STAR WARS Világa

Egy Solo: A Star Wars Story színész új részleteket osztott meg a forgatási problémákról

2018. március 26. - STAR WARS Világa

Egy ismeretlen, önmagát jogi kötöttségek miatt meg nem nevező színész intejút adott a Vulture.comnak a film forgatásáról és a problémákról, amikkel meg kellett birkóznia.

 

Csupán két hónap múlva (május 25) érkezik a mozikba az igencsak hányattatott sorsú Solo. Az első problémák még a nyár végén merültek fel, amikor a felvételek vége felé járva a rendezőpáros Chris Miller és Phil Lord, kreatív problémákra hivatkozva távoztak a produkciótól. Pár nappal később már fel is röppentek a hírek, miszerint megvan az utóduk, a tapasztalt Ron Howard (Apolló 13, Egy csodálatos elme, Hajsza a győzelemért) személyében, akiről kiderült, hogy a film legalább háromnegyedét újra fogja forgatni. Ekkortájt már az a szóbeszéd is járta Hollywoodban, hogy a forgatókönyvvel képtelenség dolgozni és a film főszereplője, Alden Ehrenreich nem elég hiteles Han Solo szerepében. Természetesen rengeteg rajongó fogadta a híreket kétségbeesetten és kiábrándultan, főleg, hogy eleve hatalmasok az elvárások és az előítéletek, mindenki kedvenc űrcsempészének filmjével kapcsolatban, illetve a The Last Jedi megosztó szereplése után. Azonban valóban indokolt a kétségbeesés?

A Vulture nemrég interjút készített a film egyik színészével. Annak ellenére, hogy az illető nem főszereplők közül való, megfelelő pozícióban volt, hogy hitelesen beszélhessen a munkáról. És a leírása alapján a felvételek két nagy csoportra oszlottak: kaotikus és szervezetlenre, illetve hatékony és jól szervezettre.

A rendezők:

A forrás szerint Miller és Lord sokkal inkább a könnyed humor és az improvizálások felé hajlottak. Ez persze teljesen jogos és várható viselkedés A Lego kaland és a 21 Jump Street rendezőitől. Az interjúalany szerint nem voltak felkészülve egy Star Wars, illetve Lucasfilm kaliberű filmre – vagy talán csak nem akartak olyat készíteni. Persze jogosan merül fel a kérdés: Minek vették akkor fel őket? Talán Kathleen Kennedy-éknek eleinte más elképzeléseik voltak a filmmel kapcsolatban, amelyek jobban egyeztek Millerékével?

A fő különbség az ő rendezési stílusuk és Howardé között, hogy amíg az utóbbi gyorsan és hatékonyan dolgozott, az előbbiek rengeteg jelenetet legalább 30 alkalommal újra forgattak, főleg azzal az utasítással, hogy legyen más, mint az előző verzió. A színészeknek is úgy tűnt, hogy a páros nem biztos a dolgában és gyakran kicsúszik a kezük közül az irányítás. A forrás úgy ítélte meg, hogy Chris és Miller remek rendezők, de hatalmas nyomás lehetett rajtuk, hisz mégiscsak egy Star Wars filmen dolgoztak, illetve, hogy nem voltak még felkészülve egy ilyen kaliberű munkára. A tapasztaltabb rendezői asszisztensnek is rengetegszer kellett beugrania, segíteni. Ugyanakkor Joy Fehily, Miller és Lord szóvivője azt állította ezek az információk helytelenek, ennek ellenére nem volt hajlandó elmondani, hogy pontosan miben és rendező-párost sem volt hajlandó elérhetővé tenni egy interjú erejéig.

Howard állítólag pont az ellentétük volt: amint megkezdték vele a munkát mindenki érezte a változást, és gyorsan elismerést szerzett magának. Ez persze nem is lehet véletlen, hiszen tapasztalt rendező, aki rengeteg filmet tudhat maga mögött. A forgatásoknak nagyon gyorsan kellett haladnia és ő jól is kezelte ezt a problémát. Magabiztos volt, olyan személy, akivel könnyű együttműködni.

Jelenleg nem lehet tudni, hogy a végleges filmből mennyi az ő munkája és mennyi a korábbi párosé, de Chris és Miller executive producerként lesznek feltüntetve a stáblista alatt és úgy is nyilatkoztak, hogy ezzel teljesen elégedettek. Úgy érezték nagyon nagy eltérés volt az elvárások és az elképzeléseik között és mindkét fél számára békés és előnyös volt az elválás.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy, amíg a 2016-os Rogue One újraforgatásánál – ami remekül bevált - teljesen új jeleneteket vettek fel, ebben az esetben semmit nem változtattak a forgatókönyvön. Howard ugyan azokat a jelenteket forgatta le újra, mint korábban Millerék, semmi újdonság nincs bennük. Mindenesetre a Rogue One-nál jól működött a dolog és úgy tűnik, egyre inkább bízhatunk benne benne, hogy itt sem nyúltak mellé.

Alden Ehrenreich problémái:

A forrás szerint nagyjából egy hónap után világossá vált a vágóasztalon, hogy a színész nem nyújtja azt az alakítást, amit Kathleen Kennedy-ék elvárnának. Ennek következtében sok jelenetet többször felvettek, ami csak tovább lassította a produkciót, de továbbra se tudták kihozni a színészükből Han Solót. Így 2017 márciusában felvettek mellé egy személyes trénert. Ez a forrás szerint egyáltalán nem azért történt, mert Alden rossz lenne a munkájában – csupán nem elég jó. A Disney egy nagyon specifikus dolgot várt el tőle: az amúgy is egyedülálló személyiséget, Harrison Fordot kellett volna utánoznia – pontosabban annak Han Solo játékát, ami akár hogyan is nézzük nem kis feladat. Mindenesetre a tréner megérkezésével lehet, hogy Alden büszkesége csökkent, de a forrás szerint rögtön érezni lehetett a szövegein, a nyugodtságot. Sokkal Harrison-szerűbb lett.

 

Szóval az újraforgatás javított a minőségen? Lehetetlen megmondani, ugyanis nem lehet tudni, hogy a felvételek mekkora részben oszlanak meg Howard és elődei között. És még ha tudnánk is, akkor se jelentene sokat, amíg nem láttuk a végleges verziót. Annyi bizonyos, hogy az új rendező megérkezésével javult a morál és, hogy Alden Ehrenreichnek is sikerült végül hitelesen visszaadnia Han Solo személyiségét – legalábbis ha ez a „titokzatos forrás” valósnak bizonyul és nem a Disney próbálja ily módon a háttérből csillapítani a kedélyeket. Azonban ennek a cikknek már nem tisztje ezt megkérdőjelezni. Mi határozottan bizakodók vagyunk, és nagy reményeket táplálunk a produkció iránt, de ha valakit a fentiek nem győztek meg, gondoljon csak arra, hogy eddig 200 millió dollárt fektettek a filmbe és egy akkora cég, mint a Disney – főleg a The Last Jedi elvárások alatti bevétele után – nem fogja hagyni, hogy sikertelenül záródjon le ez a történet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr5513781856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása