STAR WARS Világa

Kánon felzárkóztató: A klónok háborúja sorozat – A christophsisi csata

2019. január 06. - STAR WARS Világa

Az alábbiakban a fontosabb eseményekről készített rövid összefoglalóm, és a személyes véleményem olvasható A klónok háborúja sorozat A christophsisi csata című történetéről (2x16; 1x16; A film első harmada).

kf.jpg

Mivel a legtöbben valószínűleg már láttátok A klónok háborúját, (vagy, ha nem, akkor is gyorsan be tudjátok pótolni néhány epizódját, hogy ne kelljen aggódnotok a spoilerek miatt) a történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek rövid összefoglalójával fogunk kezdeni, és azt követi majd a személyes ajánlóm, illetve véleményem.

A történet (kánon szempontjából) fontosabb eseményeinek spoileres összefoglalója:

Első epizód (2x16 – Macska-egér harc):

4456856976_06ab2f6067_o.jpgAnakin és Yularen admirális a hajóikkal megpróbálják megsemmisíteni a Christophsis bolygó szeparatista blokádját, hogy segítséget nyújthassanak a felszínen harcoló köztársasági csapatoknak, és az őket vezető Bail Organának. Az űrcsatát végül elveszítik, mivel az ellenség zseniális, halottnak hitt admirálisa, Trench, visszaveri őket. Kicsivel később a segítségükre siet Obi-Wan, aki magával hoz egy rejtőzködésre képes hajót is, amivel Anakinnak át kéne siklania a szeparatista blokádon, hogy levihesse a segélyszállítmányt a felszínre. A Jedihez csatlakozik Yularen admirális is, akinek korábban volt már dolga Trench-csel, így hasznos lehet a tapasztalata. Anakin a christophsis felé tartva, Obi-Wan és Yularen intelmei ellenére, a hajója rejtőzködő képességével, illetve a pilóta-tehetségével szembeszáll a szeparatista admirálissal, és fel is robbantja a parancsnoki hídját. Ezt követően már szabadon leszállhat a bolygón, és átadhatja a megfáradt klónoknak a segélyszállítmányt.

Második epizód (1x16 – A titkos ellenség):

christophsis_investigation.pngAnakin és Obi-Wan már a Christophsis felszínén vannak Rexszel és Codyval, illetve a többi klónjukkal. A droidok valahogy tudomást szereznek a titkos állásaikról, és meglepetésszerűen rajtuk ütnek, aminek következtében rengeteg klón meghal. A csatában Rex zsákmányol egy taktikai-droid fejet, amit a bázisukon kielemeznek, és megtudják, hogy egy áruló van a soraik között, aki információt szivárogtat ki a szeparatistáknak. Anakin és Obi-Wan elhagyják a bázist, hogy összecsapjanak Ventressel, Dooku gróf végrehajtójával, Rex és Cody pedig megpróbálnak tovább nyomozni az ügyben. Végül rájönnek, hogy az egyik testvérük árulta el őket, akit végül sikeresen el is fognak, de sajnos csak azután, hogy az jelentős károkat okozott a tartalékaiknak. Obi-Wan és Anakin visszatérnek a bázisra, mivel Ventress megszökik előlük, hogy teljesíthesse Dooku tervének következő szakaszát.

Harmadik epizód (A film első harmada):

clonewarsmovie.jpgA droidok ellen küzdő, megfáradt csapatok egy köztársasági segélyszállítmányra, illetve Obi-Wan új padawanjának érkezésére várnak. Yoda mester utasításai szerint azonban a tanítvány elsőbbséget élvez, így az erősítés helyett előbb őt küldik le a Jedikhez. A felszínen kiderül, hogy a padawan neve Ahsoka Tano, és, hogy Yoda mester Anakin Skywalker tanítványának jelölte ki, annak ellenére, hogy Skywalker köztudottan nem akart tanítani. Azonban a közelgő droidsereg miatt nincs idejük ilyesmin vitatkozni, és Anakin kénytelen Ahsokával együtt elindulni, hogy kikapcsolja a szeparatisták pajzsát, és a klónok az ágyúikkal is támadhassák őket. Miközben Anakin igyekszik rávenni a makacs Ahsokát, hogy kövesse az utasításait, Obi-Wan lefoglalja a szeparatisták parancsnokát, hogy húzza nekik az időt. Az akadályok ellenére Anakinék sikerrel járnak, és a klónok megsemmisítik a droidok seregét, majd visszafoglalják a Christophsis bolygót. Skywalker a közös kalandjuk alatt megkedveli Ahsokát, és úgy dönt, hogy kitanítja, mint padawant.

Személyes véleményem és ajánlóm:

databank_admiraltrench_01_169_b05dd531.jpegAz első epizódot nem feltétlenül sorolnám A klónok háborúja jobb részei közé. A története nem túl izgalmas, vagy fordulatos, az idő nagy részét a rejtőzködő hajó röpködése tölti ki. Ugyan megismerjük benne Trencht, ő azonban már rögtön, az epizód végén meg is hal, (azt, hogy később majd vissza fog térni ekkor még nem tudjuk). Ami viszont remek a benne, az Anakin önfejűségének bemutatása. Obi-Wan, és a Jedi mellé frissen kinevezett Yularen admirális is óva intik attól, hogy megtámadja Trencht, azonban ő nem hallgat rájuk, és meglepő módon a forrófejűsége (meg persze a pilóta-tehetsége) végül győzelemre segítik. Érdekes lesz látni a későbbiekben, hogy Ahsoka hogyan fog hatni Anakin jellemére, és, hogy bizonyos hasonló helyzetekben képes lesz-e higgadtabban viselkedni, vagy sem.

9-rex-slick-1536x864-889248685026.pngA második epizód valószínűleg a három közül a kedvencem. Érdekesség, hogy, ha jól emlékszem, annak idején ez volt a sorozat első része, amit láttam. Mindenesetre ez az epizód remekül mutatja be A klónok háborúja egyik, (ha nem, a), legnagyobb erősségét, azt, hogy minden egyes klón saját, teljesen különálló személyiséggel rendelkezik. Remek példa erre Slick, aki már olyannyira különbözik a társaitól, hogy képes elárulni őket. További borzasztóan érdekes kérdése az epizódnak az, hogy mennyire etikus pénzért megvásárolni, és legyártani, majd háborúba küldeni egy emberi lényekből álló hadsereget, illetve, hogy ezeknek a katonáknak, (ha van egyáltalán), mekkora a szabadsága. Ugyan, ebben a részben ezekre a kérdésekre még nem feltétlenül kaptunk választ, de már az is remek, hogy egy gyereksorozatban egyáltalán fel lettek téve, és, hogy a későbbiekben még tovább fogják boncolgatni őket. Obi-Wan, Anakin és Ventress harcára is kitérnék gyorsan, hiszen kronológiailag ekkor látjuk először Dooku gróf végrehajtóját. Ennek ellenére, a társalgásuk alapján, Obi-Wannal nyilvánvalóan találkozniuk kellett már korábban, azonban erről a találkozásról a kánonban a mai napig nem tudunk semmit. Végül pedig meg szeretném jegyezni, hogy fogalmam sincs miért flörtölnek ők ketten állandóan egymással, de nagyon bírom a dolgot. Annak idején gyerekfejjel egyébként egyáltalán nem is szúrt szemet nekem ez az egész. Vajon mit gondolhattam róla akkoriban...?

clone-wars-2.jpgA harmadik epizódunk már a mozifilm első harmada, és, mint olyan egyáltalán nem valami jó. Azt, hogy miért vetítették ezt annak idején a nagy-képernyőn, elképzelni sem tudom, viszont tény, hogy a létrejötte egy remek sorozatot alapozott meg. Azonban, ha már nem úgy nézünk rá, mint egy mozifilm elejére, akkor rengeteg remek dolgot lehet benne találni. Természetesen nem is kérdés, hogy a legnagyobb erőssége Ahsoka bemutatása, aki A klónok háborújának a klónkatonák melletti másik zseniális "találmánya". Pusztán az ő létezése, és az a jövőbeli tette, hogy (spoiler) elhagyja a Jedi rendet, illetve Anakint (spoiler vége, [vagy mi]) annyit hozzáad az előzménytrilógiához, hogy az kifejezetten elismerésre méltó. Remek, saját személyisége van, ami természetesen nem hibátlan, így rengeteg hely van a karakterfejlődésre, ami bizony nem is fog elmaradni a későbbiekben. Izgalmas lesz újra végignézni, hogy hogyan formálja majd őt Anakin, és Obi-Wan tanítása, illetve, hogy ő maga hogyan hat majd Anakin jellemére. Ebben az epizódban jelenik meg először Rex, Anakin klón századosa is (habár a kronológiai sorrend szerint már A titkos ellenségben is találkoztunk vele), aki mellett később fel fog bukkanni a kék festésű 501-es Légiója is (illetve az is lehet, hogy már ebben a részben is ők szolgálnak alatta, csak valamiért még nincs lefestve a páncéljuk). Végül kitérnék még Obi-Wanra, és az ő humorára, amit szerencsére remekül sikerült elkapniuk a sorozatban. Az, hogy tudatában van a rossz vicceinek, de mégis elmondja őket, ráadásul kifejezetten stílusosan, néha még a filmes poénjait is lekörözi.

A klónok háborúja fenti három epizódjának, ugyan a megjelenési sorrendjükben szinte semmi közük egymáshoz, a történetük mégis remekül felvezeti a sorozat legjelentősebb jellemvonásait; az önfejű Anakin és a higgadt Obi-Wan közös, háborús kalandjait, a klónok meglepően eltérő személyiségjegyeit, gondolatait, és életét, illetve magát Ahsokát, és az ő hatását Anakinra.

Azonban ennyi volt A klónok háborúja erre a hétre. Legközelebb Az elrabolt Huttal, fogjuk folytatni, (ami gyakorlatilag a film második két harmada). Addig is; ide kattintva megtekinthetitek a kánon-sorozatok időrendbeli sorrendjét, illetve a, már feldolgozott epizódokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8114397176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása