendezőpárost, és a helyükre felvették a tapasztalt Ron Howardot, aki újraforgatta a jelenetek nyolcvan százalékát (ami miatt a 'Solo' a jelenlegi legdrágább Disney-féle Star Wars mozivá vált). Egy jó filmet akartak készíteni, ami ugyan kis volumenű, de a rajongóknak mégis tetszik, hogy a jövőben is lehetőségük legyen hasonlóan széles spektrumon mozogni amikor műfajról lesz szó. Más szavakkal (szerintem) jelenleg teljes gőzzel azon dolgoznak, hogy elnyerjék a rajongóik bizalmát és pár éven belül már bármelyik filmjük mögött egy stabil nézőtábor álljon. És ilyen tekintetben a 'Solo' határozottan sikeres volt; a nézői vélemények elég pozitívak. Elég csak Az utolsó Jedik utáni hisztériára gondolni, és ez rögtön világos lesz. Az új Star Wars-történet ugyan nem lett sokak kedvence, de abszolút nincsenek vele komolyabb gondok.

És meglepő, hogy kimondom, de ebből a szempontból nagyon nagy szerencse, hogy a Disney-nél vannak a franchise jogai. Könnyedén belefér nekik, ha egyszer-egyszer valamivel rosszabbul teljesítenek a kasszáknál, sőt még a film oroszlánrészét is újraforgathatják, mert cserébe mi egy kellemes élményben részesülünk, és szívesen ülünk be a következő produkciójukra.

Tehát gondolom-e, hogy a 'Solo' alacsony bevétele miatt a jövőben csak Egy új remény-másolatokat fogunk-e kapni? Egyáltalán nem. Az új film fogadtatása nem csak pénzben mérhető. A nézők egyértelműen nyitottak az új stílusú epizódok kipróbálására. Ugyanakkor úgy gondolom a 'Solo' példája mégis el fogja gondolkodtatni a Disney-t, és valószínűleg változtatásokra is sarkallja majd. És ez vezet a következő pontunkhoz:

Hiszen, ha ennyire jónak tartom a filmet, akkor mégis miért lettek alacsonyak a bevételek? Nos ennek számos oka van, és néhány nyilvánvalóan a Disney számlájára írható: az amúgy is vegyes fogadtatású utolsó Jedik után mindössze néhány hónappal levetíteni a 'Solót' egyértelműen nagy hiba volt. Rengeteg rajongó csalódott a nyolcadik epizódban, így érthetően kisebb volt a lelkesedésük egy újabb Star Wars hallatán. A film marketingje is mindössze két-három hónappal a megjelenése előtt kezdődött el, ami sokkal rövidebb idő az ezt megelőző produkciókénál. Nemhogy nem volt időnk kellően izgatottá válni a 'Solót' illetően, de még felocsúdni, vagy adott esetben kilábalni sem tudtunk az utolsó Jedikből. A korábbi években még javában tartott az adott epizód feldolgozása akkor, amikor idén már meg is jelent egy újabb rész. Tehát úgy gondolom, ha valamit tanulhat a Disney, az ez: nem tanácsos ilyen hamar, és ilyen kevés marketinggel piacra dobni az új produkciókat - a téli ünnepek alatti megjelenés pont megfelelő volt.

Azonban csak a Disney hibája-e, hogy a film várakozáson alul teljesített? Én szerintem egyáltalán nem. Talán a legnagyobb hátráltató tényező a borzalmas sajtó volt. A rossz hír mindig felkapottabb, és bizony a 'Solo' kapcsán augusztus környékén még volt is miért aggódni. Sorra jöttek a hírek, miszerint a főszereplő tehetségtelen, a rendezők távoztak a produkciótól, és az új főnök újra akarja forgatni a film jelentős hányadát. Természetesen érthető is, hogy akkoriban sok balsejtelmű cikket lehetett olvasni. A gond az volt, hogy nem volt megállás. Az utolsó Jediket követő kétségbeesett zűrzavarban és ellenkezésben remek olaj volt a tűzre azt mondani, hogy a következő darab is gondokkal küszködik. És amikor már határozottan pozitív és biztató interjúk és nyilatkozatok láttak napvilágot, az internetes sajtó azokban is rögtön a rosszat  kezdte keresni, és felfújni, - akkor is ha az csupán egyetlen félmondat volt. Remek példa erre az az interjú, amit egy névtelen 'Solo' munkatárs adott. Ebben arról volt szó, hogy eleinte a forgatás valóban óriási nehézségekkel kellett szembenézzen, és bizony nagyon rosszul is ment, de Howard érkezése óta minden olajozottan és remekül működött. A legtöbb helyen mégis csak arról lehetett olvasni, hogy a régi rendezők úgy elrontották a filmet, hogy azon még Ron Howard sem tud segíteni. Az se meglepő, hogy ennyi vészmadárkodás után minden újság igyekszik bukásnak beállítani a filmet, hogy tompítsa azt a tényt, miszerint egyáltalán nem volt igazuk azzal kapcsolatban, hogy rossz lesz.

Az alacsony bevételek egy másik oka pedig nem más mint a stílus és a műfaj. Ezt gondolom nem érdemes cifrázni, de az elég nyilvánvaló, hogy, egy (a Star Wars univerzum szempontjából) jelentéktelen, könnyed, kis humoros, nyári kalandfilm sokkal kevesebb ember érdeklődését fogja felkelteni, mint az Ellenállás és az Első Rend, avagy a jó és a rossz között, a galaxis sorsáért vívott epikus párbaj.

Tehát mindent összevetve én úgy gondolom a 'Solo' elég érthető okokból hasalt el a kasszáknál, ám ezek között egyáltalán nem szerepel az, hogy rossz film lenne, és a következményei között meg pláne nem emlegethetjük "a Star Wars, és a Disney bukását", sem pedig azt, hogy a közeljövőben kevesebb, és kevésbé sokszínű epizódokat láthatunk majd. Ez utóbbinak már a felvetése is nevetséges: nem azért vette meg a Disney dollármilliókért a világ egyik legismertebb franchise-ának jogait, hogy aztán évekig csak üljön rajta, és azon elmélkedjen hogyan készíthetne olyan produkciókat, amik kivétel nélkül mindenkinek tetszenének. A céljuk kétség kívül a pénzszerzés és ilyen szempontból a 'Solót' egy bölcs, hosszútávú befektetésnek lehet tekinteni, illetve, ha úgy tetszik a tanulópénznek, amit nem csak, hogy jól sikerült felhasználniuk, de még valószínűleg ténylegesen tanultak is belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr5814021414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása